Stiai ca...? Austria - vacante, vacante...

Stiati ca? Sri Lanka este tara cu cea mai mica rata a divorturilor din intreaga lume? Intamplator sau nu, aceeasi tara are si cea mai ridicata rata, la nivel mondial, a sinuciderilor in randul femeilor.
Stiati ca? Populatia mondiala de gaini este aproape egala cu cea a oamenilor?
Stiati ca? Stiati ca posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu? A fost înfiintată pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie.
Stiati ca? Benzile desenate cu Donald Duck au fost interzise in Finlanda pentru ca personajul nu purta pantaloni?
Stiati ca? Cea mai grea insecta din lume este Gandacul Goliat din Africa. El cantareste cca. 100 gr.
Ghiduri turistice
Evenimente
foto
..
Stiai ca?
Sri Lanka este tara cu cea mai mica rata a divorturilor din intreaga lume? Intamplator sau nu, aceeasi tara are si cea mai ridicata rata, la nivel mondial, a sinuciderilor in randul femeilor. Populatia mondiala de gaini este aproape egala cu cea a oamenilor? Stiati ca posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu? A fost înfiintată pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie. Benzile desenate cu Donald Duck au fost interzise in Finlanda pentru ca personajul nu purta pantaloni? Cea mai grea insecta din lume este Gandacul Goliat din Africa. El cantareste cca. 100 gr.
Dictionar turistic
7 recomandari


Austria - vacante, vacante...

Autor: Rodica Elena Lupu
Data: 13.04.2010

Austria

Ce sol fertil ofera inspiratiei muzicienilor aceasta Viena, unde traiesc atatea amintiri ale celor mai de seama maestrii!

Inserarea se lasa peste campia austriaca si trenul lasa in urma micile gari, apoi luminile becurilor ce strajuiesc o autostrada. Nu departe de aici stiu ca se afla Eisenstadt, castelul unde compozitorul austriac Joseph Haydn, cel mai varstnic reprezentant al clasicismului vienez a compus spre amurgul vietii Anotimpurile, oratoriu celebru inca de la prima auditie din anul 1801, plin de poezie proaspata, melancolie, bucurie si grandoare.

Cunoasteti Viena si istoria ei, daca incepeti cu o vizita la castelul Schonbrunn. Asadar, din centrul orasului am plecat sa vizitam palatul imperial Schonbrunn, a carui constructie s-a incheiat sub domnia Mariei Tereza, imparateasa a imperiului romano-german si regina a Ungariei si a Cehiei. Vizita acestui imens palat, resedinta de vara a familiei Habsburg, cu apartamentele in care au trait membrii familiei imperiale, cu somptuoasele lui incaperi, cu podoabele sale masive, cu imensele sali impodobite cu lampi de Murano, imbracate cu lemn poleit cu aur de douazeci si patru de carate, cu mobile de palisandru, rasfrante in apele stralimpezi ale unor oglinzi enorme, impresioneaza mai putin decat casele modeste de la marginea Vienei, acolo unde Beethoven si-a purtat visurile si nelinistile.
Sa nu va inchipuiti ca noi am vizitat toate cele 1200 de camere, nici mai mult, nici mai putin, cat numara palatul. Nu. Am vizitat cateva zeci care erau deschise publicului in ziua aceea.

Viena este cel mai mare centru cultural, industrial, comercial, financiar, nod feroviar, rutier si port fluvial al tarii. Aici se afla Academia de Stiinte, universitatea datand din a doua jumatate a secolului 14, monumente istorice si arhitectonice: Palatul Belvedere, care adaposteste Muzeul barocului - Barockmuseum - consacrat picturii si sculpturii secolului 18; palatul Hofburg o alta resedinta a familiei Habsburg, fosta resedinta imperiala, construita in etape intre secolele 16-19, unde se afla si Biblioteca nationala; Burgtheater; Opera de Stat si Muzeul Academiei de Arte Frumoase unde se afla expuse opere ale renumitilor pictori: Murillo, Jordaens, Rembrandt, Rubens.

Dupa ce am trecut marele pod, Rheinbruke, am urcat prin Doblingen unde, in apropiere se afla si sanatoriul anilor innegurati ai lui Eminescu, iar pe strazile in panta, cu case mici si viu colorate, inconjurate cu gradini, am ajuns pe Probusgasse, unde la numarul sase a locuit Beethoven.

Foarte aproape, inaltimea pe care ne aflam ne asterne in fata imprejurimile orasului si intr-o mica piata intalnim strada Eroicei, unde in anul 1803, intr-o casa asezata in fundul curtii, langa gradina, unde ajungi pe scara de piatra, spre odaile la fel de modeste, Beethoven, a scris, Simfonia a treia ?Eroica?.

