Stiai ca...? O mini-vacanta reusita in Odessa

Stiati ca? In opera lui Herodot, Muntele sfant al Dacilor poarta denumirea de Kagaionon. În privinţa locului unde se afla peştera lui Zamolxis, opiniile istoricilor diferă. Vârfurile Gugu şi Godeanu, Sfinxul din Bucegi, Munţii Retezat sau Ceahlău au fost doar câteva dintre locaţiile indicate ca vechi aşezări sacre pentru divinitatea dacilor.
Stiati ca? Guyana poarta si denumirea de" Tara multimii de ape".
Stiati ca? Numele Insulelor Canare din Oceanul Pacific are legatura cu cateii si nu cu canarii? Numele latin este INSULARIA CANARIA care inseamană insula cateilor?
Stiati ca? Desertul Atacama din America de Sud (nordul statului Chile) reprezinta cel mai arid desert din lume. Precipitatiile inregistrate aici sunt infime: 1,8 l/m.p. la 10 ani. Specialistii apreciaza varsta desertului la 15 milioane de ani. Cantitatea anuala de precipitatii este fata de Death-Valley (Valea Mortii) SUA mai redusa intr-un raport de 1/ 50. In regiune, diferentele de temperatura sunt destul de mari, osciland intre zi +30o si noapte -15 °C.
Stiati ca? Una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi?
Ghiduri turistice
Evenimente
foto
..
Stiai ca?
In opera lui Herodot, Muntele sfant al Dacilor poarta denumirea de Kagaionon. În privinţa locului unde se afla peştera lui Zamolxis, opiniile istoricilor diferă. Vârfurile Gugu şi Godeanu, Sfinxul din Bucegi, Munţii Retezat sau Ceahlău au fost doar câteva dintre locaţiile indicate ca vechi aşezări sacre pentru divinitatea dacilor. Guyana poarta si denumirea de" Tara multimii de ape". Numele Insulelor Canare din Oceanul Pacific are legatura cu cateii si nu cu canarii? Numele latin este INSULARIA CANARIA care inseamană insula cateilor? Desertul Atacama din America de Sud (nordul statului Chile) reprezinta cel mai arid desert din lume. Precipitatiile inregistrate aici sunt infime: 1,8 l/m.p. la 10 ani. Specialistii apreciaza varsta desertului la 15 milioane de ani. Cantitatea anuala de precipitatii este fata de Death-Valley (Valea Mortii) SUA mai redusa intr-un raport de 1/ 50. In regiune, diferentele de temperatura sunt destul de mari, osciland intre zi +30o si noapte -15 °C. Una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi?
Dictionar turistic
7 recomandari


