TurisMALL
powered by

10 orase zidite


JERUSALEM

In urma cu cateva secole, fiecare oras se proteja de inamici prin constructia unor ziduri rezistente. Astfel, accesul in oras se facea prin anumite porti, care erau inchise in fiecare seara, dupa ce se trageau clopotele. Astazi, zidurile bine conservate au transformat orasele in adevarate atractii turistice, adunand turisti din toate colturile lumii.

York, AngliaYork este un oras antic, aflat in nordul Angliei. Orasul a fost fondat de romani, dupa care a fost preluat de vikingi, pentru ca in anul 954 sa fie incorporat in Regatul Unit al Marii Britanii. Catedrala York, cea mai mare catedrala gotica din nordul Europei, se afla aici. Inca din vremurile romanice, orasul a fost protejat de inamici prin diferite forme de ziduri. O mare parte din zidurile care mai exista astazi si care inconjoara orasul medieval, dateaza din secolele XII – XIV.

Toledo, SpaniaVazut adesea ca un giuvaer, Toledo este fosta capitala a Imperiului Spaniol. Istoria orasului Toledo dateaza din vremurile romanice, urmate de stapanirea vizigotilor, musulmana pentru ca in 1805 sa aiba loc recucerirea orasului de spanioli. Toledo a fost capitala Imperiului Spaniol pana la mijlocul anilor 1500, urmand ca familia regala sa se mute la Madrid. Orasul Toledo este inconjurat de raul Tajo in 3 parti, pentru ca in a patra parte sa fie zidurile medievale.

Pingyao, ChinaPingyao este un mic oras chinezesc, renumit pentru zidurile antice bine conservate. Zidul maiestuos include 6 porti si 72 de turnuri de observatie, orasul reusind sa isi pastreze intacta arhitectura in ultimii 300 de ani. In 2004, o parte din zidul sudic s-a prabusit, dar a fost rapid reconstruit.

Obidos, PortugaliaOrasul Obidos se afla pe un deal frumos si este incercuit de un zid fortificat. In secolul VIII, maurii au construit aici o fortareata, pentru ca in 1148 aceasta sa fie preluata de regele Portugaliei, Afonso Henriques. Castelul Obidos si zidurile orasului au fost remodelate in secolul XIV. Zidurile sunt facute din marmura si calcar. Aspectul medieval bine conservat, strazile intortocheate, cu influente romantice, pietele si castelul masiv au transformat orasul Obidos intr-una dintre cele mai populare atractii turistice din Portugalia.

Xi'an, ChinaXi'an este unul dintre cele mai vechi orase din China, cu o istorie de peste 3.100 ani. Timp de 1.000 ani, Xi'an a fost capitala a 13 dinastii, 73 de imparati locuind aici. Xi'an este cel mai estic punct al Drumului Matasii si locul in care se afla Armata de Teracota. Orasul este incercuit de un zid construit in secolul XIV, la inceputul dinastiei Ming.

Itchan Kala, UzbekistanItchan Kala sunt zidurile construite in interiorul orasului Khiva din Uzbekistan. Centrul orasului este plin de cladiri si monumente ce amintesc de trecutul glorios al tarii, majoritatea datand din secolele XVIII – XIX. Cele mai spectaculoase aspecte ale Itchan Kala sunt zidurile si portile de acces in fortareata. Desi zidurile au fost distruse de mai multe ori, acestea au fost reconstruite de fiecare data.

Avila, SpaniaAvila se afla in partea vestica a Spaniei si este un oras medieval, construit pe un teren stancos, in mijlocul salbaticiei. Avila se remarca prin zidurile medievale, bine conservate, care inconjoara orasul vechi. Meterezele au 9 porti de acces si 88 de turnuri, multe dintre ele fiind acoperite de cuiburile pasarilor. Zidurile orasului Avila au fost construite intre secolele XI – XII.

Carcassonne, FrantaCarcassonne este unul dintre cel mai bine conservate orase din lume si este cel mai mare oras cu ziduri din Europa. Fortificatia orasului este facuta din 2 ziduri exterioare si turnuri construite pe o lunga perioada de timp. O sectiune din zid este romana si este vizibila diferenta, in comparatie cu zidurile medievale, din piatra rosie si acoperis de teracota. Unul dintre aceste turnuri a gazduit Inchizitia Catolica in secolul XIII si este in continuare cunoscut sub numele de Turnul Inchizitiei. O parte din filmul “Robin Hood: Printul Hotilor” a fost filmat in Carcassonne.

Ierusalim, IsraelIerusalim este capitala Israelului, fiind cel mai mare si important oras al tarii. Un oras construit intre peretii muntilor, Ierusalim este un oras cu o istorie de 5.000 de ani si este un loc sacru pentru cele 3 religii monoteiste: iudaica, crestina si islamica.
Orasul din interiorul zidurilor, care pana in secolul XIX forma tot orasul Ierusalim, se numeste acum Orasul Vechi si este impartit in 4 cartiere: armean, crestin, evreu si musulman. Ierusalim a fost inconjurat de ziduri de aparare dintotdeauna. Zidurile de astazi au fost ridicate intre anii 1535 – 1538.

Dubrovnik, Croatia


Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase statiuni ale Croatiei, fiind cunoscuta si sub numele de "Perla Adriaticii". Statiunea Dubrovnik este situata in sudul Croatiei si are o istorie fascinanta, ce atrage anual mii de turisti. Turistii care aleg sa isi petreaca sejurul in Dubrovnik sunt incantati de acest orasel ce si-a pastrat intacte monumentele istorice. Faimoasele ziduri inconjoara orasul vechi si au fost construite intre secolele XII – XVII.

Sursa articol


6929

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fetes de Nuit
Fetes de Nuit reprezinta un spectacol extraordinar de sunet si lumina care se desfasoara anual, in w..
Belgia  |  Ungaria  |  Romania  |  Italia  |  Cehia  |  Malta  | 
Stiai ca?
Burkina Faso se mai numeste si "Tara oamenilor onesti".... Michelangelo incepe sa picteze Capela Sixtina la 70 de ani....
Dictionar turistic
Poteca turistica - Drum ingust, de picior, marcat, folosit de catre turisti pentru vizitarea obiectivelor turistice situate de regula in spatiul montan.
7 recomandari