La Tomatina, terapie nonconformista cu rosii

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

La Tomatina, terapie nonconformista cu rosii


VALENCIA

La Tomatina, festivalul dedicat unei portii sanatoase de bataie cu rosii, incepe anual, in ultima zi de miercuri din august, in orasul spaniol Bunyol. Daca ai cumva frustrari nepuse la punct si simti nevoia sa arunci cu ceva in cineva, festivalul iti ofera aceasta sansa, intr-un cadru organizat, fara sa te lovesti si fara sa ii ranesti pe ceilalti. Materia prima folosita? Tone de rosii! Scopul? Sa te distrezi si sa scapi de toate grijile acumulate.



Festivalul La Tomatina atrage un numar impresionant de turisti, dornici sa se bata cu rosii si sa se amuze copios, mai ales ca distractia nu implica niciun cost. In fiecare zi, timp de o saptamana, intre orele 11 si 13 incepe „nebunia”. Imagineaza-ti sute de participanti care arunca unii in altii cu rosii, aluneca din cauza cantintatii uriase de bulion, striga si rad in acelasi timp.

Haosul are in schimb si un set de reguli simple, in asa fel incat sa nu se depaseasca anumite limite. De exemplu, toti membrii festivalului trebuie sa poarte tricou, sunt obligati sa striveasca rosiile inainte sa le arunce si sub nicio forma nu au voie sa foloseasca alte obiecte si sa le arunce impotriva celorlalti participanti.

Plaza del Pueblo, locul de desfasurare al evenimentului, se transforma rapid intr-o scena desprinsa parca dintr-un film comico-tragic. Peste tot exista suc de rosii: pe jos, stratul are cativa zeci de centrimetri buni, peretii sunt manjiti cu bulion, care se prelinge usor, iar participantii ajung chiar sa se „balaceasca” in ketchup.

Din acest motiv, daca vrei sa participi la acest festival, este bine sa ai la tine o pereche de ochelari pentru inot, care sa iti protejeze ochii. De asemenea, trebuie sa stii ca regula referitoare la strivirea tomatei mai este trecuta cu vederea din cand in cand si risti sa te alegi si cu niste vanatai zdravene.

Dar cei care au participat la Tomatina sustin ca distractia merita din plin. Festivalul nu inseamna insa doar aruncarea cu rosii timp de doua ore pe zi. In saptamana in care se desfasoara La Tomatina, se organizeaza concerte, spectacole in aer liber, parade si focuri de artificii.Asadar, te poti bucura de mai multe momente frumoase si in cazul in care preferi sa fii doar martor la festival. Pe de alta parte, de ce ai rata asa ceva? Ce alta ocazie crezi ca vei mai intalni in care sa ti se permita sa te desfasori si sa scapi de inhibitii?

„La Tomatina” incepe in mod oficial dupa ce unul dintre participanti reuseste sa se catere pe un stalp inalt, uns din belsug cu ulei si izbuteste sa apuce bucata de slanina agatata de acesta. Din acel moment, startul a fost dat.

Mai multe camioane parcheaza in piata si rastoarna „munitia”: miliarde de rosii. Anul trecut, au fost folosite nu mai putin de 125.000 de kilograme de tomate. Camioanele se plimba prin piata si se asigura ca toti doritorii primesc rosii.

Dupa terminarea bataii cu rosii, participantii se pot spala la dusurile mobile, amplasate de catre autoritati sau pot astepta sa fie stropiti cu furtunul de echipele care se ocupa de curatenia „scenei de bataie”.

Oficial, nimeni nu stie cu exactitate de unde a pornit aceasta inedita traditie, pentru ca exista mai multe zvonuri. Fie pentru ca mai multi prieteni au inceput bataia cu rosii in piata, fie ca publicul unui muzician nu a mai rezistat sa asculte cantacele fara noime ale acestuia si a incercat sa il goneasca aruncand in el cu rosii. Una dintre cele mai populare teorii sustine ca localnicii i-au atacat cu rosii pe membrii din Consiliul orasului, in timpul unei parade.

Indiferent care a fost motivul real, cert este ca oamenii s-au simtit atat de bine, incat experienta a fost reluata anul urmator si apoi s-a transformat, incet incet, in traditie.
Desi din anul 1950 festivalul La Tomatina a intrat in legalitate, timp de sase ani, in perioada 1951-1957 a fost interzis, din cauza accidentelor inregistrate la editia din 1950. Atunci, mai multi participanti au fost loviti cu rosii in ochi si unii dintre ei, pe langa loviturile grave, si-au pierdut vederea.

In schimb, in 1957, Tomatina a fost reluat, la insistentele publicului. In 1997 a devenit un eveniment cunoscut pe piata internationala, dupa ce prestigiosul Washington Post a publicat, pe prima pagina, imagini de la bataia cu rosii.

Daca te bate gandul sa participi, trebuie sa stii ca orasul gazda al evenimentului, Bunyol, se alfa la 38 de kilometri de Valencia. Poti ajunge pana aici cu autobuzul sau cu trenul Cercanias (sunt trenuri speciale, pentru navetisti si le poti lua din statia Sant Isidre).


3561

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Grecia  |  Cehia  |  Spania  |  Franta  |  Ungaria  |  Romania  | 
Stiai ca?
In orasul La Paz (Bolivia), temperatura medie este de doar 10 grade Celsius? Cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas, Chile s... Spania are peste 8.000 km de plaje?...
Dictionar turistic
Bac aerian - Avion echipat pentru transportul autovehiculelor si bicicletelor, impreuna cu conducatorii sau pasagerii lor, de la un aeroport la altul.
7 recomandari