10 Obiective turistice considerate branduri ale Romaniei

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

10 Obiective turistice considerate branduri ale Romaniei


Tara noastra este o tara cu peisaje minunate, constructii impunatoare cu importanta istorica, culturala, religioasa sau arhitecturala, castele si palate, sate pitoresti, drumuri de poveste, toate aceste atractii turistice putand satisface preferintele celui mai exigent turist strain care o viziteaza.

Dintre multitudinea de obiective turistice ale Romaniei, unele pot fi considerate branduri de tara.
Brandul destinatiei turistice a fost definit de Ritchie & Ritchie in anul 1998 ca fiind „un nume, un simbol, un logo, un cuvant-cheie sau orice semn grafic ce identifica si totodata diferentiaza destinatia; mai mult, acesta exprima promisiunea unei experiente de calatorie memorabile ce este asociata in mod unic cu destinatia. Brandul serveste la consolidarea legaturii emotionale dintre vizitator si destinatie” („The Branding of Tourism destination. Past Achievements and Future Challenges”).
Morgan & Pritchard au afirmat in 2001 ca „batalia pentru clienti in industria turismului de maine se va da nu pentru pret, ci pentru mintile si inimile clientilor – in esenta, brandul (...) va fi cheia catre succes”. ("Advertising in Tourism and Leisure, Butterworth - Heinemann, Oxford, UK")

Daca va intrebati care sunt cele mai importante obiective turistice considerate adevarate branduri ale Romaniei, va propun sa parcurgeti mai jos o lista cu 10 dintre acestea. Toate au devenit foarte cunoscute peste hotare.

1. Castelul Bran - Cel mai vizitat obiectiv turistic al Romaniei
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula este numarul 1 in preferintele turistilor straini datorita legendei contelui Dracula din romanul lui Bram Stoker. Anual, aici vin in cautarea lui Dracula mii de turisti din toate colturile lumii. Este de asemenea, considerat, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta. Castelul Bran apare sau este folosit ca model in multe dintre filmele de la Hollywood, care il au ca personaj principal pe contele Dracula. Castelul Bran se afla la circa 30 km de Brasov, fiind construit pe o stanca, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic. Dispune un muzeu amplasat pe 4 etaje, in cadrul caruia sunt expuse colectii de mobilier, costume, arme si armuri. Domeniul Bran cuprinde Parcul Regal cu cele doua lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.

2. Delta Dunarii - A doua ca marime si cea mai bine conservata delta din Europa
Delta Dunarii reprezinta o Rezervatie a Biosferei inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Delta Dunarii detine o retea brate ale fluviului, lacuri, canale, mlastini, insule plutitoare, dune, paduri, ce ofera un habitat pentru 341 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, si peste 1830 de specii de copaci si plante. Foarte multe dintre acestea sunt declarate specii unice si monumente ale naturii. In apele Deltei Dunarii traiesc 133 de specii de pesti, printre care si morunul devenit o raritate. Este unica in Europa, fiind cea mai bine conservata delta de pe continentul european si a doua ca marime din Europa dupa delta fluviului Volga, avand o suprafata de aproximativ 4180 Km2. Daca punem la socoteala si complexul lagunar Razim – Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5500 Km2. Delta Dunarii este una dintre zonele cele mai bogate din punct de vedere al biodiversitatii din intreaga lume, clasandu-se pe locul 3 dupa Marea Bariera de Corali si Insulele Galapagos. Situata la gura de varsare a Dunarii in Marea Neagra, Delta Dunarii este unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania. Printre pasarile mari ale locului se numara: egrete, cormorani, starci, lopatari, lebede, rate, dar si cea mai mare colonie de pelicani. Delta Dunarii detine si cea mai mare suprafata compacta de stuf si papura din lume. Aici putem intalni de fapt aproape toate pasarile existente in tara noastra. Tot aici se intalnesc singurele paduri de stejari pe dune de nisip din Romania, precum Padurea Letea si Caraorman, cu liane de pana la 25 m. Delta Dunarii creste anual cu 40 m patrati, din care o mica parte apartine Ucrainei. Este cea mai umeda zona a Europei, cea mai joasa si mai noua regiune de campie, avand in general suprafete cu inaltime mica. Cele mai mari altitudini le au grindurile marine din Letea de 13 m si din Caraorman de 8 m.

