Templul Baha’i si Gradinile suspendate din Haifa

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Templul Baha’i si Gradinile suspendate din Haifa


HAIFA

Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, a fost finalizat in anul 1953 si a devenit in scurt timp una dintre principalele atractii turistice din Haifa, oras cunoscut drept centrul religiei Baha’i si al treilea oras ca marime din Israel.
Templul a fost ridicat pe muntele Carmel si masoara 40 de metri inaltime, cele 9 fatade ale sale ilustrand 9 dintre religiile lumii.
Locatia aleasa pentru ridicarea templului nu este intamplatoare, Haifa beneficiind de o asezare la Marea Mediterana care iti taie respiratia, fiind in prezent unul dintre principalele porturi ale Israelului si un oras multicultural, ce ofera turistilor multe muzee si site-uri arheologice.
Templul este inconjurat de gradini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase gradini din lume, datorita arhitecturii diverse si simetriei perfecte, dar si unicitatii acestora, o parte din gradini fiind suspendate peste soseaua Haziyonuth.

Sursa poza
Amenajate in trepte pe versantul nordic al muntelui Carmel, gradinile Baha’i sunt formate din 18 terase dispuse in 9 cercuri concentrice ce inconjoara Templul Baha’i, reprezentand cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Impreuna cu terasa Altarului, gradinile insumeaza 19 terase, numar ce are o semnificatie deosebita in religia Baha’i.
Incepute in 1987 de catre arhitectul Fariborz Sahba si deschise spre vizitare in anul 2001, Gradinile Baha’I se intind pe o suprafata de 200.000 de mp si ofera o panorama superba spre Marea Mediterana.

Sursa poza
Alei de promenada realizate din pietre de diferite culori, infrumusetate cu sculpturi din fier forjat si piatra, fantani, cascade, pomi fructiferi, chiparosi, palmieri, cactusi si bogatia de flori inmiresmate atrag sute de mii de turisti anual.
Cu un farmec aparte, pline de exotism, culoare si eleganta, Gradinile din Baha’i invita la contemplare si rugaciune, imbogatind spiritual sufletul vizitatorului.
Designul acestora a fost inspirat de religie, respectiv de doctrina si credinta Baha’i, influente persane fiind vizibile, mai ales in dispunerea copacilor care creaza zone umbroase de relaxare in zilele toride.

Sursa poza
In centrul Gradinilor se regaseste Altarul lui Bab, considerat al doilea cel mai sfant loc de pe pamant pentru Baha’i, dupa Altarul lui Bahá'u'lláh din Bahji, aflat in apropiere de orasul Acre din nordul Israelului, unde s-a stins din viata fondatorul credintei Baha’i.
Ramasitele profetului Bab se regasesc in mausoleul din piatra ce respecta arhitectura orientala, ridicat in anul 1909. Acesta a fost completat in anii urmatori cu o structura suprapusa din marmura si granit ridicata in stil neoclasic cu influente orientale si a fost finalizat in anul 1953 prin impodobirea cu un dom aurit, rezultand ceea ce se numeste astazi Templul Baha’i. Acesta pastreaza cartile sfinte ale religiei Baha'i.
Altarul lui Bab si Gradinile Bahai din Haifa fac parte din patrimoniul mondial Unesco.

Sursa poza
Gradinile interioare din apropierea Altarului se pot vizita intre orele 09.00-12.00, iar cele exterioare intre orele 09.00-17.00, in fiecare zi, mai putin in zilele ploioase si in zilele sfinte Baha’i, cand sunt inchise. Vizitarea aceastora incepe de pe creasta Muntelui Carmel pana la Templul lui Bab si soseaua Haziyonuth. Turul dureaza aproximativ o ora, iar intrarea este libera si nu necesita rezervare, decat pentru grupuri ce depasesc 25 de persoane. In zilele de miercuri nu se organizeaza tururi de vizitare. Turistii pot vizita gradinile si pe cont propriu, avand acces pe oricare din cele trei intrari ce fac legatura cu orasul.
Vizitatorii sunt rugati sa poarte tinute decente, incaltaminte comoda si sa nu aiba asupra lor animale, arme, mancare si alte bauturi in afara de apa.
Sursa poza

Articol scris de Monica Anghelovici


16716

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Targul de Carte de la Madrid (Feria del Libro de Madrid)
Feria del Libro (Targul de Carte de la Madrid) este un eveniment cultural ce are loc anual, la sfarÅ..
Olanda  |  Franta  |  Italia  |  Germania  |  Malta  |  Belgia  | 
Stiai ca?
Inventatorul elicopterului si al motorului rotativ este romanul Grigore Briscu (1884-1965). Acesta a inventat un elicopter in anul 1909, iar motorul rotativ l-a brevetat la Oficiul Roman de Invent... In statul american Kansas este ilegal sa prinzi un peste cu mainile goale?...
Dictionar turistic
Bilet familial - Bilet special, eliberat membrilor unei familii care efectueaza aceleasi parcurs si care implica, in general, conditii speciale de tarif si utilizare.
7 recomandari