Din centrul Vienei spre Dunare, am traversat si am ajuns pe Praterstrasse. In coltul strazii a fost Karltheater unde, in anul 1891, Grigore Manolescu si Aristizza Romanescu au prezentat cu o trupa romaneasca, Hamlet si Romeo si Julieta. In cei peste o suta de ani care au trecut de atunci si pana acum, Austria, tara muzicii si a teatrului, a aplaudat nenumarati artisti romani. Astfel, George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor, bun desenator si pedagog, unul dintre cei mai proeminenti muzicieni, a ridicat muzica profesionala romaneasca la nivelul valorilor muzicii universale.

Nu putem sa plecam de la Viena fara a ajunge pe strazile pe unde au rasunat pasii lui Eminescu, sa vedem casele care i-au adapostit visurile si suferintele lui de student sarac. Si, iata-ne pornind spre Portzelangasse, unde la nr. 9, a fost una din primele adrese unde a locuit Eminescu la Viena. Casa, care atunci era situata aproape in intersectie, azi nu mai este, in locul ei este construita o cladire inalta, enorma si chiar austera.

O alta strada ingusta, o casa mica si veche, cu o intrare intunecoasa si cu ferestre ce poarta povara anilor, pe Dianagasse, la nr. 8, a locuit Luceafarul poeziei romanesti, in anul 1870, apoi la cativa pasi, aproape de coltul strazii Adamgasse, la nr. 5, intr-o cladire modesta, dar mai luminoasa, a locuit in urmatorii doi ani. Emotia ma cuprinde, oricat as vrea sa nu fiu sentimentala, privind aceste triste cladiri. Aici, la Viena, Veronica Micle l-a cunoscut pe Eminescu.

O placere deosebita pe care ne-a oferit-o padurea vieneza, a fost si scurta vizita in statiunea cu ape termale Baden, romantica vale Hellena si pavilionul Maxerling care a fost transformat in capela comemorativa.A urmat o tura cu barca, de cateva ore, trecand prin fata Holdrichsmuhle, unde Franz Schubert a compus liedul Am Brunnen vor dem Tore, ca apoi prin lacul subteran de la Seegrote, cel mai mare din Europa, sa trecem pe langa castelul Liechtenstein. O minunata panorama de pe Riesenrad ne-a prezentat orasul valsului si cu o plimbare in Prater, parcul de divertisment, am inceput ultima seara frumoasa la Viena. Am poposit inca o data in fata monumentului lui Johan Strauss de pe Ringstrasse si am intrat intr-o taverna tipica, Heuriger, aproape de Casino, langa palatul Esterhazy, unde am gustat ambianta vieneza, inchinand un pahar cu vin, ascultand traditionala muzica austriaca si valsurile celebrului Strauss.

Am cunoscut Viena, plimbandu-ne intre Kunsthistorisches Museum, Opera si Burgtheater, vizitand casele si strazile pe unde pasii i-au purtat pe Eminescu si Enescu, Beethoven si Schubert, in piata catedralei Sf. Stefan si am inteles ca viata de fiecare zi a acestui oras este trepidanta. Atunci cand cunosti Parisul, Viena ti se pare un oras patriarhal, unde spectacolele incep la ora sase sau sapte, in functie de durata lor, iar vienezii se retrag devreme spre casa, viata orasului continuand in localurile din centru. Daca te afli la ceas de noapte in fata catedralei Sf. Stefan, ti se va parea ca semeata si monumentala cladire iluminata cu discretie, nu face parte din peisaj, fiind ceva fantastic, din alte vremuri si din alte lumi.

Duminica, magazinele si pietele sunt inchise si cei mai multi vienezi pleaca spre locurile de odihna din imprejurimi. La ceasurile amiezii de duminica, se asterne o liniste ireala parca, in contrast cu zgomotul din celelalte zile ale saptamanii. Daca lasi pasii sa te poarte pe o straduta ingusta, in gradina Burgului, unde statuia lui Goethe si a lui Franz Joseph te asteapta, acolo unde o batranica da firimituri porumbeilor si mamele isi plimba copilasii, simti intr-adevar ca Viena se odihnese. La orele serii, vienezii, in haine de sarbatoare, se plimba gravi si tacticosi, tinerii sunt exuberanti, dar nu galagiosi, astfel ca Viena devine orasul animat de fiecare zi.
Aceasta este Viena, una dintre realitatile ultimelor trei secole de cultura, care s-a transformat cu timpul dintr-un oras asezat pe o anumita latitudine sau longitudine, cu o suprafata exprimata in kilometri patrati.

