Piața imobiliară este în continua dezvoltare. Laitmotivul acestui domeniu este confortul. Fiecare dintre noi ne dorim un loc în care să ne putem bucura de intimitatea vieții noastre și pe care să îl numim „acasă”. Fie că ești de o parte, vânzarea unui imobil, sau de alta, cumpărarea unei locuințe, mai jos îți prezentăm 10 întrebări pe care să i le adresezi unui agent imobiliar, în cazul în care te-ai decis să lucrezi cu o agenție. Este de luat aminte faptul că și agenții imobiliari trebuie căutați până îl vei găsi pe acela care va avea un răspuns satisfăcător la orice întrebare.
Întrebări pentru agentul imobiliar:
• Care este experința dumneavoastră ca agent imobiliar?
În general, mai multă experiență nu înseamnă neapărat un succes mai mare. Însă în cazul agenților imobiliari lucrurile stau puțin diferit. Aceștia au anumite cunoștințe foarte bine puse la punct prin gestionarea situațiilor practice pe care le-au întâmpinat. Experiența aduce cu ea viziune. Una amplă în ceea ce privește consultanța în imobiliare și toate acele oportunități care există pe piață. Prin urmare, agentul imobiliar este în măsură să personalizeze recomandările în funcție de fiecare client. Este important de aflat dacă aceasta este activitatate de zi cu zi a agentului sau doar un hobby pe care îl practică atunci când are timp liber.
• Câte tranzacții imobiliare ați intermediat în zona proprietății pe care o vând/cumpăr?
Este important ca agentul să cunoască zona în care va avea loc tranzacția pentru a putea oferi detaliile pe care vrei să le știi. Poate cunoaște diferite aspecte ale cartierului, poate oferi informații despre locatari, poate găsi cu o mai mare ușurință o locuință care să îndeplinească cerințele tale sau, dimpotrivă, poate estima șansele de vânzare ale uneia.
• Care este un preț rezonabil pentru vânzarea proprietății mele/pentru cerințele mele în calitate de cumpărător?
În majoritatea cazurilor, proprietarii se gândesc și propun o anumită sumă pentru care doresc să vândă locuința. Uneori această sumă este pentru a acoperi anumite nevoi. Alteori, aceasta este în funcție de ceea ce cunoaște persoana în domeniul imobiliarelor, luând în calcul și zona de referință. În ceea ce privește cumpărarea unei locuințe, se aplică aceleași criterii. Intervenția agentului imobiliar este reprezentată de informațiile pe care acesta le cunoaște. Evaluarea și estimarea prețului va fi făcută în funcție de diferite criterii, însă în special de piață. Decizia finală aparține, însă, clientului.
• Care sunt bazele de date la care aveți acces?
Este important de cunoscut acest aspect, deoarece cu cât mai mare este baza de date la care are acces agentul imobiliar, cu atât sunt mai multe șanse ca tranzacția să aibă loc cât mai repede. În același timp, sunt șanse mai mari ca agentul să găsească mai ușor o locuință care se potrivește cât mai bine cerințelor tale –cumpărătorul.
• Cum vom păstra legătura?
În orice relație, comunicarea este un factor esențial. În cazul unei tranzacții imobiliare, clientul și agentul sunt parteneri. Așadar, este important ca ambii să cunoască orele la care pot lua legătura în funcție de programul fiecăruia sau care este, mai exact, modalitatea prin care agentul comunică cu clienții săi.
• Care este soluția de marketing potrivită pentru nevoile mele (vânzător/cumpărător)?
În calitate de cumpărător, îi oferi agentului informații cu privire la nevoile și dorințele pe care le ai. Astfel, tu trebuie să afli numărul de proprietăți pe care este nevoie să le vizionezi înainte de a alege una dintre ele; dacă mai există alți posibili cumpărători; cum va prezenta agentul ofertele de cumpărare și, cel mai important, cum anume va căuta agentul locuința ideală pentru tine.
În calitate de vânzător este, de asemenea important să știi cum anume va proceda pentru a vinde locuința: va posta anunțuri de vânzare, va acționa online etc.
• Ce vă diferențiază de concurență?
Un adevărat profesionist va răspunde fără ezitare la această întrebare. În funcție de acest răspuns se poate face alegerea potrivită. Persoana sinceră, obiectivă, disponibilă oricând atât la telefon, cât și pe mail, care știe să negocieze, dar e și prietenoasă – pare a fi alegerea potrivită.
• Cât de flexibil ar trebui să fiu în legătură cu prețul imobilului?
De obicei, proprietarii tind să mărească prețul unui imobil, iar cumpărătorii își asigură o marjă pentru negociere. O oarecare flexibilitate trebuie să existe de ambele părți.
• Ar trebui să fiu acasă atunci când imobilul este prezentat?
Unele persoane ar putea avea mai multă încredere dacă vizionează un imobil când proprietarul este acasă, altele dimpotrivă: ar putea să fie deranjați de acest lucru, dorind să se simtă confortabil, ca la ei acasă. Este important de știut această informație de la agentul imobiliar pentru a știi cum să te organizezi.
• Care este comisionul agentului?
Întotdeauna trebuie să știi ce sumă vei scoate din buzunar, nu-i așa?
Când alegem un agent imobiliar este bine să știm, de la început, cu cine lucrăm. Adresează aceste întrebări potențialului colaborator și fă alegerea potrivită.
Consultanta in imobiliare Timisoara
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi