Cele mai frumoase cetati din Romania

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cele mai frumoase cetati din Romania


SIGHISOARA

In urma ultimelor sondaje reiese ca tot mai multi romani aleg sa isi petreaca vacanta de vara in Romania. Poate din cauza bugetului limitat sau din dorinta de a descoperi locuri din Romania de care nu stiau, turistii care aleg sa strabata tara noastra, revin acasa incantati de peisajele intalnite pe drum, de oamenii ospitalieri si de bucatele delicioase.

Cetatile ocupa un loc special in inima turistilor indragostiti de istorie si de arhitectura din secolele trecute. Desi putine dintre ele si-au pastrat forma initiala, in Romania exista multe cetati care fascineaza prin pozitia impozanta, zidurile solide si incaperile ce stau marturie pentru numeroasele batalii ce au avut loc in urma cu cateva sute de ani.

Cetatea PoenariPe drumul ce duce spre lacul Vidraru, se afla cetatea Poenari, una dintre resedintele lui Vlad Tepes. Construita in secolul al-XIV-lea, cetatea se afla pe un varf de munte, la 4 km distanta de barajul Vidraru, in varful muntelui Cetatuia. Pentru a ajunge la cetate, vizitatorii trebuie sa urce 1480 de trepte. Insa, odata ajunsi in varful muntelui, veti constata ca a meritat efortul: de aici puteti admira privelisti superbe: Barajul Vidraru si Muntii Fagaras.
Cetatea poate fi vizitata in fiecare zi, iar pretul unui bilet este de 2 lei (adulti) si 1 leu (elevi si studenti). Taxa pentru fotografii este de 5 lei.

Cetatea RasnovConstruita intre secolele XIII – XIV de catre locuitorii din zona, Cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine conservate cetati din Romania. Aflata la 15 km de Brasov, Cetatea Rasnov are o arhitectura simpla, medievala, asemanatoare cu cea a caselor taranesti. Cu ziduri inalte de 5 m si late de 1.5 m, in interiorul Cetatii Rasnov veti putea vizita strazile inguste, pietruite, ce serpuiesc printre casele de piatra, o fantana de piatra adanca de 150 m si cateva turnuri ce pazeau, odinioara, fortareata.

Cetatea Rasnov poate fi vizitata zilnic, intre orele 09.00 – 19.00, iar pretul unui bilet de 10 lei (adulti), 5 lei (elevi si copii intre 7 – 18 ani). Fisele pentru binoclul dispus pe locul punctului de observatie al Cetatii costa 2 lei.

Cetatea DevaPe unul dintre cele mai inalte dealuri din Deva, inconjurata de paduri dese, se afla Cetatea Deva. Construita in anul 1269, Cetatea Deva a fost, de-a lungul timpului, tinta a numeroase rascoale. Sub dealul cetatii se afla palatul Magna Curia, transformat astaza in sediul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane. In prezent, Cetatea Deva este o ruina din cauza unei explozii produsa in 1849, in magazia cu praf de pusca care a aruncat in aer zidurile cetatii, prefacand totul intr-un morman cu pietre.

Cetatea SighisoaraCetatea Sighisoara este una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta din Romania, fiind una dintre putinele cetati din Europa care si-a pastrat forma aproape integral si care este locuita si in prezent. Cetatea si-a pastrat aspectul medieval prin stradutele inguste, casele cu acoperisuri joase, colorate in nuante vii si pensiuni cochete. Cetatea este inconjurata de ziduri lungi de 930 m si 9 turnuri de aparare (pe vremuri, cetatea era strajuita de 14 turnuri construite de breslele ce activau in oras).

Cetatea MediasConstruita in timpul domniei lui Matei Corvin, Cetatea Medias impresioneaza prin zidurile lungi de 2.4 km si inalte de 8 m.De-a lungul timpului, cetatea a fost consolidata de mai multe ori, construindu-se mai multe vestigii: Turnul Clopotelor, Turnul Scolii, Turnul Funarilor, Turnul Croitorilor si Turnul Mariei. Cetatea Medias avea 3 porti principale, 4 porti secundare si 16 tunuri si bastioane. In prezent, din fosta fortareata au ramas 2 porti principale, una secundara si 6 tunuri si bastioane, iar intrarea in castel se face printr-un gang boltit.

Cetatea NeamtCetatea Neamt este una dintre cele mai importante atractii turistice din Moldova. Situata la 46 km de Piatra Neamt si in apropierea orasului Targu Neamt, Cetatea Neamt impresioneaza prin arhitectura simpla, cat si prin peisajele minunate ce pot fi admirate de pe zidurile monumentului. Cetatea Neamt a fost una dintre cele mai importante puncte de aparare in timpul domniei lui Stefan cel Mare cand zidurile inalte, santurile adanci impiedicau dusmanii sa cucereasca fortareata.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Cetatea_Neamtului30.jpg

Cetatea Alba IuliaCetatea Alba Iulia este simbolul orasului, fiind cea mai importanta constructie bastionara de tip "Vauban" din Romania. Construita intre 1716-1735, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortareata impresioneaza prin arhitectura bogata in fresce si statui, dar si prin numarul de porti de acces, in numar de sase.
Din cele 6 porti s-au mai pastrat pana in zilele noastre doar 3 in forma intiala, Poarta I, III si IV, iar din poarta II se mai pastreaza doar stalpii laterali. Poarta a-III-a este cea mai importanta cale de acces a Cetatii, asigurand intrarea in fortareata propriu-zisa. Intrarea impresioneaza prin bogatia sculpturilor: scene de lupta, arme, steaguri, trofee si blazoane. La aceasta poarta are loc in fiecare zi, la ora 12, schimul de garda.

