TurisMALL
powered by

Stiai ca?

In Romania se afla un cimitir atipic – Cimitirul Vesel din Sapanta.

Cimitirul Vesel din Sapanta, judetul Maramures, este unic in lume, ineditul sau fiind dat este diferentierea fata de cultura populara, care considera moartea ca un eveniment trist.

Cimitirul Vesel din Sapanta este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate, dar si pentru versurile de pe unele cruci in care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective.

Cimitirul vesel de la Sapanta este un adevarat "muzeu in aer liber" si un important obiectiv turistic, fiind inclus in nenumarate circuite turistice.

Primul epitaf dateaza din anul 1935, iar din anul 1960 incoace cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar.
Românilor le place să bea – România este a cincea ţară din punct de vedere al consumului de alcool din lume, după Belarus, Rusia, Republica Moldova şi Lituania.
Turistii pot gasi in Romania cel mai mare mamifer din Europa: zimbrul (Bison bonasus), aflat in Rezervatii naturale, dar si cel mai mare si mai puternic animal ce traia pe marile campii ale Americii de Nord, bizonul american (Bison bison), crescut aici in ferme. Atat zimbrul sau bizonul european, cat si bizonul american sunt singurii reprezentanti in viata ai bizonului. Bizonii americani sunt mult mai usor de domesticit decât verii lor europeni, zimbrii.

Zimbrul a fost vanat aproape pana la extinctie, fiind readus in mai multe tari europene, inclusiv Romania.

In prezent, in tara exista cateva ferme de bizoni.

Cea mai mare ferma de bizoni cu abator autorizat din Europa se afla in Salonta, judetul Bihor. Animalele sunt crescute pe campurile de aici.

O alta ferma se afla la aproape 50 de kilometri de Cluj, in comuna Recea Cristur, pe o suprafata de 500 de hectare.

Ferma de Bizoni situata in judetul Vrancea, sat Bordeasca Veche, comuna Tataranu, ce se intinde pe o suprafata aproximativa de 25 hectare. Ferma de Bizoni de aici numara douazeci de femele, un mascul si trei pui, reprezentand tineret pana in trei ani. Este una dintre cele mai recente crescatorii de bizoni din Romania.
Francesco Illy, fondatorul companiei de cafea Illy, s-a nascut in Timisoara. Acesta s-a mutat ulterior in Viena si apoi in orasul italian Trieste.
Bisericile din Romania sunt spectaculoase – manastirea Voronet, de exemplu, a fost supranumita "Capela Sixtina a Romaniei" sau „Capela Sixtina a Estului”, atat datorita frumusetii si unicitatii sale, cat si datorita frescei de pe fatada de vest care ilustreaza „Judecata de Apoi”.

O alta caracteristica a Manastirii Voronet este utilizarea predominanta a culorii denumite „Albastru de Voronet”. Pigmentul albastru s-a mentinut in ciuda conditiilor climatice aspre, acest lucru fiind datorat originalitatii tehnicii de lucru aplicate de catre pictorii moldoveni. Formula chimica acestei culori s-a pierdut insa in negura timpului.

UNESCO a inclus in anul 1993, Biserica „Sf. Gheorghe” a Manastirii Voronet, împreuna cu alte sapte biserici din Bucovina (Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevita și Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Fiecare dintre Bisericile pictate din Bucovina ce au fost incluse in patrimoniul cultural UNESCO, iese in evidenta printr-o culoare deosebita: albastru la Voronet, rosu la Humor, galben la Moldovita şi verde la Sucevita.

Biserica Manastirii Voronet a fost declarata monument istoric in anul 1918. In anul 2015 Manastirea Voronet a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, fiind formata din 4 obiective: Biserica „Sf. Gheorghe” - datand din 1488, cu pridvor din 1547, ruine chilii - datand din secolele XV-XVIII, clopotnita - datand din 1488 si zid de incinta - datand din secolele XV-XVIII.

Manastirea Voronet reprezinta una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Aceasta se afla in localitatea cu acelasi nume (Voronet), la 36 km de municipiul Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului.

