TurisMALL
powered by

Stiai ca?

Galileo Galilei, savant de geniu, cunoscut drept „parintele” astrologiei observaţionale sau a fizicii moderne, matematician, filozof, a ramas in istorie drept o persoana de importanta maxima in evolutia omenirii, prin teoriile emise, dar si prin o serie de inventii:
- A inventat un dispozitiv numit „termoscop”, predecesorul termometrului.
- A adus imbunatatiri semnificative telescopului, avand ca inspiratie putinele descrieri incerte facute de olandezul Hans Lippershey.
- A inventat si a imbunatatit compasul destinat uzului militar, dar si academic.
- A imbunatatit tehnica de constructie a busolelor.
- A scris un studiu cu privire la probabilitatea combinatiilor rezultate din aruncarea a trei zaruri, ce a servit de-a lungul timpului ca inspiratie pentru alti mari oameni de stiinta, dar si pentru pasionatii de jocuri de cazinou.
- A emis pentru prima data principiul de baza al relativitatii, conform caruia legile fizice sunt identice in cadrul oricarui sistem aflat in miscare cu o viteza constanta, intr-o linie dreapta, indiferent de viteza sau directie. Aceasta idee a fost preluata ulterior in unele teorii precum Legea miscarii lui Newton si Teoria relativitatii lui Einstein.
- A reluat ideea referitoare la heliocentrism a lui Nicolaus Copernic, pe care a sustinut-o (din lucrarea „De Revolutionibus Orbium Coelestium“ -„Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti“, 1543). Heliocentrismul este teoria conform caruia Soarele este centrul Sistemului Solar. In istorie, heliocentrismul s-a opus geocentrismului, teorie ce punea Pamantul in centrul Universului. Sustinerea de catre Galileo a copernicanismului a dus la controverse in epoca, o mare majoritate a filozofilor și astronomilor sustinand in continuare (cel putin declarativ) viziunea geocentrica. Aceasta teorie a contrazis si doctrina oficiala a Bisericii, cu care a intrat fara sa vrea in conflict, in pofida faptului ca era un om credincios. A ramas celebra pentru posteritate expresia ce ar fi fost rostita de Galileo Galilei "eppur si muove" (ortografiate uneori si "e pur si muove"), in sensul de "Si totuși se misca”, alternativ „Si totuși se invarte”.
- Cu ajutorul telescopului a studiat si planetele Venus, Neptun si Saturn, Luna si chiar si Calea Lactee. Contributiile sale la astronomia observationala includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliti ai lui Jupiter (denumiti in cinstea sa, Sateliti Galileeni) si observarea si analiza petelor solare. A descoperit ca Luna nu era plata și nici nu avea suprafata neteda, ci ca este o sfera cu munti și cratere. Prin descoperirea conform careia Venus are mai multe faze, la fel ca Luna, a demonstrat astfel si ca aceasta planeta se roteste in jurul Soarelui. Si descoperirea faptului ca Jupiter are proprii lui sateliti, care se invart in jurul sau, nu al Pamantului, reprezinta inca o dovada ca Teoria Geocentrica - potrivit careia corpurile ceresti se invart in jurul planetei noastre - nu este corecta.
Galileo Galilei este primul invatat care a afirmat ca legile naturii sunt matematice. El scria in Il Saggiatore „Filosofia este scrisa in aceast mare carte, universul ... este scris in limba matematicii, iar personajele sunt triunghiuri, cercuri și alte figuri geometrice.
Prima persoana care a afirmat ca galaxia noastra este formata din stele a fost filozoful grec Democrit (460-370 i.Hr), insa cel care a observat discul galactic, dar si numeroase stele cu ajutorul telescopului in anul 1610, a fost Galileo Galilei (fizician, matematician, astronom și filosof italian, ce a trait intre 1564-1642).
Nu doar planetele si stelele, ci şi galaxiile se rotesc; Calea Lactee se deplasează cu o viteză de 270 km/s, o rotatie completa durand aproximativ 200 de milioane de ani; Sistemul Solar desfasoara o rotatie completa in jurul Centrului Galactic in circa 225 de milioane de ani, adica un An Galactic.
In Universul observabil, ce se intinde pe o distanta de 13,8 miliarde de ani-lumina, există, probabil, peste 170 de miliarde de galaxii.
Galaxiile sunt de fapt aglomerari foarte mari de stele. Conform astronomilor, Galaxia noastra (Calea Lactee) numara pana la 400 de miliarde de stele de diferite dimensiuni si luminozitati.

