Sfaturi pentru condusul pe timp de vara

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Sfaturi pentru condusul pe timp de vara


Temperaturile ridicate de pe timpul verii implica automat conditii speciale de trafic, dar si anumite sarcini pentru sofer. La 40 de grade Celsius, plimbarile cu masina nu mai sunt chiar o placere, ba chiar implica riscuri.

Atat vara, cat si iarna, masina trebuie protejata. La fel si conducatorul ei sau ceilalti pasageri pe care ii transporta. Astfel, pentru a ne bucura de un confort sporit al condusului masinii pe timp de canicula, e important sa tinem cont de cateva reguli foarte clare, de la cele legate de tipul de cauciucuri, pana la prudenta la volan.

Nu lasa copiii in masina inchisa
Nici macar 5 minute nu trebuie lasat copilul sa astepte in masina incinsa de soare. Cand afara sunt 35 de grade, temperatura din masina creste vertiginos pana la 60-65 de grade Celsius. Atmosfera din interior devine sufocanta la propriu, aerul devine irespirabil. Odata cu temperatura din masina creste si temperatura corpului copilului, care poate sari rapid de 40 de grade. In aceste conditii, fara ventilatie si cu o temperatura atat de mare, micutul isi poate pierde viata. Chiar daca nu ramane nimeni in masina, de preferat este ca autoturismul sa fie parcat la umbra cat timp lipsesti.

Mai mult, inainte de a pleca la drum lung, verifica functionearea sistemului de aer conditionat.

Verifica nivelul lichidului de racire
Temperatura de sub capota creste mult pe perioada verii. De aceea, este nevoie de antigel, lichidul care circula de-alungul motorului, mentinandu-l rece. In conditii optime, foarte rar sunt necesare completari ale nivelului de antigel. Pot aparea insa unele scurgeri si se recomanda verificarea frecventa asupra nivelului de antigel. In niciun caz antigelul nu trebuie inlocuit vara cu apa. Apa fierbe la 100 de grade, mult mai rapid decat antigelul, care are punctul de fierbere la 140 de grade.

Preintampina supraincalzirea motorului
Atunci cand temperatura motorului creste peste normal, opreste masina cat mai repede. In cazul in care de sub capota iese abur, acest lucru inseamna ca antigelul a inceput sa fiarba. Masina trebuie lasata in repaos cel putin jumatate de ora. In caz contrar, pot aparea daune serioase la nivelul motorului.

Circula prudent
Prudenta la volan este esentiala pentru orice conducator auto. Pe timp de vara, oricat de sigur ar putea parea condusul, e importanta atentia la volan. O ploaie scurta de vara poate acoperi carosabilul cu un strat subtire de apa care sa favorizeze acvaplanarea.

Dincolo de asta, este importanta si hidratarea, intrucat aportul insuficient de apa poate provoca ameteala si stari de lesin.

Verifica presiunea in anvelope
Cel putin o data pe luna si mai ales inainte de a pleca intr-o deplasare mai lunga, e foarte important sa treci pe la un service auto sau chiar pe la o benzinarie pentru a verifica presiunea din anvelope. Pe langa faptul ca uzura pneului este accentuata, presiunea incorecta la nivelul acestora duce la cresterea riscului de pana, la scaderea aderentei si chiar la provocarea unor accidente.

Foloseste cauciucuri de vara
Cand e cald afara, la nivelul asfaltului se inregistreaza dublul temperaturii din aer. Din acest motiv, autoturismul trebuie sa fie echipat cu cauciucuri de vara, care sunt realizate dintr-un material special, care asigura o distanta scurta de franare, avand o aderenta mai buna pe carosabilul incins. In plus, anvelopele de vara sunt mai silentioase si ofera o mai buna manevrabilitate. Un set de cauciucuri de vara montat pe masina reduce consumul de carburant.


535

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Piata de Craciun din Berlin
In preajma Craciunului, Berlinul stralucește in mii de luminițe, ca într-o poveste magica, in car..
Stiai ca?
Prima ascensiune din România a unui balon cu pilot român a avut loc la 9 iunie 1874, la Bucureşti. ... Pestera Krubera Voronia din Georgia este cea mai adanca pestera din lume. Ea are o adancime de circa 2.100 m....
Dictionar turistic
Sauna - Baie de aburi care consta in expunerea corpului la o temperatura de 60-80ºC, produsa prin stropirea unor pietre poroase incinse, dupa care se activeaza circulatia prin lovirea corpului cu un manunchi de nuiele si prin dusuri reci.
7 recomandari