O mini-vacanta reusita in Odessa

Autor: Ileana Stefan
Data: 07.10.2009

Ucraina

Tocmai ne-am intors dintr-o mini-vacanta minunata si interesanta din Odessa, Ucraina. Totul a fost la superlativ, mai putin statul de mai mult de 3 ore in vamile din Rep. Moldova si Ucraina si la dus si la intors. Vamesii sunt cam scortosi, ca sa folosesc un termen mai putin dur...Dar nu mai comentez...
Am fost cazate la hotelul Chernoye More New 4 *, care inseamna Marea Neagra. Acesta este modern si frumos, dar mai ales curat si foarte primitor, de la intrare pana la personalul care ne-a zambit de cate ori ne vedeam cu ei, fie cei de la receptie, fie cei de la restaurant. Hotelul face parte din lantul hotelier ?Chernoye More? si a fost deschis recent, in 2006. Este unul dintre cele mai bune hoteluri din Odessa, datorita pozitiei sale centrale si a serviciilor ireprosabile. Hotelul este plasat la etajele 7, 8 si 9 ale unui mall ultramodern. Camerele sunt spatioase, au AC, minibar, TV satelit si o baie incapatoare cu cada, uscator de par si o ambianta relaxanta datorita gresiei si faiantei in tonuri calde si a accesoriilor de baie de bun gust. Clientii au acces la centrul de fitness, solariu, centrul de frumusete si hotelul mai dispune si de un business centre, restaurant european si un bar. Parcarea este pazita. S-a facut curatenie, s-a dus gunoiul si s-au schimbat prosoapele in fiecare zi. Noi am avut doar micul dejun, care s-a dovedit in fiecare dimineata proaspat si variat, cu sortimente diferite de paine, mezeluri, cascaval, oua, cremwursti, clatite cu diferite umpluturi, iaurturi, fructe, cereale, sucuri naturale, ceai, cafea, apa, deci cam tot ce-ti doresti pt. un mic dejun copios si gustos.
Despre Odessa ce pot sa spun? Numai vorbe frumoase. Orasul este incantator, situat in partea de nord-vest a Marii Negre si resedinta regiunii Odessa. Este unul dintre cele mai importante din Ucraina. Este un important centru comercial, turistic, industrial si cultural. A fost fondat acum doua secole, devenind, la numai o suta de ani de la intemeiere, al treilea mare centru al Imperiului rus, dupa Sankt-Petersburg si Moscova. Si aceasta, datorita statutului special de Porto franco (port liber), care i-a fost atribuit orasului de catre Tarina Ecaterina cea Mare. In timpul perioadei comuniste, Odessa a fost cel mai important port comercial din URSS. Are o populatie de aprox. 1 milion si ceva de oameni. Acum este tot mai vizitat de turisti veniti din toate colturile lumii.
Orasul este usor de strabatut datorita bulevardelor sale largi, generoase, multe dintre ele fiind pe sens unic, ceea ce faciliteaza foarte mult fluidizarea traficului. Strazile sunt dispuse ca o tabla de sah, fiind paralele si perpendiculare unele pe altele. Bulevardele si strazile sunt "strajuite" de o parte si de alta de copaci stufosi, "bine crescuti", care fac umbra mai toata ziua, racorind si dand tot timpul un aer proaspat. Deci este o placere sa te plimbi pe faimoasele bulevarde Primorsky, Richelievskaya, Panteleymonivskaya si pe pietonala Deribasovskaya. Toate sunt animate, cu nenumarate restaurante cu specific culinar diferit (ucrainean, unde am mancat si noi, foarte bine si relativ ieftin, gruzin, indian, japonez, chinez, etc), cu cafenele si pub-uri foarte chic, magazine, malluri ultramoderne (Europa, Athena si altele),cu monumente istorice, muzee, teatrul de opera si balet, o adevarata bijuterie arhitecturala, Palatul Vorontov, Primaria, cu statuia lui Puskin stand cu spatele la cladire, sfidand-o parca, multe alte cladiri cu o arhitectura minunata (vezi Pasajul si nu numai), teatrul de revista, teatrul rus de drama, gara feroviara, la fel superba atat pe dinafara cat si pe dinauntru, cu un candelabru imens ornat cu aur, atarnand sub cupola ce troneaza peste toata cladirea, catedrala ortodoxa, sinagoga, moscheea, multe hoteluri care arata foarte bine cel putin pe dinafara, blocuri de locuinte cu o arhitectura moderna, dar si cu cluburi de noapte renumite (Ibiza, Europarty Club, YO Club, Vis-a-Vis, etc). Un punct important de atractie turistica il constituie celebrele Trepte Potemkin, care si-au luat numele dupa celebrul film mut sovietic "Crucisatorul Potemkin" unde pe aceste trepte a fost masacrat un grup de civili de catre trupele tariste. Aceste trepte vazute de sus, iti dau iluzia optica, prin faptul ca nu se vede de sus decat prima treapta din fiecare grup, aceste trepte fiind in nr. total de192. Dupa ce le cobori, poti urca fie tot pe trepte, fie, free, cu funicularul. Treptele coboara spre port, unde sunt intampinate de Terminalul de pasageri, o gara navala ultramoderna. Tot aici gasim si grandiosul Hotel Odessa 4*, realizat pe o fasie de pamant care a fost "implantata"
in mare, aici peisajul de dinainte fiind doar marea. S-a adus pamant, nisip, s-a muncit pe branci si s-a construit un complex super modern, care cuprinde hotelul si gara maritima. Sa intrati aici si veti fi surprinsi placut de curatenia si ordinea din salile de asteptare ale pasagerilor. In fata terminalului se afla in bronz "Copilul de Aur", o opera sculpturala futurista. Odessa are si parcuri de o frumusete rara, cu pomi desi, care sunt si acum in octombrie in culori de verde sau galben-ruginiu, specific toamnei, flori multe si multicolore si, cel mai important, foarte curate. Orasul are si doua plaje importante: Arkadia, destul de lata si cu intrare lina in mare si cu un parc de distractie cu cinema 4D si plaja Lanjeron, facuta de om si unde se afla si Delfinariul Nemo, cel mai mare din estul Europei. Am fost intr-o seara la un spectacol unde ramai profund impresionat de frumusetea, dificultatea numerelor prezentate, ca sa nu mai zic de finalul cu delfini care a facut toti banii. La sfarsit, am facut si o poza cu delfinii pt. numai 50 hryvne (Hr). Aceasta este moneda ucraineana si este ca paritate euro/HR: 1 euro este aprox. 12,30 Hr. Mancarea, bautura si tigarile sunt foarte ieftine in comparatie cu tara noastra. Un ex: un pachet de tigari este aprox. 6-8 HR. Cel mai scump este More, de 10 Hr. Si 1 kg de banane este 5 Hr.Deci faceti socoteala cat este in lei...un fleac. In schimb, imbracamintea si incaltamaintea, mai ales cea din malluri si cea de firma este foarte scumpa. Dar sunt Pribozuri (bazare) de unde pot lua ceva amintiri si cei cu buzunarele mai subtiri. Chiar de o parte si de alta a hotelului unde am stat noi, este un priboz foarte mare cu de toate, de la peste, carne de toate felurile, legume, fructe, etc, pana la haine, incaltaminte, perne, ...de toate pt. toti, o mare bogatie de sortimente de bomboane si prajituri foarte bune si proaspete. Si foarte ieftine. Sa nu uit de papusile specifice zonei, renumitele Matrioska, de diferite marimi si modele care mai de care mai incantatoare.
Cam aceasta este Odessa vazuta prin ochii unei turiste venite pt. prima oara pe aceste meleaguri ucrainiene. O Odessa incantatoare, cu multe locuri minunate si interesante de vizitat si cu multe amintiri si poze frumoase...

