Stiai ca...? Hai-Hui prin lume-04-Grecia-Thassos

Stiati ca? Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elvetia? Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an.
Stiati ca? Michelangelo a început în anul 1496 să copieze o sculptură romană veche, numită “Cupidon dormind”. După terminarea reproducerii, artistul i-a dat lucrării un aspect uzat și zgâriat, așa încât aceasta să pară că e originală. Fie din sugestia patronului său, Lorenzo de Medici, fie din acordul său, el a sfârșit să vândă piesa cardinalului Riario pentru o sumă mare. Deși astăzi poate fi șocantă pentru noi o astfel de ipoteză, în trecut, falsul de artă sau înfrumusețarea, nu era un obicei atât de ciudat (însemna că artistul a fost atât de bun încât a putut corecta greșelile predecesorului său).
Stiati ca? Pentru ca se ridica foarte greu, elefantii dorm adesea in picioare, lor le sunt suficiente 4 ore de somn; pasarile in majoritatea lor dorm in picioare; multe pasari dorm pe apa (lebede, gaste salbatice), albatrosii dorm in zbor; maimutele sunt mai pretentioase, ele nu precupetesc nici un efort pentru a-si pregati culcusul; chiar si neobositele furnici dorm 3 ore pe zi.
Stiati ca? In Chile se obisnuieste ca vinul sa fie turnat cu mana dreapta.
Stiati ca? Liban se mai numeste si "Tara cedrilor" si "Perla Mediteranei".
Ghiduri turistice
Evenimente
foto
..
Stiai ca?
Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elvetia? Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an. Michelangelo a început în anul 1496 să copieze o sculptură romană veche, numită “Cupidon dormind”. După terminarea reproducerii, artistul i-a dat lucrării un aspect uzat și zgâriat, așa încât aceasta să pară că e originală. Fie din sugestia patronului său, Lorenzo de Medici, fie din acordul său, el a sfârșit să vândă piesa cardinalului Riario pentru o sumă mare. Deși astăzi poate fi șocantă pentru noi o astfel de ipoteză, în trecut, falsul de artă sau înfrumusețarea, nu era un obicei atât de ciudat (însemna că artistul a fost atât de bun încât a putut corecta greșelile predecesorului său). Pentru ca se ridica foarte greu, elefantii dorm adesea in picioare, lor le sunt suficiente 4 ore de somn; pasarile in majoritatea lor dorm in picioare; multe pasari dorm pe apa (lebede, gaste salbatice), albatrosii dorm in zbor; maimutele sunt mai pretentioase, ele nu precupetesc nici un efort pentru a-si pregati culcusul; chiar si neobositele furnici dorm 3 ore pe zi. In Chile se obisnuieste ca vinul sa fie turnat cu mana dreapta. Liban se mai numeste si "Tara cedrilor" si "Perla Mediteranei".
Dictionar turistic
7 recomandari