Biserica Manastirii Voronet a fost ridicata in anul 1488, in doar 3 luni și 3 saptamani, reprezentand un record nu doar pentru acea vreme, ci si pentru perioada actuala, o bijuterie arhitectuala fiind realizata intr-un timp atat de scurt.

Daca pictura interioara a bisericii dateaza, in general de pe vremea lui Stefan cel Mare, fiind realizata in 1496, pictura exterioara dateaza din perioada lui Petru Rares. Un alt lucru inedit referitor la pictura bisericii: aceasta include si cele 12 semne zodiacale, aflate in imediata apropiere a Mântuitorului.

In biserica Manastirii Voronet se afla mormantul lui Daniil Sihastrul si al mitropolitului Grigore Rosca. Se considera ca aparitia lui Daniil Sihastrul la Voronet dupa o perioada de sedere la Manastirea Putna si de sihastrie (fiind cunoscuta Chilia lui din Daniil Sihastrul de la Putna), a dat un important impuls vietii monahale de aici. Daniil Sihastrul si-a petrecut la Manastirea Voronet ultimii 26 de ani din viata, pustnicul murind in anul 1496. In anul 1992 el a fost canonizat, devenind Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

Biserica Manastirii Voronet este printre putinele lacasuri de cult din Bucovina care pastreaza, in mare parte, arhitectura initiala. Mitropolitul Grigore Rosca, var al lui Petru Rares, a initiat adaugarea unui pridvor închis, in anul 1547, adoptand o solutie unica, in cadrul careia arhitectura este vizibil subordonata decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin ce nu are nici o deschidere. De asemenea, pictarea zidurilor exterioare, din temelie pana in streasina, a imprimat constructiei o mare stralucire.

Activitatea Manastirii Voronet a fost reluata in anul 1991, dupa o întrerupere de 206 ani (fiind desfintata in anul 1785, in timpul anexarii Bucovinei la Imperiul Habsburgic).
Romanii au realizat cel mai mare steag din lume in anul 2013. Steagul avea cinci tone, masura 349 metri lungime si 227 metri latime.
Un oras din Romania imita chiar semnul hollywoodian: orasul Brasov.

In anul 2004 pe Masivul Tampa, la poalele caruia se intinde orasul Brasov, au fost instalate faimoasele litere de inspiratie hollywoodiana ce formează numele orasului. Aceastea sunt iluminate pe timp de noapte si au o dimensiune considerabila.

Literele reprezinta un punct de atractie important atat pentru localnici, cat si pentru turisti, dand impresia ca "vegheaza" orasul. Aici se poate ajunge urcand Masivul Tampa pe unul dintre traseele marcate sau luand telecabina.

Deasupra inscriptiei "Brasov" a fost creat un punct de belvedere, ce ofera o frumoasa panorama asupra orasului.
In Bucuresti se afla una dintre cele mai frumoase librarii din lume: Carturesti Carusel, unde exista peste 10.000 de carti.

Carturesti Carusel este nu doar cea mai frumoasa, dar si cea mai mare librarie din Romania, ce a fost nominalizata in 2018 la categoria "The Bookstore Of The Year Award".

Toti turistii si clientii care ii calca pragul sunt deopotriva impresionati. Libraria Carturesti Carusel reprezinta locul perfect pentru rasfoit si achizitionat carti, pentru cumparat cadouri, pentru savurarea bauturii sau gustarii preferate (aici existand un bistro) sau un loc de relaxare in care puteti admira arhitectura cladirii.
In Romania, la Bucuresti, exista un Arc de Triumf similar celui din Paris.

Monumentul a fost definitivat in anul 1936, fiind construit in stil clasic, dupa modelul marelui Arc de Triumf de la Paris.

Arcul de Triumf din Bucuresti are forma unui paralelipiped, o inaltime de 11 m, o latime de 9,5 m si o bolta, fiind un monument reprezentativ pentru imaginea "Micului Paris de la acea vreme". Arhitectul Victor G. Stefanescu a fost însarcinat cu controlul tehnic si administrativ al lucrarilor, ce au început in aprilie 1935 și au durat un an și jumatate.