3. Transfagarasanul - Cel mai frumos drum din lume
Transfagarasanul a fost votat drept "Cel mai frumos drum din lume" de catre cei de la Top Gear. Soseaua lunga de 90 km traverseaza Muntii Fagaras. Iata cateva dintre caracteristicile care definesc acest traseu rutier de mare insemnatate: Transfagarasanul, ce atinge altitudinea maxima de 2045 m, impresioneaza prin multitudinea de serpentine si viaducte, ceea ce fac drumul pitoresc. Tot Transfagarasanul detine si cel mai lung tunel rutier din Romania (887 m). Pe parcursul drumului, veti fi impresionati de frumusetea peisajelor care vi se vor desfasura in fata ochilor: semetii munti Fagaras, vai si goluri alpine, lacuri naturale si de baraj (Balea, Vidraru), cascade (Balea), o vegetatie bogata si variata. Este deschis de obicei intre lunile iulie - octombrie, in functie de starea vremii.

4. Castelul Peles - Unul dintre cele mai frumoase castele din Europa
Castelul Peles este considerat de multi drept unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. A fost construit intre anii 1873 - 1914 la dorinta regelui Carol I, ulterior fiind resedinta de vara a regilor Romaniei. Castelul prezinta o importanta deosebita din punct de vedere istoric si arhitectural. Este o combinatie intre diverse stiluri arhitecturale, predominand stilul Renasterii germane si stilul gotic si adaposteste una dintre cele mai valoroase colectii de tablouri din Romania, dar si importante colectii de arme, sculpturi, tapiserie sau mobilier. Detine 160 camere luxoase cu influente italiene, spaniole, franceze sau turcesti. la exteriorul sau pot fi admirate impresionante gradini, fantani sau statui. La acea vreme era cel mai modern castel din Europa, avand dotari precum: incalzire centrala, lumina electrica, lift, telefon, acoperis rabatabil actionat printr-un motor electric. Castelul Peles a reprezentat si unul dintre locurile in care a fost filmata seria Netflix "A Christmas Prince".

5. Viscri - Satul Printului Charles
Viscri este unul dintre cele mai frumoase si mai vizitate sate din Romania de catre turistii straini. Satul a devenit faimos in intreaga lume dupa ce Printul Charles, incantat de frumusetea zonei, si-a cumparat o proprietate aici. Satul Viscri face parte din Patrimoniul Mondial Unesco.

6. Cascada Bigar - Cea mai frumoasa cascada din lume
In anul 2013 Cascada Bigar a obtinut primul loc, in urma unui clasament realizat de World Geography ce cuprindea cele mai impresionante cascade din lume, fiind desemnata "Cea mai frumoasa cascada din lume". Reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din judetul Caras - Severin, apartinand Parcului National Cheile Nerei - Beusnita. Este situata intre localitatile Anina si Bozovici. Cascada Bigar detine apele minunate si cristaline ale izbucului Bigar, un afluent al Minisului.

7. Castelul Corvinilor - Unul dintre cele mai frumoase castele medievale din lume
Castelul Corvinilor, denumit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, reprezinta unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotica din Romania. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în "top 10 destinații de basm din Europa". De asemenea, Castelul Hunedoarei este cea mai mare constructie medievala cu dubla functionalitate (civila si militara) din Romania. Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe o stanca. Este o constructie impunatoare, prevazuta cu turnuri, bastioane si un donjon. Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu. Este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Romaniei, datorita aspectului sau de "castel din povesti" sau "castel medieval". Castelul Corvinilor reprezinta un loc interesant si pentru producatorii de film, aici fiind turnate destul de multe filme,printre care "Regii blestemati", "Blood Rayne", dar si filme romanesti cum ar fi "Vlad Tepes" si altele.

