Stiai ca...? PRIN LONDRA SI PRIN IMPREJURIMI

Stiati ca? Pestera cu cea mai inalta stalagmita (67,2 m) este Cueva San Martin Infierno, situata in Cuba.
Stiati ca? Piramidele din Egipt sunt cele mai vechi din cele 7 minuni ale lumii antice, si singurele care au supravietuit pana in ziua de azi?
Stiati ca? Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China? Copilul lor s-a nascut in anul 1910.
Stiati ca? Fiecare continent are un oras numit Roma?
Stiati ca? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti cu cockteiluri Margarita? In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
Ghiduri turistice
Evenimente
foto
..
Stiai ca?
Pestera cu cea mai inalta stalagmita (67,2 m) este Cueva San Martin Infierno, situata in Cuba. Piramidele din Egipt sunt cele mai vechi din cele 7 minuni ale lumii antice, si singurele care au supravietuit pana in ziua de azi? Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China? Copilul lor s-a nascut in anul 1910. Fiecare continent are un oras numit Roma? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti cu cockteiluri Margarita? In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
Dictionar turistic
7 recomandari


PRIN LONDRA SI PRIN IMPREJURIMI

Autor: Rodica-maria Vekas
Data: 22.07.2009

Marea Britanie

PRIN LONDRA SI PRIN IMPREJURIMI

In sfarsit, visul mi s-a implinit. De ani de zile, nutream speranta de a ajunge la Londra, sa ma plimb pe malurile Tamisei,sa ascult bataile Big Ben-ului.
Emotiile sosirii la Londra ajunsesera aproape insuportabile inca de pe ferryboat-ul cu care traversam Canalul Manecii.
Primavara era deja in aer-era luna aprilie-,nu ploua, dar nu era nici soare,mai degraba ceata.Mi-am zis in sinea mea:Anglia nu se dezminte?.De departe, am zarit renumitele White Cliffs of Dover, despre care stiam atat de multe lucruri.
Iata-ne pe soseaua ce duce la Londra. Eram avida de informatii,iar emotiile ma copleseau.Drumul a fost placut,ca si lucrurile ce ma asteptau.Pentru cel care iubeste cu adevarat Londra,savoarea ei este data in mare masura de imensitatea orasului.O Londra mica m-ar fi deceptionat!
Calatoria de a doua zi a sosirii la Londra ,cu autocarul, prin tinutul bland al comitatului Warwickshire, ne pregateste pentru marele spectacol oferit de privelistea castelului,care nu pare a fi nimic mai mult decat un fel de simbol urias al pacii si tihnei raspandite peste toata aceasta intindere pastorala.Mergand spre castel , considerat cel mai frumos castel medieval al Angliei,nu vezi altceva decat intinse pasuni ,cu iarba verde, catifelata, pascute de oi, sosele strajuite de stejari si ulmi, plini de iedera.
La Warwick ,trecutul si prezentul isi dau mana atat de puternic incat e greu sa spui unde incepe unul si unde se termina celalalt.Exista turnuri,ca cel al lui Cezar, al lui Guy si inca cateva vechi,dar sunt bine intretinute;intre turnuri se afla apartamente somptuoase , de la ferestrele carora poti privi apele raului Avon cu podul si copacii ce-l strajuiesc.Aceste turnuri marcheaza contururile unui adevarat model de resedinta mostenita din generatie in generatie.Resedinta a contilor de Warwick inca de la cucerirea normanda(1066),castelul contine numeroase colectii si obiecte de arta , printre care picturi de Van Dyck si Rembrandt,dar si celebrul vas sculptat, cu o inaltime de 1,68cm.,cunoscut sub numele de Warwick Vase ,atribuit sculptorului grec Lysippus(360-310i.e.n)si gasit la Tivoli-Italia. Fortificatiile, temnitele castelului,apartamentele cu figuri de ceara, Gradina Trandafirului sunt doar cateva din obiectivele vizitate de noi.
Ne continuam drumul, coplesiti de cele vazute.Ne apropiem de Stratford-upon-Avon.Imi repet mereu:Este patria lui Shakespeare? si versuri din sonetele marelui Will imi vin in minte, poate mai pregnant decat toate, cele din Sonetul 21:
Eu nu-ndraznesc sa te cunun cu luna,
Sa te-nrudesc cu soarele si marea ,
Din flori de-april sa-ti impletesc cununa,
Si sa-ti astern sub talpi imensa, zarea.
Lasam in urma casa veche in care s-a nascut si si-a petrecut copilaria poetul si pasii nostril se indreapta spre cimitirul unde isi doarme somnul de veci autorul unor comedii celebre, ca de exemplu :"A douasprezecea noapte" sau "Mult zgomot pentru nimic".Turnul frumoasei biserici vechi unde este ingropat poetul, cu raul Avon trecand pe langa temeliile ei,formau o adevarata gradina de incantari, care inca persista in amintirea mea.