4265
Ghiduri turistice
foto Nisipurile De Aur, Bulgaria
foto Paralia Katerini, Grecia
foto Balcik, Bulgaria
foto Mallorca, Spania
foto Insula Thassos, Grecia
foto Halkidiki Kassandra, Grecia
Vezi toate ghidurile
Evenimente
foto
..
Vezi toate evenimentele
Stiai ca?
In opera lui Herodot, Muntele sfant al Dacilor poarta denumirea de Kagaionon. În privinţa locului unde se afla peştera lui Zamolxis, opiniile istoricilor diferă. Vârfurile Gugu şi Godeanu, Sfinxul din Bucegi, Munţii Retezat sau Ceahlău au fost doar câteva dintre locaţiile indicate ca vechi aşezări sacre pentru divinitatea dacilor. Guyana poarta si denumirea de" Tara multimii de ape". Numele Insulelor Canare din Oceanul Pacific are legatura cu cateii si nu cu canarii? Numele latin este INSULARIA CANARIA care inseamană insula cateilor? Desertul Atacama din America de Sud (nordul statului Chile) reprezinta cel mai arid desert din lume. Precipitatiile inregistrate aici sunt infime: 1,8 l/m.p. la 10 ani. Specialistii apreciaza varsta desertului la 15 milioane de ani. Cantitatea anuala de precipitatii este fata de Death-Valley (Valea Mortii) SUA mai redusa intr-un raport de 1/ 50. In regiune, diferentele de temperatura sunt destul de mari, osciland intre zi +30o si noapte -15 °C. Una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi?
Vezi toate curiozitatile
Dictionar turistic
Vezi toate definitiile
7 recomandari




Fatal error: Smarty error: [in /var/www/html/infoturism/design/_smarty//inc/idv-footer.tpl line 56]: syntax error: unrecognized tag: include:design/_smarty/inc/analytics/traficRo.tpl (Smarty_Compiler.class.php, line 439) in /var/www/html/infoturism/vendor/info/general/library/smarty/Smarty.class.php on line 1095