8. Sfinxul din Bucegi - Cartea postala a Romaniei
Reprezentand o emblema a tarii noastre, Sfinxul din Bucegi apare pe timbre si carti postale (inca din anii 60-70), ulterior si in ghiduri turistice, calendare sau pe etichetele diferitelor produse romanesti putand fi denumit cu usurinta "Cartea postala a Romaniei". Este cel mai cunoscut si mai vizitat obiectiv turistic din Muntii Bucegi. La origine este un megalit antropomorf, ce a luat nastere prin modelarea unui bloc mare de piatra de catre vant si ploi, in decurs de mii de ani. Se afla la 2216 m altitudine, in judetul Dambovita, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni si masoară 8 metri inaltime si 12 metri latime. Este comparat de cele mai multe ori cu Sfinxul egiptean, datorita asemanarii sale cu un chip uman. Sfinxul din Bucegi a aparut intr-o serie de filme precum: "Dacii (1967)" sau "Haiducii lui Saptecai (1971)", dar si in celebrul documentar „Flavours of Romania", realizat in 2017, de jurnalistul britanic Charlie Ottley, ce poate fi vizionat si pe Netflix. In anul 2020 este difuzat in cinematografe filmul documentar "Enigma Sfinxului Din Carpati - Tu iti cunosti trecutul"?, un film de Oana R. Ghiocel.

9. Palatul Parlamentului - A doua cea mai mare cladire administrativa ca suprafata din lume
Palatul Parlamentului din Bucuresti (cunoscut inainte de Revolutia din 1989 sub numele de Casa Poporului sau Casa Republicii),are 270 m pe 240 m, 86 m inaltime si 92 m sub pamant, fiind realizat in conformitate cu arhitectura realist socialista din acea perioada. Are 9 niveluri la suprafata si alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului reprezinta "a doua cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume". Se afla pe locul 2 in lume si la capitolul „cele mai costisitoare proiecte de arhitectura facute vreodata", clasament realizat de cel mai vizitat site de arhitectura din lume, ArchDaily. Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in zona centrala a Bucurestiului (sector 5), pe locul denumit astazi Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest și nord-vest, Bulevardul Natiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertății la est si Calea 13 Septembrie la sud. Este la 10 minute distanta de Piata Unirii si 20 de minute de Gara de Nord (cu autobuzul). Aici isi are sediul Parlamentul Romaniei. Este principalul obiectiv turistic din Bucuresti, neputand fi ratat de turistii straini care ne viziteaza capitala. Palatul Parlamentului ofera si programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala.

10. Bisericile pictate din Nordul Moldovei - nestemate arhitecturale medievale incluse in Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO.
Cele mai frumoase si mai reprezentative biserici si manastiri din Nordul Moldovei (Bucovina) au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial Cultural al UNESCO. Acestea sunt 8 la numar: Arbore (Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”), Humor (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”), Moldovita (Biserica „Buna Vestire”), Patrauti (Biserica „Inaltarea Sfintei Cruci”), Probota (Biserica „Sfantul Nicolae”), Suceava (Biserica „Sfantul Gheorghe”), Voronet (Biserica „Sfantul Gheorghe”), Sucevita (Biserica „Invierea Domnului”). Cinci dintre acestea, ce au fresce exteriaore, au primit inca din anul 1975 inalta distinctie "Marul de Aur" acordata de Asociatia Internationala a Jurnalistilor de Turism: Manastirea Voronet - ctitoria lui Stefan cel Mare din 1488, Manastirea Moldovita - ctitoria domnitorului Petru Rares (1532), Manastirea Sucevita - ctitorie a familiei de boieri Movila (1591), Manastirea Humor - ctitorie a logofatului Toader Bubuioc (1530), Biserica Arbore - ctiorie a logofatului Luca Arbore (1502). Pictura bisericilor cuprinde cu precadere scene biblice realizate in culori specifice, in fiecare dintre acestea existand o culoare predominanta, de unde si denumirile de: albastru de Voronet, galbenul de Moldovita, rosul si vedele de Sucevita, verdele de Arbore si rosul de Humor. Manastirea Voronet reprezinta cea mai veche manastire a Bucovinei. Datorita calitatii artistice a frescelor exterioare pastrate in original, Biserica Manastirii Voronet a fost denumita "Capela Sixtina a Rasaritului".

Sursa foto: Dobre Cezar - Wikipedia


176

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Trooping the Colour (Parada organizata de ziua Reginei Marii Britanii)
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii isi serbeaza oficial ziua de nastere pe 11 iunie. Eveniment..
Germania  |  Belgia  |  Olanda  |  Romania  |  Malta  |  Italia  | 
Stiai ca?
Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o ... Macaitul unei rate nu produce ecou si nimeni nu stie de ce?...
Dictionar turistic
Turist - Persoana care practica turismul; persoana care se deplaseaza in afara localitatii de resedinta.
7 recomandari