TurisMALL
powered by

10 arcuri de triumf monumentale


PARIS

Arcurile de triumf sunt constructii impresionante, cu cel putin o arcada destinata pietonilor. Aceste constructii au fost ridicate in cinstea unei persoane importante sau pentru a comemora un eveniment semnificativ. Desi arcurile de triumf au fost construite de multe natiuni, cei care au inceput traditia au fost romanii. Nu se stie cu exactitate cand a aparut prima constructie, insa odata ce au devenit populare, aceastea au avut detalii tot mai elaborate.

Poarta Indiei, MumbaiPoarta Indiei este unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului Mumbai si a fost construita pentru a comemora vizita Regelui George V si a Reginei Maria. Constructia a inceput in anul 1911 si a fost data in folosinta 13 ani mai tarziu. Cu o inaltime de 26 metri, Poarta Indiei are un stil ce imbina arhitectura hindusa si musulmana: arcada este in stilul musulman, iar decoratiunile hinduse. Ultimele trupe britanice care au parasit India au avut parte de o ceremonie memorabile la Poarta Indiei, pe 28 februarie 1948.

Arcul lui Caracalla, DjemilaLocalizata in Algeria, arcul lui Caracalla a fost construit in secolul I d.Hr, de romani si a primit numele de Cuicul. Initial, aici a fost o colonie de soldati, care s-a transformat intr-un oras bazat pe comert. In timpul domniei Imparatului Caracalla, un nou forum a fost construit, iar noua arcada a aparut in anul 216 d.Hr, pentru a-i onora pe parintii sau, Julia Domna si Severe Septime. In 1839, ducele d'Orleans a dezmembrat arcada pentru a o transporta la Paris. Moartea sa a dus la abandonarea proiectului, un nou arc fiind construi in 1922.

Patuxai, LaosPatuxai este un monument de razboi, situat in centrul orasului Vientiane, din Laos. Arcul de triumf este dedicat celor care au luptat pentru ca tara sa isi capete independenta fata de Franta. Patuxai a fost construit intre anii 1957 – 1968 si are 5 turnuri ce reprezinta principiile co-existentei intre natiunile lumii. Totodata, turnurile exemplifica cele 5 principii buddhiste: precautie, amabilitate, flexibilitate, cinste, onoare si prosperitate.

Arcul lui Septimus Severus, LibiaLucius Septimius Severus a fost un imparat roman, care s-a nascut in Leptis Magna, in preznt Libia, care a domnit intre anii 193 – 211. Desi nu se stie data la care a fost construit, se banuieste ca arcul de triumf a fost ridicat de cetateni odata cu inceperea domniei lui Severus. Arcul are o scena centrala ce ii arata pe imparat si pe fiii sai, Caracalla si Geta, in timp ce isi dau mainile. Se presupune ca acest moment este de la inagurarea arcului de triumf, in jurul anului 200.

Arcul lui Titus, RomaArcul lui Titus se afla in Roma si a fost construit in anul 82 d.Hr, de imparatul roman Domitian, la scurt timp dupa moartea fratelui sau, Titus. Arcul de Triumf a fost ridicat pentru a comemora victoria lui Titus de la Ierusalim din anul 70. Arcul lui Titus a servit ca model pentru numeroase constructii de gen, inclusiv Arcul de Triumf din Franta.

Arcul Timgad, AlgeriaTimgad a fost un oras-colonie din Algeria, fondat de imparatul Traian, in jurul anului 100 d.Hr. In partea de est a orasului se afla un arc de triumf de 12 metri inaltime, intitulat Arcul lui Trajan. Cunoscut si sub numele de Arcul Timgad, monumentul a fost partial renovat in 1900. Arcada a fost construita din gresie, iar coloanele mai mici din marmura colorata.

Arcul lui Adrian, JerashSituat in partea de nord a Iordaniei, Jerash a fost unul dintre cele mai importante orase romane din provincia Arabia. Romanii au asigurat siguranta si pace in acest oras, ceea ce a permis ca Jerash sa devina prosper. Imparatul Adrian a vizitat Jerash intre anii 129 – 130 d.Hr , iar arcul de triumf a fost ridicat in cinstea vizitei sale. Planul era ca arcul de triumf Adrian sa devina principala poarta de acces a orasului, insa planurile de expansiune nu au fost nicioadata realizate.

Arcul lui Constantin, RomaSituata chiar langa Colosseum, Arcul lui Constantin a aparut in 315 d.Hr, pentru a comemora victoria imparatului Constantin I asupra imparatului Maxentius. Batalia a marcat inceputul trecerii imparatului Constantin la crestinism. Potrivit cronicilor, imparatul a avut o viziune in care Dumnezeu i-a promis victoria daca armata sa isi va imprima pe scuturi forma crucii. Desi arcul de triumf este dedicat interventiei divine, pe el nu exista simboluri ale crestinismului.

Arcul lui Septimus Severus, RomaArcul lui Septimus Severus se afla in partea de nord a Forumului Roman din Roma si a fost realizat din marmura alba. Constructia monumentului a inceput in anul 203 d.Hr pentru a comemora victoria imparatului Severus si a fiilor sai, Caracalla si Geta, asupra partilor. Arcul de triumf are un arc central impozant si doua mai mici in lateral. Inscriptiile cu dedicatii erau marcate de litere mari, din bronz, care astazi, au disparut. Dupa moartea lui Severus, fiii sai au domnit impreuna, pana in 212 cand Geta a fost asasinat de fratele sau, Caracalla. Acesta a ordonat ca memoriile dedicate lui Geta sa fie sterse de pe arcul de triumf.

Arcul de Triumf, ParisArcul de Triumf este unul dintre simbolurile de marca ale orasului Paris si se afla in Place de l'Etoile, la extremitatea vestica a bulevardului Champs-ノlysées. Arcul de Triumf a fost ridicat in 1806, pentru a comemora victoria lui Napoleon la Austerlitz. Arcul de Triumf a fost finalizat in 1836, la mult timp dupa moartea lui Napoleon. Inspirat de arhitectura romana, Arcul de Triumf are o inaltime de 50 metri si are 4 statui, care simbolizeaza: Triumful din 1810, Rezistenta, Pacea, La Marseillaise. Pe zidurile interioare sunt scrise numele celor 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

Sursa articol


17689

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Roma vazuta cu gust
Evenimentul "Roma vazuta cu gust" reprezinta o initiativa speciala a Primariei, care pe tot parcursu..
Grecia  |  Austria  |  Ungaria  |  Germania  |  Belgia  |  Malta  | 
Stiai ca?
Egiptenii sunt primii care au avut anul din 365 zile, impartit in 12 luni?... Stiati ca vinerea este ziua rastignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post? Ziua de vineri era considerata mereu zi fara noroc? In aceasta zi nu se obisnuiau muncile legate de cultivarea pamantului...
Dictionar turistic
Autocar - Autovehicul de transport in comun folosit pentru servicii regulate interurbane si rurale, precum si pentru excursii si calatorii turistice. Sunt trei feluri: de linie - pentru servicii regulate, utilizare regionala si locala, de lux-pentru excursii, de mare lux - cu confort ridicat, avand amenajari si dotari diverse (bar,lavabou etc.) destinate excursiilor lungi.
7 recomandari