Cetatea AiuduluiIn centrul orasului Aiud se afla una dintre cele mai frumoase cetati din Transilvania, Cetatea Aiudului. Construita in secolul XIV, Cetatea avea ziduri late de 1.2 m si 9 turnuri ale breselelor din oras: Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Blanarilor, Turnul Dogarilor, Turnul Olarilor, Turnul Kalendas, Turnul Lacatusilor-Fierarilor si Turnul Portii.
In interiorul cetatii se afla Palatul Voievodal care adaposteste Muzeul de Istorie, Biserica Reformata Calvina si Biserica Evanghelica Luterana.


22841

COMENTEAZA ARTICOLUL

florea.silvia Guest, 12.07.2011

Un bun inceput, sper ca s-a pornit cu dreptul! Avem multe cetati, mai ales in Ardeal, cele ale sasilor, pe care romanii nu le cunosc aproape deloc! Stiti ca Ardealul este teritoriul cu cele mai multe cetati-biserici pe km2 din lume? Daca s-ar face un pic de publicitate!!! Ganditi-va la minunatiile din Hunedoara, Sibiu, Targu Mures, Bistrita, Fagaras, Rupea, Viscri, Biertan, Mesendorf, Crit, Bunesti, Stejarei, Laslea, dar si la cele de la Suceava, Brasov, la palatele de la Mogosoaia, Floresti.... Domnilor, sa facem cunoscut trecutul nostru, caci unde nu este trecut, nu este nici prezent si, carevasazica, nici viitor!

zamfir violeta Guest, 26.08.2011

cea mai frumoasa mi se pare Cetatea Alba Iulia,apoi Cetatea Rasnov si toate de fapt sunt frumoase si pline de istorie.

Mariana Parvu Guest, 27.12.2011

Foarte frumos din partea voastra ,dar sunt mult mai multe si ar fi bine sa prezentati si castelele. va pup.

gigi dragoi Guest, 28.12.2011

foarte interesant.continuati tot asa.posibil sa le grupati alaturi de alte obiective turistice si sa recomandati mici trasee de 2-3 zile.perfect.

Godja Ileana Guest, 30.12.2011

Foarte frumoasa prezentare. Ma astept sa prezentati toate cetatile si chiar si alte obiective turistice interesante din tara noastra. Trec prin diferite orase si ma intreb oare ce as putea vedea frumos, important, interesant. Ar fi f bine daca cineva s-ar gandi sa faca 42 de ghiduri cu obiective turistice interesante din fiecare judet. La multi ani 2012!

Mihai Guest, 27.03.2012

Cea mai interesanta si mai bine pastrata dintre cetatile sasesti din Transilvania este cetatea Prejmer. Destul de putin mediatizata si promovata (din pacate) este una din comorile ascunse ale Romaniei. Recomand sa o vizitati este mult mai frumoasa si mai intacta decat cetatea Rasnov de exemplu.

hory Guest, 02.06.2012

cele mai frumoase cetati sunt cele de la:Rasnov,Deva,Sighisoara,Tg Mures,Fagaras,Neamtului,si de fapt Romania mai are un nume TARA CETATILOR.

Allexandra Guest, 04.08.2012

Sunt din Alba Iulia si mi se pare cea mai frumoasa cetate din Romania.

Dan Guest, 15.10.2012

Cred ca trebuie sa definim termenul de cetate. Bisericile fortificate (Kirchenburgen), Orasele fortificate (Siebenburgen) - in termen larg pot fi numite ca cetati dar totusi... Daca Mediasul (Mediasch)a fost inclus printre cetati (???) Sibiul (Hermannstadt) de ce nu? Sau Brasovul (Kronstadt? Iar daca Prejmerul (Tartlau, monument UNESCO - cea mai bine pastrata biserica fortificata) e cetate atunci Rupea ce este? Sau cea de la Suceava? Dar Sarmisegetusa Regia sau Ulpia Traiana ce sunt? dar Enisala,sau Capidava ce sunt?

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Teatrului de Strada
Acest eveniment are loc anual in luna septembrie. In aceasta perioada actorii teatrului Alfred ve Dv..
Germania  |  Malta  |  Spania  |  Austria  |  Ungaria  |  Franta  | 
Stiai ca?
Omul doarme aproximativ 1/3 din viata. Durata normala de somn la adolescenti este de 8-10 ore, in timp ce un nou-nascut are nevoie de 16 ore de somn pe zi.... Legenda zeului Osiris, care invie dupa moarte, este asemanatoare cu cea a lui Iisus Hristos? Osiris a trait cu 5.000 de ani inaintea lui Iisus....
Dictionar turistic
Atractie turistica - Monument natural sau construit de mana omului ce atrage un numar mare de vizitatori (de exemplu: o plaja, un munte, un castel, o statuie).
7 recomandari