Trecand prin comitatul Warwickshire, mi-am amintit si de scriitoarea George Eliot, autoarea romanelor Adam Bede si ?Middlemarch si parca recunosteam la fiecare pas elemente din romanele ei si gandul ma ducea la personaje ca Hetty Sorel, d-na Casanbon, dl. Brook, Dorothea sau sir James Chettam.
Urmatoarea zi este dedicata vizitarii castelului Leeds din comitatul Kent,care are fundatii din epoca invaziei normande,o poarta-La Gloriette-construita de Eduard I in cinstea reginei Eleonor si renovata de Henry al VIII-lea,turnul Tudor,o cladire din secolul al XIX-lea,renovata si remobilata in secolul XX.Ultimul proprietar al castelului, Olive, Lady Baillie ,l-a cumparat in 1926 si l-a renovat cu renumiti arhitecti francezi.
Nu imi vine sa cred ca acest castel a fost detinut de 6 regine medievale:Eleonor of Castile, Margaret of France,Isabella of France, Joan of Navarre, Anne of Bohemia si Catherine de Valois.
Castelul este inconjurat de un imens parc ,care adaposteste cca. 30 de spacii de pasari, printre care rate, gaste,lebede si pauni si animale ,care se plimba in voie si sunt foarte prietenoase.
Comitatul Kent este numit "Gradina Angliei" datorita castelelor sale medievale, adevarate oaze de verdeata si cu gradini pline de flori ,in special anemone si narcise, dar si datorita fermelor si livezilor care impanzesc tot tinutul.
Castelul, care m-a frapat prin frumusetea lui, a fost castelul Windsor, fortareata de 900 de ani,transformata in resedinta regala.Este alaturi de palatal Buckingham si palatal Holyrood din Edinburgh, una din resedintele oficiale ale familiei regale, care mai are 2 proprietati: castelul Balmoral si Sandringham House.La nord de castel se afla scoala particulara "Saint Georges", care pregateste coristi pentru capela cu acelasi nume si celebrul Eton College, fondat in 1441 de catre regele Henry al VI-lea, fiind o scoala publica cu internat pentru baieti de la 13 la 18 ani.
Castelul Windsor a fost construit intre anii 1070-1086 de catre William Cuceritorul .La inceput, castel de lemn,mai tarziu recladit in piatra .Hanry al II-lea i-a adugat Turnul Rotund(Round Tower),care imparte castelul in doua.Regina Victoria, dupa moartea printului Albert,s-a retras la castel ,fiind poreclita ?The Widow of Windsor?.(Vaduva din Windsor?).
Tower of London,London Bridge, Big Ben cu muzeul de ceasornice,London Eye,Science Museum, National Art Gallery,Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud-,Palatul Buckingham cu schimbarea garzii,St. Paul s Cathedral, Westminster Abbey,Greenwich si meridianul Zero,Hyde Park, Green Park,British Museum, Victoria-Albert Museum,Piccadilly Circus, croaziera pe Tamisa-iata cateva puncte de atractie ale Londrei si imprejurimilor sale, pe care cu greu le vom uita ,toti cei ce timp de 10 zile am facut o excursie de vis pe taram britanic.
Vizitati Marea Britanie si nu o sa va para rau!


4568
Ghiduri turistice
foto Nisipurile De Aur, Bulgaria
foto Paralia Katerini, Grecia
foto Balcik, Bulgaria
foto Mallorca, Spania
foto Insula Thassos, Grecia
foto Halkidiki Kassandra, Grecia
Vezi toate ghidurile
Evenimente
foto
..
Vezi toate evenimentele
Stiai ca?
Pestera cu cea mai inalta stalagmita (67,2 m) este Cueva San Martin Infierno, situata in Cuba. Piramidele din Egipt sunt cele mai vechi din cele 7 minuni ale lumii antice, si singurele care au supravietuit pana in ziua de azi? Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China? Copilul lor s-a nascut in anul 1910. Fiecare continent are un oras numit Roma? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti cu cockteiluri Margarita? In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
Vezi toate curiozitatile
Dictionar turistic
Vezi toate definitiile
7 recomandari
Fatal error: Smarty error: [in /var/www/html/infoturism/design/_smarty//inc/idv-footer.tpl line 56]: syntax error: unrecognized tag: include:design/_smarty/inc/analytics/traficRo.tpl (Smarty_Compiler.class.php, line 439) in /var/www/html/infoturism/vendor/info/general/library/smarty/Smarty.class.php on line 1095