Arcul de Triumf este alaturi de Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, Mausoleul de la Marasesti, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman si Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, unul dintre monumentele care comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial de partea Aliatilor, la finalul caruia majoritatea teritoriilor locuite de romani s-au gasit pentru prima data reunite la un loc.

Ceremonia inaugurarii Arcului de Triumf de la Bucuresti a avut loc la 1 decembrie 1936, cand se implineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania. La ceremonie au participat regele Carol al II-lea, regina Maria, printul mostenitor Mihai, membrii guvernului Romaniei si numerosi invitati de onoare din tara si din strainatate.

In Bucuresti au mai fost construite si alte arcuri de triumf, cu existenta temporara, in 1848, 1859, 1878, 1906 și 1918, insa dupa Primul Razboi Mondial s-a luat decizia ridicarii unui monument cu caracter permanent.
România este casa celei mai grele clădiri din lume – Palatul Parlamentului, care a costat aproximativ 3 miliarde de dolari. Construcţia conţine 3.500 tone de cristal, 480 de candelabre şi 700.000 de tone de oţel şi bronz au fost folosite pentru uşile şi ferestrele monumentale. Guiness World Records a declarat clădirea drept cea mai grea de pe planetă.
Cea mai apropiata capitala de Ecuator din lume este Quito (0°14'' latitudine sudica), capitala Ecuadorului.

Quito este caracterizat si de un al doilea superlativ geografic: este singura capitala din lume amenintata in mod direct de un vulcan activ. Orasul se afla la poalele vulcanului Pichincha. De-a lungul timpului vulcanul Pichincha a inregistrat cateva eruptii majore. Cea mai mare eruptie s-a produs in anul 1660, atunci cand un strat de peste 25 cm de cenusa a acoperit orasul.

In secolul al XIX-lea au existat trei eruptii minore. Cea mai recenta eruptie a fost inregistrata la 23 august 2006, atunci cand o mare cantitate de cenusa a fost depusa pe oras. Vulcanul Pichincha este monitorizat de catre vulcanologii de la Institutul de Geofizica din Quito.

A treia caracteristica referitoare la Quito este ca reprezinta a doua capitala din lume ca altitudine dupa La Paz (Bolivia, aflata intre 3.250 si 4.100 m). Quito se afla la o altitudine de 2850 m.

Dupa cucerirea Imperiului Inca, vechiul Quito a fost distrus din temelii. A fost reconstruit de catre un grup de conchistadori, în anul 1534.

Centrul istoric a fost declarat monument UNESCO, acesta reprezentand unul dintre cele mai ilustrative exemple de arta coloniala hispanica din întreaga America.

In anul 2019 Quito inregistra o populatie de 1.978.376 de locuitori (Am putea concluziona: o populatie destul de numeroasa aflata sub amenintarea unui vulcan activ).
Cea mai veche capitala a lumii continuu functionala este Damasc, capitala Siriei.

Orasul Damasc are peste 9.000 de ani vechime. In trecut a fost cucerit de romani, bizantini, arabi si otomani. Astazi el reprezinta un important centru economic, cultural, comercial si politic.

Incepand cu anul 636, Damascul a fost prima capitala a noii lumi arabe, a Imperiului Umeyad, sub conducerea califului Umar.
Cea mai sudica capitala din lume este Wellington, capitala Noii Zeelande.

Wellington reprezinta cea de-a doua zona urbana a tarii, dupa Auckland (care detine 1.241.600 locuitori).

Wellington este totodata si capitala cu cea mai mare populatie din Oceania (418.500 locuitori in anul 2018). Este situata in regiunea Wellington, in partea sudica a Insulei de Nord, in apropierea centrului geografic al tarii.

Wellington a constituit prima asezare intemeiata in Noua Zeelanda de catre o companie britanica plecata in misiune de colonizare. A fost atestata in anul 1839.
Cea mai nordica capitala din lume este Reykjavík, capitala Islandei. Aceasta se afla foarte aproape de Cercul Polar.

