TurisMALL
powered by

10 gauri miraculoase in Pamant


SAN PEDRO

Marea Gaura Albastra, Belize

Marea Gaura Albastra (Great Blue Hole) se afla la 70 km de orasul Belize, in interiorul barierei de corali a Belizelor. Gaura a aparut in urma cu 65.000 ani, ca urmare a cresterii nivelului marii. Gaura are o forma perfect circulara, cu un diametru de 4 km. Cu o adancime de 125 m, gaura atrage mii de turisti pasionati de scufundari. Fauna unica si speciile de animale uimitoare sunt motivele pentru care Marea Gaura Albastra se bucura de un succes incredibil.

Mina de diamante Diavik, Canada

Una dintre cele mai de pret comori ale Canadei este mina de diamante Diavik. Situata la 20 km de insula Ekati si 300 km de orasul Yellowknife, mina ofera anual peste 1.600 kg de diamante. Pentru a usura transportul diamantelor, pe insula a fost construit un aeroport cu o pista impresionanta.

Craterul de gaze Darvaza, Turkmenistan

Desertul Karakum din Turkmenistan are o atractie foarte apreciata de turisti: craterul de gaze Darvaza, cunoscut si sub numele de Poarta Diavolului. Cu un diametru de 60 m si o adancime de 20 m, craterul arde cu flacari puternice din 1971. In urma unor foraje facute de rusi, pamantul s-a surpat, facandu-si aparitia un crater ce emana cantitati impresionante de gaze. Pentru a elimina gazele toxice, rusii au aprins focul, nebanuind ca va arde neincetat. Nu se cunoaste cantitatea de gaze din crater si nici cati ani va mai arde focul.

Glory Hole, SUA

Glory Hole se afla in partea de nord a Californiei si este gura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa. Gaura are un diametru de 22 m, iar in lunile in care lacul ajunge la capacitate maxima, poate “absorbi” pana la 1.370 m3 pe secunda. In zona Glory Hole este interzis inotul, in sensul acesta fiind instalate si geamanduri pentru a-i descuraja pe cei care vor sa se avante intr-o aventura periculoasa.

Canionul minier Bingham, SUA

Mina de cupru din Salt Lake County, Utah este cea mai mare excavatie facuta de om din lume. Cunoscuta si sub numele de Mina de Cupru Kennecott, mina este al doilea producator de cupru ca marime din SUA, furnizand aproape 15% din necesarul intregii tari. In prezent, aici locuiesc sub o mie de americani.

Mina de diamante Mirny, Siberia

Cu un diametru de 1.200 m si o adancime de 525 m, mina de diamante Mirny este a doua cea mai mare excavatie din lume, dupa canionul Bingham. Elicopterele nu au voie sa zboare deasupra minei, deoarece cateva aparate s-au prabusit dupa ce au fost trase in jos de curentii puternici.

Mina Kimberly, Africa de Sud

Mina Kimberly este locul din care s-au extras cele mai frumoase si mari diamante din lume, printre care si Star of Africa, un diamant de 83.5 carate. Excavatia zonei a inceput in secolul XIX, dupa ce un tanar a gasit un mic diamant pe dealurile actualei mine. Mina are o adancime de 1100 m, iar pana in prezent au fost extrase peste 3 tone de diamante. Transformata in atractie turistica, autoritatile africane incearca sa includa mina Kimberly in patrimoniul UNESCO.

Fantana Chand Baori, India

Fantana Chand Baori a fost construita in secolul X si a aparut ca o solutie practica la problema apei. Clima arida si seceta i-au impins pe locuitori sa sape adanc, dupa o sursa de apa, care sa le asigure licoarea cel putin 1 an. Fantana Chand Baori are 30 m adancime, 13 etaje si 3.500 trepte. Legenda spune ca fantana a fost sapata de fantome intr-o singura noapte.

Craterul din Guatemala

In 2010, furtuna tropicala Agatha a facut ravagii in Guatemala. Orase ravasite de vanturi puternice, ploi torentiale si noroaie mortale au fost doar cateva dintre armele furtunei. Cel mai dramatic aspect a fost craterul de 60 m adancime care a inghitit o cladire cu 3 etaje si o intersectie. In urma furtunii, peste 160 persoane si-au pierdut viata.

Izvorul termal Morning Glory, SUA

Parcul Yellowstone din Wyoming are numeroase atractii fascinante. Pe langa zonele cu verdeata, terase calcaroase sau gheize, aici se afla si cateva izvoare termale. Cel mai renumit izvor termal este Morning Glory, care impresioneaza prin culorile superbe de verde smarald si galben stralucitor. Culorile provin de la bacteriile ce cresc in adancurile izvorului termal.

Sursa articol. Sursa foto


18628

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Los Veranos de la Villa
Los Veranos de la Villa reprezinta un eveniment desfasurat anual la Madrid in perioada iunie – inc..
Malta  |  Cehia  |  Grecia  |  Italia  |  Olanda  |  Irlanda  | 
Stiai ca?
Mangustele sunt imune la veninul serpilor?... Anumiti pesti reusesc sa traiasca in conditiile de la Polul Sud, deoarece au in corpul lor o glicoproteina care indeplineste exact functia antigelului intr-un radiator de automobil; traiesc aici 6 -7 ...
Dictionar turistic
Vila - Forma de cazare de capacitate mica, cu cateva nivele, avand un stil arhitectonic particular, integrat armonios in cadrul natural.
7 recomandari