Hai-Hui prin lume-04-Grecia-Thassos

Autor: Constantin Nechiti
Data: 01.10.2009

Grecia

Grecia-Thassos-Skala Prinou-Elektra Beach august 2008
Nici nu am venit bine din Chalkidiki (Halkidiki) ca s-a facut august si am pornit din nou spre Grecia. Pentru a treia oara!
De fapt daca stau bine sa ma gandesc doar i-am dat tarcoale, pentru ca am fost doar in insule, peninsule, niciodata pe continent.
Dar excursia asta era programata de anul trecut din Corfu. Grupul mare! (jumatate din vechea trupa din Corfu) restul tineri si cu chef de distractie.
Despre excursia asta as vrea sa scriu mai mult dar sa vedem daca ajunge spatiul. Pana acum am scris doar rezumaturi...nu stiam cat de mare poate fi articolul pe site. Acum o sa incerc sa fiu mai detaliat!
Deci plecarea a fost din aceleasi locuri ca si celelalte (tot prin *** a fost excursia). Drumul cunoscut pe la Cresna (stiti Mastica, caramele, Alexandrion). Apoi traversare cu feribotul cred ca pe la Keramoti pana-n Limenas.
Am lasat pe cativa care erau cazati acolo si am plecat spre Skala Prinou unde aveam noi cazarea, la Elecktra Beach.
Insula este destul de marisoara dar nu foarte, pe soseaua care inconjura insula urmand plaja, un ocol complet e cam 98 kilometri.
De oriunde poti inchiria masina, scuter, ATV, sau chiar bicicleta. Scuterul, ATV-ul, bicicleta poti sa le lasi oriunde fara sa le incui, nu se atinge nimeni de ele, tuturor le e frica de inchisorile grecesti. Deci poti bine mersi sa faci turul insulei si sa te opresti oriunde, fara sa ai grija lor si fara sa fii legat de autocar, autobuz si orare fixe.
Bun, deci Elecktra Beach un hotel cu un etaj, nu stiu cate stele (oricum grila lor de categorisire difera de a noastra), curatel, la 30 m de plaja cu o piscina mica in fata si o curticica cu verdeata si niste mese sub un umbrar, mi-a placut mult. Se incadra in gradul meu de liniste si izolare. Singurul inconvenient era un fel de mini-santier naval care era intr-o parte pe plaja (totusi in afara view-ului hotelului). Norocul nostru ca din punctul de vedere al muncii, grecii cam seamana cu noi, asa ca nu auzit mai deloc zgomote specifice de reparatii. In fata hotelului plaja (chipurile) privata, dar putea sta oricine. Avantaj: sezlongurile gratuite pentru turistii hotelului. Plaja cu nisip, iar in apa putine pietre. Ideal pentru cei care nu prea se misca dintr-un loc intr-altul. In rest statiune mica, dar dotata cu un bar, mini-hypermarket, cateva terase cu preturi identice, si undeva la margine "statie" de feribot, magazine mici cu diverse. In spate la vreo 300 de metri soseaua si dupa ea padurici de maslini, dealuri, padurici de maslini, dealuri, padurici........
Desi am promis ca voi povesti doar evenimente de vacanta, voi spune cate ceva si despre ceea ce intereseaza pe unii cand citesc despre excursii. Respectiv mancarea!
Spre deosebire de celelalte excursii (Corfu, Halkidiki) aici micul dejun era un fel de semi-bufet suedez, adica iti punea pe o farfurie 2 felii de sunca si restul era la liber, rosii taiate in 4, felii de cascaval Hochlland,casolete de-alea mici cu miere si gem, cafea si suc. Deci slabut de tot si mai statea si langa masa si se uita la tine cate bucati iti pui in farfurie. Nu au zis niciodata nimic, dar te enerva....de-ti venea sa ii iei la palme.
Erau doi mosi suedezi, proprietarii, cu care nu te intelegeai decat cel mult in germana, dar nici p-aia n-o stiau prea bine.
Si erau cam ca babele alea de la bloc, carora nu le convine nimic. Adica: nu vorbiti tare sa nu-i deranjati pe ceilalti, nu sariti in piscina, nu lasati aerul conditionat pornit cand plecati din camera (chit ca era platit ori mergea ori nu mergea), de la 2-5 "doarme lumea" deci soapta si mers in varful picioarelor, de la 22 in sus erau in stare sa inchida si usa de la intrare. Si tot felul de frecusuri de-astea. Asa cum va spuneam pentru cei doritori de liniste.
Noi ne-am orientat.....dar stati sa terminam mai intai cu masa!
Masa de seara era la un local de acolo si cu asta am avut peripetii. In a doua zi de la sosire ne-au dat la masa spaghete fierte cu o farfuriuta cu rosii taiate si atat. Ne-a sarit mustarul, prea era bataie de joc, asa ca am sunat la agentie si le-am spus magaria. Ei n-aveau nici o vina, cand au venit sa aranjeze cu masa probabil aia le-au prezentat cine stie ce chestii super. Cei de la agentie au inteles cum sta treaba, au incercat sa aranjeze in alta parte, dar nu au reusit, asa ca solutia a fost: mancati dvs unde vreti si noi va dam inapoi contravaloarea mesei de seara. Si s-au tinut de cuvant!
Masa de pranz fiecare pe unde apuca, dar peste tot era excelenta si bine preparata!
In excursia asta n-am vizitat prea multe, mai mult am stat ca mosii pe la plaja. In schimb ceilalti s-au dus peste tot.
Eu m-am plimbat prin imprejurimi, undeva la capatul plajei era un "camping". Am pus intre ghilimele camping pentru ca puteam foarte bine sa spun "cartier". Avea vreo 2-3 km lungime pe vreo 600-700 m latime, cu plaja sa zicem privata pe toata lungimea, iar in interior tot ce vroiai: loc de corturi, casute, cabanute, dusuri in toate partile si toalete, minimarket-uri vreo doua, terase pe plaja si terenuri de sport. Nu m-am interesat cam cat era cazarea dar cred ca nu mai mult de 5-6 eur pe zi (vorbesc la cort).
Mai incolo pe plaja era un hotel de 5 stele, ceva de vis. O piscina imensa cu o insulita, poduri, cascade, grote... ar fi stat copii numai la piscina nu ar ai fi mers la plaja. Puteai sa intri, ei chiar au si intrat, dar nu tot timpul, ca cei de-acolo erau vigilenti, te cam invitau sa iesi.