Reykjavík reprezinta cel mai mare oras al Islandei. Se crede ca zona a devenit pentru prima data asezare permanenta a unor populatii scandinave in anul 870 e.n. Conform legendei, cel care a ales acest loc este Ingólfur Arnarson.

Din punct de vedere etimologic Reykjavík semnifica „golful aburilor”. Denumirea se datoreaza numeroaselor izvoare termale din jurul acestei regiuni.

Populatia capitalei Reykjavík in anul 2011 era de 119.108 locuitori, iar a ariei metropolitane de 202.341 locuitori.
Cel mai mare canion din lume este Grand Canyon (Marele Canion) din nordul statului Arizona (S.U.A), creat de fluviul Colorado. Grand Canyon are 446 km lungime, intre 180 m - 29 km latime si circa 1,6 km adancime.

Grand Canyon este aproape integral parte a Parcului National al Marelui Canion (Grand Canyon National Park), unul dintre primele parcuri nationale create in Statele Unite. Un sustinator al protejarii si conservarii sale a fost si presedintele american Theodore Roosevelt.

Dovezi recente indica faptul ca raul Colorado isi crease cursul prin canion de acum cel putin 17 milioane de ani, de atunci continuand sa modeleze prin eroziune canionul pana la forma actuala.

Se presupune ca straturile de roci ale Platoului Colorado dateaza din perioadele Precambrian si Paleozoic.

Marele Canion sau Grand Canyon apare in multe versiuni ale listei celor "Sapte minuni naturale ale lumii", chiar daca nici una din aceste liste nu este produsa de vreo autoritate în domeniu. Nominalizarea a fost facuta datorita frumusetii si autenticitatii sale.
Capitala aflata la cea mai mare altitudine (intre 3.250 si 4.100 m) este La Paz, capitala administrativa a Boliviei.
Cel mai mare canion submarin este canionul Esperance, aflat in Australia de Vest (1800 m). Latimea sa este de 32 km.
Cel mai adanc canion terestru (cel mai adanc canion din lume) este Canionul Yarlung Tsangpo situat in Tibet, China (5045 m sau 5590 m).

Canionul Yarlung Tsangpo se intinde de la Muntele sacru Kailash pana la raul Brahmaputra, in nordul Indiei.

Canionul Yarlung Tsangpo are o lungime de 241 km, croindu-si drum prin estul Muntilor Himalaya, iar raul care strabate canionul este denumit si "Everestul raurilor".
Primul canal tunel navigabil din Europa si din lume este Tunelul Malpas, situat in comuna Nissan-lez-Ensérune, Franta.

Tunelul are 165 metri lungime, 6,7 metri latime și 8,2 metri inaltime.

Canalul a fost excavat in anul 1679 sub dealul Ensérune in Hérault, la comanda inginerului sef Pierre-Paul Riquet.
Cel mai mare canal - tunel (navigabil) din lume este Canalul tunel Rove (Franta), ce are aproximativ 7,2 km lungime si 22 m latime.

Canalul Rove a fost construit intre anii 1912-1927, fiind deschis in 1927. Acesta lega Marsilia de raul Rhone.

Tunelul a fost inchis in 1963, din cauza faptului ca o sectiune a sa s-a prabusit.


Pagina 1 din 33:   1 2 3 4 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Paradele Garzilor (In Guardia Parade) - Valetta
Din ianuarie pana in iulie/ Din septembrie pana in decembrie Fort. St. Elmo (Valletta) Paradele ..
Stiai ca?
In Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari decat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii?... In perioada Renasterii tarzii in Italia existau trei mari artisti, ca Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Rafael, consideratii ulterior "genii supreme"? Tot in aceasta perioada a aparut s...
Dictionar turistic
Turism de afaceri - Forma de turism practicata de angajati sau alte categorii de persoane, in interes de serviciu, in interiorul sau in afara tarii de resedinta, incluzand participarea la intalniri de afaceri, targuri si expozitii, conferinte si reuniuni.
7 recomandari