10 curiozitati despre Manastirea Voronet

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

10 curiozitati despre Manastirea Voronet


ROMANIA

1. Manastirea Voronet a fost supranumita "Capela Sixtina a Romaniei" sau „Capela Sixtina a Estului”, atat datorita frumusetii si unicitatii sale, cat si datorita frescei de pe fatada de vest care ilustreaza „Judecata de Apoi”.

2. O alta caracteristica a Manastirii Voronet este utilizarea predominanta a culorii denumite „Albastru de Voronet”. Pigmentul albastru s-a mentinut in ciuda conditiilor climatice aspre, acest lucru fiind datorat originalitatii tehnicii de lucru aplicate de catre pictorii moldoveni. Formula chimica acestei culori s-a pierdut insa in negura timpului.

3. UNESCO a inclus in anul 1993, Biserica „Sf. Gheorghe” a Manastirii Voronet, împreuna cu alte sapte biserici din Bucovina (Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevita si Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei. Fiecare dintre Bisericile pictate din Bucovina ce au fost incluse in patrimoniul cultural UNESCO, iese in evidenta printr-o culoare deosebita: albastru la Voronet, rosu la Humor, galben la Moldovita şi verde la Sucevita.

4. Biserica Manastirii Voronet a fost declarata monument istoric in anul 1918. In anul 2015 Manastirea Voronet a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, fiind formata din 4 obiective: Biserica „Sf. Gheorghe” - datand din 1488, cu pridvor din 1547, ruine chilii - datand din secolele XV-XVIII, clopotnita - datand din 1488 si zid de incinta - datand din secolele XV-XVIII.

5. Manastirea Voronet reprezinta una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare (1457-1504). Aceasta se afla in localitatea cu acelasi nume (Voronet), la 36 km de municipiul Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului.

6. Biserica Manastirii Voronet a fost ridicata in anul 1488, in doar 3 luni si 3 saptamani, reprezentand un record nu doar pentru acea vreme, ci si pentru perioada actuala, o bijuterie arhitectuala fiind realizata intr-un timp atat de scurt.

7. Daca pictura interioara a bisericii dateaza, in general de pe vremea lui Stefan cel Mare, fiind realizata in 1496, pictura exterioara dateaza din perioada lui Petru Rares. Un alt lucru inedit referitor la pictura bisericii: aceasta include si cele 12 semne zodiacale, aflate in imediata apropiere a Mântuitorului.

8. In biserica Manastirii Voronet se afla mormantul lui Daniil Sihastrul si al mitropolitului Grigore Rosca. Se considera ca aparitia lui Daniil Sihastrul la Voronet dupa o perioada de sedere la Manastirea Putna si de sihastrie (fiind cunoscuta Chilia lui din Daniil Sihastrul de la Putna), a dat un important impuls vietii monahale de aici. Daniil Sihastrul si-a petrecut la Manastirea Voronet ultimii 26 de ani din viata, pustnicul murind in anul 1496. In anul 1992 el a fost canonizat, devenind Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

9. Biserica Manastirii Voronet este printre putinele lacasuri de cult din Bucovina care pastreaza, in mare parte, arhitectura initiala. Mitropolitul Grigore Rosca, var al lui Petru Rares, a initiat adaugarea unui pridvor închis, in anul 1547, adoptand o solutie unica, in cadrul careia arhitectura este vizibil subordonata decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin ce nu are nici o deschidere. De asemenea, pictarea zidurilor exterioare, din temelie pana in streasina, a imprimat constructiei o mare stralucire.

10. Activitatea Manastirii Voronet a fost reluata in anul 1991, dupa o întrerupere de 206 ani (fiind desfintata in anul 1785, in timpul anexarii Bucovinei la Imperiul Habsburgic).

Sursa foto: Dstefanescu - Romanian Wikipedia


6585

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Luna fotografiei - Paris
Arta fotografica ocupa un loc de cinste in Paris, fiind apreciata probabil mai mult decat in oricare..
Cehia  |  Malta  |  Austria  |  Belgia  |  Germania  |  Romania  | 
Stiai ca?
Marea Neagra purta in Antichitate denumirea de "Pontus Euxinus".... In urma cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu traiau mai mult de 30 de ani?...
Dictionar turistic
Capacitate de cazare - Numarul de camere sau de locuri de cazare care pot fi oferite simultan de catre o unitate hoteliera.
7 recomandari