Scoicile producatoare de perle negre sunt cele din genul "Pinctada margaritifera".
Exista perle artificiale de cultura. Acestea au fost obtinute pentru prima data de japonezul Kokichi Mikimoto, care la varsta de 96 de ani detinea un miliard si jumatate de scoici perliere, cu o productie animala de 10 milioane de perle.
O perla ia nastere prin patrunderea in corpul scoicii perliere a unui corp minuscul, pe care, daca nu reuseste sa-l scoata afara, scoica il inconjoara timp de ani si ani cu o substanta pe care o secreta, dand nastere astfel unei perle.
Anumiti pesti reusesc sa traiasca in conditiile de la Polul Sud, deoarece au in corpul lor o glicoproteina care indeplineste exact functia antigelului intr-un radiator de automobil; traiesc aici 6 -7 specii de pesti.
Pentru ca se ridica foarte greu, elefantii dorm adesea in picioare, lor le sunt suficiente 4 ore de somn; pasarile in majoritatea lor dorm in picioare; multe pasari dorm pe apa (lebede, gaste salbatice), albatrosii dorm in zbor; maimutele sunt mai pretentioase, ele nu precupetesc nici un efort pentru a-si pregati culcusul; chiar si neobositele furnici dorm 3 ore pe zi.
Padurea joaca un rol deosebit de important in prevenirea poluarii atmosferei. Arborii filtreaza aerul si absorb praful pana la cantitati intre 30-80 t pe an si pe hectar; 1 ha de padure poate fixa anual 6-10 t de carbon si poate degaja 10-12 t de oxigen; padurea amortizeaza si absoarbe zgomotul - un parc cu o latime de 50 m reduce zgomotul cu 20-30 decibeli.
Faimos datorita veninului sau, scorpionul a inspirat intotdeauna repulsie si teama. Interesul starnit de el consta in extraordinara rezistenta la cele mai variate agresiuni ale mediului inconjurator. Animal exclusiv terestru, el rezista in apa timp de 48 de ore; congelat, scorpionul isi revine cu repeziciune la starea initiala; are o extraordinara rezistenta la radiatii - supravietuieste la 75000 R (rontgeni), in timp ce omul moare la numai 600 R.
In perioada aprilie - iulie 2000, Etna a produs circa 100 inele de gaz (inele de fum), unele dintre ele perfect circulare. Avand un diametru de pana la 200 m, acestea ajungeau la o inaltime de 5 550m.
Vulcanul care a avut cea mai mare explozie este Krakatau din Indonezia: in anul 1883 vulcanul Krakatau, din stramtoarea Sunda, a explodat distrugand aproape toata insula și creand un tsunami care a ucis 36 000 oameni.
Potential cel mai periculos vulcan este Vezuviu din Italia: in anul 79 d.Cr. eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele romane Pompei si Herculane. In prezent, o eruptie similara ar avea efecte devastatoare in acesta regiune dens populata.
Vulcanul care a facut cele mai multe victime este Tambora din Indonezia: Eruptia vulcanului Tambora din anul 1815 a ridicat o coloana de cenusa de 44 km inaltime. 10 000 oameni au murit din cauza erupției, iar altii 82 000 au murit de foame și boli.
Cel mai activ vulcan din istorie este Stromboli din Italia: Erupțiile slabe, dar continue ale lui Stromboli, situat pe insulele Eoliene, au fost consemnate inca de pe vremea romanilor, acestia botezandu-l "Farul Mediteranei".
Cel mai activ vulcan in prezent este Kilauea din Hawaii: Kilauea erupe incontinuu din anul 1983, intr-un ritm de circa 5 m cubi/sec de lava. Kilauea semnifica "cel care scuipa" sau "care imprastie".
Cel mai inalt vulcan activ peste nivelul marii este vulcanul Cotopaxi din Ecuador: Avand o inaltime de 5911 m, Cotopaxi a erupt de 50 ori din 1738. Ultima eruptie cunoscuta a avut loc in anul 1904, iar in 1975 vulcanul s-a trezit pentru scurt timp.


Pagina 1 din 19:   1 2 3 4 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Pietele de Craciun din Viena
In fiecare an,incepand cu mijlocul lunii noiembrie si pana la Craciun, cele mai frumoase locuri din ..
Romania  |  Malta  |  Grecia  |  Belgia  |  Austria  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Delfinii dorm cu un ochi deschis? ... O placinta se poate taia in 8 bucati din 3 miscari?...
Dictionar turistic
Parc nautic - O zona de recreere care ofera posibilitati de practicare a sporturilor nautice sau a altor activitati legate de mediul acvatic (pescuit, scufundari etc.), precum si diverse atractii: cascade, fantani arteziene etc.
7 recomandari