Wasabi - ce trebuie sa stii despre hreanul niponilor

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Wasabi - ce trebuie sa stii despre hreanul niponilor


Wasabi este un condiment specific bucatariei asiatice, insa a ajuns sa fie cunoscut si apreciat in intreaga lume, atat datorita gustului specific pe care il confera, cat si beneficiilor pentru sanatate.

Originar din Japonia, wasabi se consuma in mod traditional sub forma de pasta, dar a devenit un ingredient important si in cultura gastronomica a altor state, in special din zona asiatica, unde este utilizat sub diverse forme.

Ce este, de fapt, wasabi?
Vorbim de o planta din familia cruciferelor, familie din care face parte si hreanul, cu care este asociat cel mai des, avand, de altfel, o serie de caracteristici comune. In trecut, wasabi putea fi gasit doar in mediul salbatic, insa pe masura ce a crescut consumul acestui produs, fermierii au infiintat si culturi, astfel ca procurarea sa nu mai constituie o problema.

Cum se prepara
Ca si in cazul hreanului, partea care se consuma este radacina, iar pasta de wasabi se obtine dand aceasta radacina pe razatoare, iar apoi amestecand cu apa, pana cand compozitia capata consistenta untului de arahide. Se lasa apoi circa 10 minute pentru a permite aromelor si savorii sa se dezvolte, dupa care se serveste, o lingurita fiind suficienta pentru o portie.

Desi radacina poate fi pastrata pana la 30 de zile intr-un mediu rece si umed, pasta trebuie sa fie consumata in cel mult o ora de la preparare, pentru ca dupa aceea isi pierde aroma si gustul.

Pentru o mai buna conservare, se mai obisnuieste uscarea radacinilor si transformarea acestora in pudra, insa in acest mod sunt afectate in mod semnificativ calitatile condimentului.

Ce gust are
Caracteristica principala a wasabi-ului, atunci cand vine vorba de gust, este iuteala acompaniata de o aroma foarte puternica, data de o serie de compusi volatili. Gustul este mai apropiat de cel al mustarului si hreanului decat celui asociat ardeiului iute sau piperului, iar aromele specifice se percep mai mult in sinusuri decat pe limba.
Pasta de wasabi proaspata este foarte iute, motiv pentru care nu poate fi consumata in cantitati mari.

Care sunt proprietatile medicinale
In culturile multor tari din zona asiatica, wasabi este considerat un remediu contra otravurilor, iar proprietatile sale medicinale au inceput sa fie studiate mai amanuntit incepand cu secolul al 16-lea. A fost astfel identificat un compus de baza, denumit izoticinat, care are puternice proprietati antioxidante si antibacteriene, ce atribuie acestei plante si calitati curative.

Distruge microbii – Acesta e unul dintre motivele pentru care wasabi este ingredientul preferat pentru sushi si alte feluri asiatice pe baza de peste crud. Prin simplul contact al pastei de wasabi cu bucatile de peste crud, care ar putea fi purtatoare de bacterii, acestea sunt distruse si astfel preparatele devin sigure pentru consum.

Reduce inflamatiile – prin consumul de wasabi se diminueaza considerabil efectele infectiilor, ale diferitelor leziuni si altor afectiuni inflamatorii, ingredientul actionand si ca un analgezic ce reduce durerea. Aceste calitati se datoreaza efectului antiinflamator pe care wasabi il are asupra anumitor zone din organism.

Previne aparitia cancerului – compusii pe care ii contine au calitatea de a mentine sanatatea ficatului, si astfel, acesta va fi mai eficient in neutralizarea substantelor toxice din organism. Se stie ca aceste substante au un rol decisiv la aparitia mutatiilor celulare care genereaza cancerul, iar cu cat acestea sunt mai bine neutralizate, cu atat se reduce si riscul cancerigen.

Cu ce se consuma
Japonezii obisnuiesc sa consume wasabi in special sub forma de pasta, fie servita ca atare, fie in combinatie cu sos de soia. Pasta se serveste alaturi de sushi sau alte preparate din peste crud sau fructe de mare, fiind usor de recunoscut datorita culorii verzi specifice.

In general, wasabi se potriveste foarte bine cu multe preparate din bucataria asiatica. Daca vrei sa incerci acasa delicii din Asia, poti comanda chinezeasca prin Food Panda.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/asiatice-alimente-sushi-asiatic-2090947/


188

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fiesta de San Isidro - Madrid
Fiesta de San Isidro este un eveniment organizat anual pe 15 mai, in cinstea patronului spiritual al..
Stiai ca?
In antichitate, pentru egipteni, berea era cea mai importanta hrana, iar berea bautura lor favorita?... Majoritatea masinilor americane claxoneaza in nota La?...
Dictionar turistic
Baia turceasca - Baile turcesti au avut cel mai mare succes in epoca Victoriana, si au reprezentat un factor foarte important in viata oamenilor din Orientul Mijlociu, fiind nu numai un loc de curatare si relaxare, ci si unul de socializare si curatare ritualica, de purificare a sufletului. Baia turceasca ajuta la eliminarea toxinelor din organism prin racirea si incalzirea controlata a sangelui. Hamam-urile dau o stare de bine, de relaxare, dilata porii si lasa o piele mai frumoasa, mai luminoasa si mai elastica. Pentru rezultate maxime baia turceasca este dotata cu sistem acustic si "cer instelat", astfel veti beneficia de melo si cromoterapie. Baile turcesti ajuta si la vindecarea unor boli, cum ar fi afectiunile respiratorii. Din cele mai vechi timpuri si pana acum, hamam-urile au primit numai cuvinte de lauda si pot fi incercate de oricine, la orice varsta.
7 recomandari