N-am sa povestesc cronologic ce am facut pe acolo ci asa cum imi aduc aminte.
Am fost intr-una din zile la Kavala, am traversat cu feribotul care pleca chiar de langa hotelul nostru si a fost super pentru copii care aveau chef de cumparaturi. Si aveai ce sa vezi prin Kavala. Magazine cu produse de firma ceva mai ieftine decat la noi, dar nu cu mult, depinde ce gaseai. Theea si-a luat o jacheta alba mai lunguta, dintr-un material care semana de departe cu pielea, dar care era de fapt material textil, cu 25 eur. Am vazut-o cateva luni mai tarziu in Mall identica la vreo 60 eur.
Ne-am plimbat cu trenuletul, pe langa palatul lui Mohamed al nu stiu catelea, pana sus la cetate, unde privelistea era ametitoare asupra intregului oras. Am facut si niste poze superbe pe care cat de curand o sa le pun si intr-un album, cu comentariile de rigoare.
In alta zi am facut ceva extraordinar, care, banuiesc, ar vrea toata lumea sa faca si care imi dorisem si eu de mult sa fac: scubba diving!.... Ieeee!
Era un belgian, stabilit acolo in Thassos, Michel, care avea un club de Scubba si un teren de paintball, el fiind arbitru international de paintball. Ne-a costat 40 eur/pers, eu si Theea pret in care a intrat, drumul pana in statiunea vecina cu un jeep mic, de-acolo vreo 10-15 kilometri pana la locul de scufundari cu o ambarcatiune mica rapida, scufundarea propriu-zisa si poze subacvatice cu noi. Din pacate aparatul a avut o defectiune asa ca poze nu avem dar noi stim ce extraordinar a fost si asta conteaza.
Locatia unde ne-am scufundat era o locatie speciala, aflata sub ocrotirea UNESCO, peste cateva sute de specii vegetale si animale care se gasesc numai in zona acelor golfuri si pesteri subacvatice lungi de kilometri aproape.
Michel ne-a explicat ca acolo pescuitul acvatic cu harponul este interzis daca te scufunzi cu butelii de oxigen. Este permis doar daca te scufunzi cu masca si cat oxigen ai in plamani, sa aiba si pestii o sansa!
Pe drum ne-a lasat pe fiecare sa conducem abarcatiunea si Theea a fost superincantata sa mearga cu peste 100/ora pe apa aia albastra si sa fugareasca delfinii. Nu mai vorbesc de senzatia din timpul scufundarii, ceva imposibil de povestit, trebuie sa incerci ca sa intelegi.
Am vazut pe un site - si o sa merg si eu cu Theea la anul - in Eforie Nord, cursuri de 10 zile de scubba-diving cu tot cu teorie-practica si la sfarsit obtii certificat international de scubba cu care poti sa faci scufundari peste tot in lume la nivelul incepator, fara alte instructaje si fara instructor. Au si nivel avansat dar trebuie sa vii tu cu echipamentul.
Curiozitate 1: am trecut pe langa o insula care se numeste Insula Serpilor, nu pentru ca ar fi "picior" de sarpe acolo, ci pentru ca in apa sunt o gramada de murene lungi de peste un metru care seamana cu niste serpi de apa, total inofensive de altfel si tot atat de gustoase.
Curiozitate 2: am trecut pe langa un sat, localitate care se numea Maria, pentru ca toate femeile de acolo se numesc Maria!...Ce petrecere trebuie sa fie acolo de Sfanta Marie!!!!
Alta distractie: - Festivalul mierii!. Cam la vreun kilometru mai sus de localitate era o fabrica de miere, unde s-a organizat festivalul, cu dansuri, muzica, degustari (cu vanzare) de miere de toate felurile, preparate pe baza de miere, bauturi... Am luat de acolo la pret de fabrica, 6 eur, cateva sticle de lichior de miere si nuci. Si tot acolo am mancat prima data "loukoumades", nu stiu daca se scrie chiar asa, dar n-are prea mare importanta. Astea sunt niste gogosele mici umplute cu miere. Am mancat toti pana ne-a venit rau.
Am stat intr-alta seara pe plaja in fata hotelului pana noaptea tarziu si am cantat ca pe vremuri la chitara, am dansat pe plaja, se uitau toti care treceau cum dansam Brasoveanca si sirtaki si altele.
Iar cu o zi inainte de plecare mi-am facut damblaua si am urcat varful cel mai inalt de langa statiunea noastra. Am vrut sa fac acelasi lucru si in Corfu, dar m-am luat cu altele si n-am mai avut timp. Acum insa n-am ratat ocazia si nu mi-a parut rau. Am trecut printr-o plantatie de maslini si acolo am vazut, cum cred ca v-am mai spus, sistemul acela de irigatie specific grecesc picatura-cu-picatura. Era un paienjenis de furtune mai mari din care porneau altele mai mici si apoi altele si mai mici...care ajungeau la fiecare pom in parte si care aveau un dozator care pica la intervale regulate apa. Este extraordinar sa vezi reteaua asta care se intinde pe zeci de kilometri. Am facut cam doua ore pana-n varf de unde am admirat privelistea, am facut poze panoramice, filme cu feribotul care ancora in port si apoi cam patru ore la coborare. Asta din cauza ca era numai pietris pe care iti alunecau picioarele si numai tufisuri de nu's ce plante mici cu tepi ascutiti, care daca nu erai atent te intepau pana la os. Si eu n-am prea fost atent de vreo cateva ori!.....
Ceilalti au mai fost plecati in diverse zile si prin alte parti: prin nordul insulei pe la magazine, la nelipsita seara greceasca undeva prin mijlocul insulei la Paleologu parca ii zicea, s-au plimbat cu masina inchiriata cam prin toata insula, dar de pe acolo nu pot sa va povestesc pentru ca nu prea stiau sa povesteasca ce-au vazut.
Cam asta a fost excursia in Thassos, o alta excursie frumoasa in palmaresul excursiilor facute de mine.
Insula Thassos merita vizitata!
Bon voyage!
Pluto si Theea

