COGNAC / FRANCE
ELIXIRUL ZEILOR
Cognac a fost un mic satuc pana pe la mijlocul secolui 10. Cea mai veche mentiune dateaza din anul 1030 in latina, sub numele de Comniacum.
Orasul Cognac, a fost intodeauna strategic legat de drumurile comerciale ce strabateau raul Charante spre Oceanul Atlantic. In secolul al 16-lea, negustorii olandezi l- au utilizat pentru a transporta sare si vin din S/V Frantei spre tari din N Europei, precum Angila, Olanda, Scandinavia. Pe parcursul lungului voiaj, deseori calitatea vinului se altera, astfel s-a ajuns la a distila vinul , botezandu-l apoi, vin ars sau Brandewijn, acesta fiind inceputul pt. Brandy.
In secolul al 17-lea locuitorii din Cognac au inceput sa practice dubla distilare a vinului pt. a increste cantitatea de alcohol si a oferi o mai buna calitate a produsului pe parcursul transportului.Initial acest alcohol se dilua apoi la destinatie.Cu timpul mestesugarii din Cognac au realizat ca pastrarea alcoolului in butoaie de stejar, confera calitati deosebite licoarei si astfel au denumit-o cognac.
Orasul Cognac nu si-a capatat faima doar datorita elixirului, Francis 1 si Jean Monet s-au nascut aici.
Dintre casele cu traditie in fabricarea cognacului am vizitat "MARTELL", care are un renume si o experienta de 3 secole. A fost fondata de Jean Martell, originar din Jersey, care in 1715 si-a fondat propria companie.Martell este cea mai veche casa, din randul marilor nume. Vizita dureaza 1 ora , poposim in timp si vedem vechea casa a fondatorului, cu mobilirul si detaliile tipice vietii de la inceputul secolului al 18-lea.Apoi la podgorii, distilare,depozite, pivnite, lucrari adiacente( confectionarea butoaielor, pregatirea lemnului..etc), barca initiala care a transpotat produsul, si bineinteles sala de degustatie si la boutique.
Asa cum e zicala tot Cognac e Brandy, dar un tot Brandy e Cognac , cognacul e unic datorita calitatilor si proprietatilor sale, dar si orasul ca atare are faima si incantul ei.
2109 vizualizari
|