Am reusit sa vedem doua spectacole la Opera din Viena. Salile pline si receptive se arata deopotriva entuziaste la Rapirea din Serai de Mozart, ca si la O viata de erou a lui Richard Straus sau Concertul nr.1 pentru pian de Sostakovici. In aceste zile am, parcurs o adevarata istorie a muzicii, audiind lucrari celebre sau mai putin cunoscute. Toate sunt primite de public cu un mare interes. Acest lucru imi place aici. Sunt niste spectacole extraordinare si vienezii le prefera, sunt indragostiti de muzica si teatru.

In zona viticola, apropiata de cea a Ungariei, trecand pe langa castelul Luxemburg, am ajuns la Eisenstadt, capitala Burgenlandului si am vizitat biserica Bergkirche, unde se afla masoleul lui Joseph Haydn. Au urmat ruinele romane de la St. Margarethen si regiunea din vecinatatea micului targ idilic Rust, lacul Neusiedl, care este un adevarat paradis cu specii rare de plante si pasari. O tura cu vaporasul si una cu trasura, ne-a familiarizat cu acest lac de stepa si cu minunatele lui privelisti. Apoi, intr-un restaurant tipic, am servit masa ascultand muzica tiganeasca.

Inainte de a pleca spre Salzburg, ne-au fascinat frumusetile ce le ofera Wachau, aceste locuri legendare, importante pentru istoria lor, serpentinele Dunarii cu apele ei linistite, care strabat frumoasele sate si am descoperit cu privirea vechile castele, cum este Ruine Durnsten, unde legenda spune ca Richard Lowenherz a cazut prizonier si a fost eliberat de fidelul Sanger Blandel. In timpul unei romantice plimbari prin padure, trecutul reinvie sub privirile tale. Incepe apoi zona viticola in inima careia se afla Wachau si in apropiere oraselul medieval Krems. Atractia principala a fost manastirea Benediktinerstiftes Milk, o constructie baroca renumita.

La Wagenburg, Muzeul de automobile, am admirat numeroase tipuri de masini: decapotabile, cu doua si patru usi, iar un loc important care cere a fi vazut la Viena este Scoala de Echitatie unde poti asista la antrenamentul celebrilor Lipizzans. Modul in care sunt dresati caii, acea perfectiune, este una din minunatele amintiri cu care pleci de la Viena, inainte de a incheia seara cu participarea la reprezentatia de gala a celebrilor Lipizzans in splendida sala din Manege Espagnole.

Centru cultural cu veche traditie muzicala, Salzburg este cunoscut pentru reputatele festivaluri muzicale si teatrale, internationale. Am facut o plimbare in centrul istoric al orasului, unde se afla cele mai atractive edificii: Catedrala, Sala Festivalului, Biserica si cimitirul St. Pierre cu cripta in care a fost depusa Nannerl, sora lui Mozart, Palatul Arhivelor, locul unde s-a filmat renumitul Sound of Musik si nu in ultimul rand ne-a atras atentia palatul Mirabell si castelul Hellbrunn.
Vizitand orasul natal al lui Mozart, am cunoscut frumoasa si pitoreasca regiune Salzkammergutes, cu munti si lacuri, cum ar fi: Traunsee, Fuschlsee, Wolfgangsee, preferata si de regele Franz Iosef, care isi petrecea aici vacantele. Daca privesti dealurile inconjuratoare pana la casa scriitorului austriac Stefan Zweig, a carui opera se caracterizeaza prin dragostea generoasa fata de oameni, daca apusul soarelui te prinde sub peretele stancos al orasului ce se repede abrupt spre acoperisul caselor cu flori la ferestre, daca te opresti in fata casutei de lemn unde Mozart a scris Flautul fermecat, la amiaza, cand soarele invaluie totul in lumina-i calda sau daca te ratacesti spre Alpi sau spre Leopoldskrom pierzandu-ti privirea in lacul argintiu, intelegi de ce aici si nu in alta parte, trebuia sa se nasca Mozart. Am descoperit la capatul unei stradute inguste cu numeroase magazine, casa memoriala a lui W.A.Mozart, ce dateaza din secolul 18. Privirile, pline de emotie s-au oprit asupra acestei case in care s-a nascut, in anul 1756 marele artist, pe care scrie: Mozart Geburtshaus.

