Influente turcesti in bucataria internationala

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Influente turcesti in bucataria internationala


ROMANIA

Mostenire a otomanilor, gastronomia turceasca reprezinta o combinatie minunata de alimente simple nomade, arome naturale, traditii stravechi si lux bizantin. Datorita asezarii geografice a Turciei, de-a lungul timpului bucatele traditionale turcesti au fost imbunatatite si pe baza retetelor culinare din Asia si Europa. La palatul sultanului proveneau mancaruri, condimente sau ingrediente din bucatariile Persiei, lumea araba, vestul Europei, stepele eurasiatice si pana in muntii Caucaz si padurile rusesti. Totul a fost inglobat in gastronomia turceasca in versiuni mai simplificate, astfel ca a luat nastere o bucatarie autentica si eleganta, cu nimic inferioara celor mai mari arte culinare ale lumii. Ba mai mult, influentele preparatelor turcesti s-au extins in multe tari, pentru ca aproape toate statele aflate la un moment dat sub ocupatie otomana au preluat elemente din aceasta cultura.

Inspiratie pentru gastronomia libaneza

Dupa patru secole de dominatie otomana, gastronomia libaneza se remarca printr-o multime de mancaruri cu influente turcesti. Desi s-a raspandit si stabilit permanent pe coasta estica a Mediteranei, Libanul inca foloseste ingrediente, moduri de pregatire, obiceiuri si nume asemanatoare cu cele turcesti pentru preparatele sale culinare. De altfel, similitudini sunt intre Turcia, Siria, Iordan, Irak sau Liban. De exemplu, din bucataria levantina nu lipseste sumacul, un condiment de baza pentru turci. Desertul Baklawa se scrie si se pronunta diferit in Liban, dar are acelasi gusta ca si cel turcesc si se face la fel. Bulgurul, aliment de baza in bucataria turceasca, este la loc de cinste si in gastronomia libaneza, unul dintre cele mai celebre preparate care contin bulgur fiind salata Tabouleh. Alte elemente mostenite de la turci sunt deserturile cu miere, folosirea carnii de miel, preparatele pe baza de vinete si frunzele de vita-de-vie umplute sub diverse forme.

Preparate turcesti adoptate in bucataria romaneasca

Considerata simbol al culturii noastre, bucataria romaneasca a fost si ea influentata de-a lungul timpului de traditiile turcesti. Chiar daca nu dam importanta originilor anumitor mancaruri, este bine de stiut ca sarmalele isi au originea in bucataria turceasca. Ba mai mult, si numele acestora provine din limba turca, de la cuvantul sarmak ce are sensul de „a infasura”. Pilaful de orez pe care il pregatesc romanii este o variatie a pilavului turcesc, iar lista preparatelor culinare de origini turcesti continua cu ciulama, musaca, cataif, ciorba de burta sau de perisoare, iahnie, telemea ori pastrama.
Mancarurile pe baza de vinete sunt si ele mostenire de la otomani, care pun aceste legume la loc de cinste in bucataria lor. Orezul cu lapte, pe care-l gasesti si in meniul Divan sub numele de Sutlac, este foarte comun turcilor, la fel ca si fisticul, iaurtul sau prajiturile cu miere de albine. Chiar si celebrii mititiei romanesti, atat de apreciati in orice zona a tarii, au fost adoptati si adaptati din bucataria turceasca.

Feluri de mancare comune cu Grecia

Gastronomia turceasca si-a pus puternic amprenta si asupra mancarurilor grecesti. Multe dintre preparatele culinare ale grecilor au origini otomane, cele mai vestite fiind moussaka, o mancare pregatita cu straturi de carne tocata de miel, rosii si vinete, sau tzatziki, un sos din iaurt cu usturoi, castraveti si menta. Deasemenea, chiftelutele grecesti cu sos, yuvarlakia, si chiftelele simple, keftedes, sunt tot de inspiratie turceasca.
Grecii au si feluri de mancare comune cu turcii, iar aici putem mentiona faimoasele aperitive mezze, pilafurile din orez, salatele cu iaurt, pestele in ulei de masline, baclavaua, legumele umplute, frunzele de vita-de-vie umplute (dolma) sau sis si doner kebab. Toate aceste influente turcesti imbunatatesc dieta mediteraneana, considerata cea mai sanatoasa si raspandita din intreaga lume.

Stilul culinar turcesc si-a pus amprenta asupra multor arte culinare din bucataria internationala. Desi la nivel istoric Imperiul Otoman nu are chiar cea mai buna reputatie, cand vine vorba de mancare majoritatea popoarelor care s-au aflat sub dominatia sa au pastrat pana in zilele noastre influentele turcesti in preparatele lor traditionale.

Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/baklava-with-tea-cups-table_23-2148074825.jpg


185

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul van Vlaanderen
Festivalul van Vlaanderen este unul dintre evenimentele culturale cele mai importante care se desfas..
Germania  |  Spania  |  Romania  |  Grecia  |  Franta  |  Malta  | 
Stiai ca?
In Argentina, daca sunteti invitat acasa la cineva pentru a lua masa, este indicat sa aduceti si un mic cadou. Florile, ciocolata, sampania merg la sigur. Nu aduceti vin.... Conform unui studiu publicat recent, Norvegia este țara cu cel mai ridicat nivel de trai....
Dictionar turistic
Sauna finlandeza - Sauna finlandeza are un efect pozitiv asupra intregului sistem cardiovascular. Accelereaza circuitul sanguin prin dilatarea vaselor si antreneaza inima, relaxeaza muschii, alina durerile artritei, creste rezistenta organismului la infectii, revitalizeaza pielea si creste buna dispozitie. Recomandat de specialisti si sportivilor fiindca ajuta la eliminarea acidului lactic, cauzator de dureri musculare. Prin transpiratia provocata de sauna, se mai elimina substante reziduale create de metabolism si toxine acumulate in organism. Pentru beneficii maxime se recomanda alternarea saunei cu un dus rece sau cu folosirea cuburilor de gheata. Aceste extreme vor creste rezistenta organismului la raceli si vor imbunatati circulatia sanguina.
7 recomandari