Cont turist Cont agentie Cont hotel |
Infoturism.ro - rezerva vacanta online
Home » Complexe banleare »

Vize De Intrare In Romania

Obtinerea vizei pentru cetatenii stariani care doresc sa calatoreasca in Romania


Cetatenii straini care calatoresc in Romania trebuie sa obtina in prealabil viza de la o ambasada sau consulat roman, cu exceptia acelora care provin din tari cu care Romania are incheiate acorduri de desfiintare a vizei sau pentru care a renuntat unilateral la obligativitatea vizei.

Oficialitati care acorda vize
Viza romana se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, astfel:
  • la cerere, strainilor titulari de documente de calatorie recunoscute de statul roman, valabile cel putin 6 luni peste valabilitatea vizei solicitate si eliberate de autoritatile tarii de resedinta;
  • numai cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe, care va fi comunicata in cel mult 3 zile lucratoare pentru ceilalti straini aflati in tara de resedinta;
  • numai cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe, care va fi comunicata in cel mult 30 de zile lucratoare pentru strainii apartinand statelor cunoscute cu tendinta de emigrare.

Viza poate fi emisa pentru una sau mai multe calatorii.
Vizele acordate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat nu vor putea depasi 10 zile - viza de intrare si 3 zile - viza de tranzit.

Categorii de viza
Autoritatile romane emit urmatoarele tipuri de viza:
  • diplomatica (simbol D)
  • de serviciu (simbol S)
  • simpla pentru misiune (simbol M)
  • simpla pentru afaceri (simbol A)
  • simpla pentru desfasurarea unei activitati autonome (simbol AA)
  • simpla pentru strainii care au calitatea de investitori sau care sunt desemnati, in conditiile legii, sa conduca si sa gestioneze o investitie (simbol B)
  • simpla pentru angajare in munca (simbol AS)
  • simpla pentru activitati religioase (simbol R)
  • simpla pentru activitati sportive (simbol SP)
  • simpla pentru studii (simbol SD)
  • simpla pentru activitati de presa (simbol P)
  • simpla pentru activitati de transport (simbol TR)
  • simpla pentru turism (simbol TU)
  • simpla pentru tratament medical (simbol TM)
  • simpla pentru vizita (simbol VV)
  • simpla pentru intregirea familiei (simbol VF)
  • simpla pentru activitati culturale, umanitare sau alte activitati care nu contravin legilor romane (simbol ZA)
  • tranzit aeroportuar (simbol TA)
  • tranzit simplu (simbol TS)
  • tranzit dublu (simbol TD)


Perioade de valabilitate a vizelor
Vizele sunt valabile si dau dreptul la sedere in Romania, astfel:
  • pe perioadele stabilite prin intelegeri bilaterale cu alte state sau in conditii de reciprocitate, in cazul vizelor diplomatice si de serviciu;
  • pana la 30 de zile cu posibilitatea de prelungire in tara pe noi perioade de pana la 6 luni, in cazul vizelor simple pentru angajarea in munca, afaceri, activitati didactice, stagii de documentare, activitati in domeniul cultelor sau umanitare, activitati de presa ori pentru alte activitati care nu contravin legilor romane;
  • pana la 30 de zile cu posibilitatea prelungirii in tara pe noi perioade de pana la un an, in cazul vizei simple pentru studii;
  • pana la 60 de zile cu posibilitatea prelungirii in tara pentru o perioada de inca 60 de zile, in cazul vizei simple pentru turism, vizita ori in alt interes personal;
  • 3 zile de la data intrarii in Romania, in cazul vizei de tranzit.


Taxa de viza
  • viza oficiala si de sedere temporara:
  • o calatorie - 25 dolari SUA
  • mai multe calatorii - 60 dolari SUA
  • viza de tranzit:
  • simplu (si aeroportuar simplu) - 15 dolari SUA
  • dublu (si aeroportuar dublu) - 25 dolari SUA Pentru o solutionare in regim de urgenta (48 ore) se percepe o taxa suplimentara de 6 dolari. Eventuale cheltuieli suplimentare efectuate pentru serviciul consular se recupereaza separat.


Scutiri de taxe
Sunt scutite de taxa vizele acordate pentru:
  • functionarii straini ai organizatiilor internationale la care Romania este parte;
  • membrii misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine acreditati in Romania, persoanele care insotesc sefii de state, de guverne;
  • delegatiile parlamentare si alti invitati oficiali, precum si membrii de familie ai acestora, in conditii de reciprocitate;
  • grupuri turistice organizate, care fac dovada achitarii anticipate a serviciilor (voucher).