Am revazut frumoasa capitala a Austriei in vara anului 2002 unde, impreuna cu Alin ne-am oprit pentru doua zile in drum spre Bruxelles. Astfel, la Muzeul de Istorie ne-a impresionat o interesanta expozitie despre modul in care gradinile si parcurile au fost reflectate in arta plastica si in literatura din secolul 16 si pana in prezent. Pe de o parte, erau prezentate motivele artistice traditionale: Gradina Paradisului, gradina ca metafora a lumii, hortus conclusus, Gradina Placerilor sau diferitele variante de parcuri care inconjoara castelele. Erau peste 300 de exponate, picturi, grafica, obiecte de arta decorativa. Intr-o era in care gradina este privita doar ca un petec de verdeata intre betoanele oraselor sau, in cel mai bun caz, ca o felie de natura, expozitia deschisa la Muzeul de Istorie a orasului Viena demonstreaza ca arta gradinilor se alatura cu cinste celorlalte arte, fiind influentata de acestea si influentandu-le la randul ei. Tot aici am vizitat expozitia cu titlul ?Nasterea modernismului de la scoala din Barbizon pana la constructivism?, care ofera o selectie din capodoperele colectiei Muzeului National din Belgrad, tratand o perioada precisa din istoria artei moderne, cuprinsa intre 1830-1930, cand s-a desavarsit ruptura de conceptia traditionala asupra artei, trecandu-se la o noua intelegere, revolutionara a procesului artistic.

Si pentru ca timpul ne-a permis am ajuns si la Muzeul de Stiinte Naturale - Naturhistoriches Museum Wien unde noua sala cuprinde cele mai vechi documente referitoare la istoria Pamantului, adica de acum 4,5 miliarde de ani pana in urma cu 250 milioane de ani, fosile spectaculoase si reconstituiri impresionante. Sunt astfel prezentate primele urme de viata terestra, datand de acum trei miliarde de ani, primele organisme pluricelulare, 620 milioane de ani vechime, precum si reconstituirea luxuriantelor paduri mlastinoase ale Erei Carbonifer de acum 330 milioane de ani sau a uriasei libelule Meganeura, cu o deschidere a aripilor de 70 centimetri. O atractie deosebita o reprezinta masina timpului, cu ajutorul careia poti asista la deriva continentelor nu numai din trecutul indepartat, ci si in urmatorii 250 milioane de ani si la fel de interesant este acvariul, instalat in mijlocul muzeului, cu exponatele sale din adancul marilor - recifuri de corali si intreaga fauna care le populeaza, precum si flora si fauna specifice Marii Mediterane, Marii Rosii si Marii Caraibelor. Nu lipseste desigur spatiul destinat reptilelor mari, unde cu ajutorul computerelor este simulata clima specifica acestor animale, si microteatrul, adica sala in care, cu ajutorul microscoapelor, poate fi descoperita lumea microorganismelor. Naturhistorisches Museum Wien prezinta Menajeria Imparatului - Gradina zoologica a Vienei, 250 de ani de gradina zoologica la Schonbrunn - o calatorie prin istoria celei mai vechi gradini zoologice din lume, care inca isi deschide larg portile publicului.

Primul parc al stiintei si tehnologiei din capitala austriaca, - Tech Gate Vienna - si-a deschis portile chiar in vara anului 2002. Centrul este destinat ramurilor inovatoare, orientate spre posibilitatile si necesitatile viitorului, cat si eforturilor de a gasi cele mai eficiente cai de interactiune intre stiinta si industrie. Dupa cum apreciaza autoritatile, Tech-Gate va fi un laborator de fabricare a viitorului. De altfel, Viena a inregistrat progrese semnificative in domeniul politicii tehnologice, ocupand la ora actuala un loc de frunte in Europa.

2163
Ghiduri turistice
foto Nisipurile De Aur, Bulgaria
foto Paralia Katerini, Grecia
foto Balcik, Bulgaria
foto Mallorca, Spania
foto Insula Thassos, Grecia
foto Halkidiki Kassandra, Grecia
Vezi toate ghidurile
Evenimente
foto
..
Vezi toate evenimentele
Stiai ca?
Sri Lanka este tara cu cea mai mica rata a divorturilor din intreaga lume? Intamplator sau nu, aceeasi tara are si cea mai ridicata rata, la nivel mondial, a sinuciderilor in randul femeilor. Populatia mondiala de gaini este aproape egala cu cea a oamenilor? Stiati ca posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu? A fost înfiintată pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie. Benzile desenate cu Donald Duck au fost interzise in Finlanda pentru ca personajul nu purta pantaloni? Cea mai grea insecta din lume este Gandacul Goliat din Africa. El cantareste cca. 100 gr.
Vezi toate curiozitatile
Dictionar turistic
Vezi toate definitiile
7 recomandari
Fatal error: Smarty error: [in /var/www/html/infoturism/design/_smarty//inc/idv-footer.tpl line 56]: syntax error: unrecognized tag: include:design/_smarty/inc/analytics/traficRo.tpl (Smarty_Compiler.class.php, line 439) in /var/www/html/infoturism/vendor/info/general/library/smarty/Smarty.class.php on line 1095