3953
Ghiduri turistice
foto Nisipurile De Aur, Bulgaria
foto Paralia Katerini, Grecia
foto Balcik, Bulgaria
foto Mallorca, Spania
foto Insula Thassos, Grecia
foto Halkidiki Kassandra, Grecia
Vezi toate ghidurile
Evenimente
foto
..
Vezi toate evenimentele
Stiai ca?
Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elvetia? Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an. Michelangelo a început în anul 1496 să copieze o sculptură romană veche, numită “Cupidon dormind”. După terminarea reproducerii, artistul i-a dat lucrării un aspect uzat și zgâriat, așa încât aceasta să pară că e originală. Fie din sugestia patronului său, Lorenzo de Medici, fie din acordul său, el a sfârșit să vândă piesa cardinalului Riario pentru o sumă mare. Deși astăzi poate fi șocantă pentru noi o astfel de ipoteză, în trecut, falsul de artă sau înfrumusețarea, nu era un obicei atât de ciudat (însemna că artistul a fost atât de bun încât a putut corecta greșelile predecesorului său). Pentru ca se ridica foarte greu, elefantii dorm adesea in picioare, lor le sunt suficiente 4 ore de somn; pasarile in majoritatea lor dorm in picioare; multe pasari dorm pe apa (lebede, gaste salbatice), albatrosii dorm in zbor; maimutele sunt mai pretentioase, ele nu precupetesc nici un efort pentru a-si pregati culcusul; chiar si neobositele furnici dorm 3 ore pe zi. In Chile se obisnuieste ca vinul sa fie turnat cu mana dreapta. Liban se mai numeste si "Tara cedrilor" si "Perla Mediteranei".
Vezi toate curiozitatile
Dictionar turistic
Vezi toate definitiile
7 recomandari




Fatal error: Smarty error: [in /var/www/html/infoturism/design/_smarty//inc/idv-footer.tpl line 56]: syntax error: unrecognized tag: include:design/_smarty/inc/analytics/traficRo.tpl (Smarty_Compiler.class.php, line 439) in /var/www/html/infoturism/vendor/info/general/library/smarty/Smarty.class.php on line 1095