Castelul Banffy, Bontida. Atmosfera fascinanta, plina de istorie: vizitati-ne!

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Castelul Banffy, Bontida. Atmosfera fascinanta, plina de istorie: vizitati-ne!


CLUJ NAPOCA

Considerat in epoca sa de glorie Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Bánffy se afla la o distanță de 30 km de Cluj. Este cel mai spectaculos ansamblu castelar din Transilvania, construit în secolele 14-15, trecând sub diverse transformări arhitecturale de-a lungul timpului, păstrând vizibil amprentele stilului renascentist, baroc, rococo, clasicist și neogotic.

Familia Bánffy a devenit proprietarul domeniului de la Bonţida în secolul al 14-lea, primindu-l ca donație. Clădirea întărită cu patru bastioane de colț în perioada renascentistă, a fost înconjurată cu un parc francez, transformat ulterior în parc romantic, și de Curtea de Onoare, unde s-au amenajat grajdurile pentru cai și manejul. Accesul în castel până la începutul secolului al 19-lea s-a făcut printr-un turn de intrare de șapte etaje. Lângă castel s-a construit și o moară.

Aripa neogotică a clădirii principale este aripa cea mai prestigioasă și fotogenică, astfel și cea mai cunoscută. În clădirea principală erau amenajate biblioteca și colecția de cărți valoroase, dormitoarele, sufrageria, dar și renumitele saloane: Salonul Albastru, Salonul Galben, și Salonul Maria Tereza denumit după Împărăteasa Austriei.
Curtea de Onoare este exemplul cel mai bun al reconstrucției baroce, inspirată de arhitectura Curții Imperiale din Viena. În grajdul amenajat aici au fost adăpostiți 32 de cai de rasă.
În clădirea Miklós astăzi funcționează un centru educațional, lansat de Fundația Transilvania Trust, administratorul castelului. În castel se organizează numeroase evenimente și programe, precum festivaluri, tabere, nunți, etc.
Ultimul locuitor al castelului a fost Contele Miklós Bánffy, o personalitate de avangardă: om politic, scriitor, caricaturist, director de operă și designer. El a părăsit castelul în octombrie 1944.

Începând cu cel de al doilea război mondial până la căderea regimului comunist castelul a trecut printr-o perioadă neprielnică. Acum este în curs de restaurare, dar îşi așteaptă cu porțile deschise vizitatorii interesați de această perlă a patrimoniului construit sau pe cei care vor doar să se relaxeze aici.

În incinta castelului vă așteaptă o cafenea Art Café și un lapidariu. Parcul și lacul sunt un loc ideal pentru picnic sau activități în aer liber.

Program de vizitare: Luni – Duminică 10.00 – 20.00
Prețul biletului de intrare: 3 lei.
Pentru informații suplimentare vizitaţi site-ul


1044

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Piata de Craciun din Berlin
In preajma Craciunului, Berlinul stralucește in mii de luminițe, ca într-o poveste magica, in car..
Stiai ca?
Un fulg de zapada cantareste 2 - 3 miligrame; fulgii de zapada pot avea peste 5000 de forme diferite.... In Italia este vazut ca fiind nepoliticos sa ceri nota de plata imediat dupa ce ai terminat de mancat. Fa-ti timp si pentru un cappucino si abia apoi cere nota....
Dictionar turistic
Manastire - Institutie religioasa cuprinzand o biserica si mai multe chilii, unde traiesc, potrivit unor reguli de viata austere si izolati de lume, calugari sau calugarite; locas in care serviciul divin este oficiat de calugari/calugarite.
7 recomandari