Cont turist Cont agentie Cont hotel |
Infoturism.ro - rezerva vacanta online
Home » Tichete de vacanta

Tichete de vacanta

Angajatorii pot acorda primele de vacanta si sub forma de bonuri nominative sau tichete de vacanta, valoarea nominala a unui tichet neputand depasi zece la suta din salariul minim brut pe tara garantat in plata. Societatile comerciale, regiile autonome, unitatile cooperatiste, alte persoane juridice sau fizice care au angajati cu contract individual de munca , cat si ordonatorii de credite pentru personalul contractual si functionarii publici din sectorul bugetar pot acorda la pachetul salarial prime de vacanta si sub forma de bonuri nominative, numite tichete de vacanta.

Tichetele de vacanta reprezinta o solutie eficienta pentru cresterea productivitatii si motivarea salariatilor. Tichetele de vacanta sunt o alternativa pentru primele de vacanta, fiind deductibile si scutite de taxe si impozite atat pentru angajator cat si pentru salariat.
Tichete de masa sunt un instrument de plata, ele sunt nominale si netransmisibile.
Tichetele de vacanta, introduse de Guvern incepand cu acest an, printr-o ordonanta de urgenta aprobata la jumatatea lunii februarie, pot fi acordate doar de catre angajatorii care in anul fiscal anterior au obtinut profit.
IMM-urile, societatile comerciale cu capital privat - nu sunt obligate sa acorde salariatilor tichete de vacanta, neexistand nicio prevedere in acest sens in prevederile Ordonantei de Urgenta nr.8/2009 publicata in Monitorul Oficial nr.110/24.02.2009 si in normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta.

IMM-urile vor fi interesate sa ofere aceasta componenta de pachet salarial, dat fiind ca - pentru acordarea de tichete de vacanta, angajatorii nu vor mai plati si impozite catre stat.
Este evident ca tot mai multi dintre angajatori vor prefera sa acorde salariatilor tichete de vacanta, si nu majorari de salarii, intrucat pentru orice majorare de salariu - angajatorii vor suporta si impozitul aferent, ceea ce s-ar constitui intr-un efort financiar mult mai mare.

Tichetele de vacanta se acorda in limitele bugetului de venituri si cheltuieli aprobat pentru fiecare persoana juridica, in conformitate cu reglementarile legale, ele reprezinta titluri de valoare si sunt integral suportate de catre angajator. Angajatul beneficiaza de tichetele de vacanta numai daca este angajat de cel putin sase luni de zile.

Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate si sunt autorizate de Ministerul Economiei si Finantelor

Pachetul de servicii turistice care poate fi achizitionat pe baza tichetelor de vacanta poate cuprinde servicii de alimentatie publica, transport, tratament balnear si contine, in mod obligatoriu, servicii de cazare.

Angajatorul, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord unitatea emitenta a tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzatoare, potrivit proiectului.

Tichetele de vacanta pot fi acordate de catre toate companiile, indiferent de sectorul de activitate sau de componenta capitalului social, cu conditia ca ele sa fi inregistrat profit sau venit, dupa caz, in anul financiar anterior.

Avantajele angajatorilor care acorda tichete de vacanta

• impozite 0 % atat pentru salariat cat si pentru angajator, acordand tichete de vacanta.
• diversificarea pachetului salarial fara costuri suplimentare;
• motivarea angajatilor, generand stabilitate si eficienta.

Avantajele afiliatilor:

• cresterea cifrei de afaceri prin cresterea gradului de ocupare a unitatiilor turistice pe tot parcursul anului;
• cresterea numarului de clienti;
• diversificarea ofertelor;
• atragerea unei noi categorii de clienti care anterior nu mergeau in concediu sau isi petreceau vacanta in afara tarii.

Parteneri afiliati tichetelor de vacanta:

• unitati turistice autorizate de Ministerul Turismului;
• hoteluri si pensiuni din Romania;
• unitati de tratament balnear din Romania


Partenerii care pot accepta tichete de vacanta ca mijloc de plata sunt, in mod obligatoriu, detinatori ai unui certificat de clasificare sau ai unei licente de turism din partea Ministerului de Turism. Unitatile care doresc sa se afilieze la sistemul tichetelor de vacanta trebuie sa respecte cateva reguli:
• sa posede o Licenta de Turism sau un Certificat de Clasificare care sa fie valabile la data incheierii contractului de afiliere
• sa accepte tichetele de vacanta doar pentru plata serviciilor turistice prevazute de normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr.8/2009
• sa accepte plata cu tichete de vacanta doar din partea titularului tichetelor
Sunt considerati parteneri afiliati doar acele structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate care incheie cu emitentii autorizati ai tichetelor de vacanta un contract de afiliere.

Comercializarea de catre angajati sau de catre unitatile afiliate a tichetelor de vacanta contra unei fractiuni de pret constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei.
De asemenea este contraventie si se sanctioneaza cu retragerea licentei de turism utilizarea tichetelor de vacanta pentru achizitionarea de servicii turistice in afara teritoriului Romaniei.


# #