TurisMALL
powered by

10 sculpturi controversate


PRAGA

Cel mai simpatic cal

In Pasáž Lucerna, Praga se afla statuia ducelui de Bohemia, St. Wenceslas, calare pe un cal sculptat cu picioarele in sus si capul in jos. Pentru un plus de amuzament, calul are limba scoasa.

Un baiat foarte obraznic

Sculptorul ceh David Cerny a starnit multe discutii atunci si-a dezvaluit creatia: un adolescent gol, cu trup atletic si pielea aurie ii stropeste pe trecatori cu apa care ii tasneste dintre picioare.

Barbatul jongler

In Oslo, Norvegia se afla urmatorea statuie ce ilustreaza un barbat dezbracat care jongleza cu 4 bebelusi.

Semnul indecent

Considerat cel mai faimos artist din Italia, Maurizio Cattelan este foarte mandru de opera sa: o mana vanjoasa care arata trecatorilor degetul mijlociu. Desi sculptura este numita LOVE, ea este cunoscuta sub numele de Degetul Mijlociu.

Statuie la inaltime

Daca va plimbati pe strazile din Praga, sa nu va speriati daca vedeti un om atarnat de o tija de fier. Aceasta statuie este simbolul caderii comunismului, iar cehii sunt foarte mandri de ea.

Bebelusul gigant

Pentru vizitatorii parcului Chatsworth House (Derbyshire, Marea Britanie) ramane un mister simbolul bebelusului gigant care a aparut pe una dintre alee. Micutul de 7 luni este sculptat dintr-un metal alb si priveste spre cer.

Inghetata cu aroma de vacuta

In urma cu cativa ani, mai multe orase din Europa erau impanzite cu vacute in culori si forme foarte ciudate. Un exemplu foarte bun este vaca din Budapesta, pictata intr-o nuanta de albastru metalic, care este “decorata” cu un bat de inghetata si al carei cap s-a topit.

Capcane pentru politisti

Printre numeroase statui din Bruxelles se remarca politistul care este prins de picior de un om care iese din canal.

Mana fara cap

Una dintre cele mai interesante atractii din Washington era statuia in forma de mana, inalta de 30. Construita in 1980, pentru o expozitie de sculptura, statuia a fost recent mutata pe plaja din National Harbour din Maryland, o destinatie foarte apreciata de americana.

Imperia, Konstanz

Imperia este o statuie situata la intrarea in portul Konstanz, Germania, comemorand The Council of Constance care a avut loc aici intre 1414 si 1418. Statuia are 9 metri inaltime, cantareste 18 tone si sta pe un piedestal care se roteste complet in jurul axei sale la fiecare patru minute.
Imperia reprezinta o femeie tinand in mainile ei 2 barbati, unul reprezentandu-l pe Papa Martin V, iar celalalt pe imparatul Sigismund. Martin V a fost ales in timpul Conciliului, in timp ce Sigismund a fost regele care a chemat Conciliul. Amandoi barbatii sunt goi, purtand doar coroana si respectiv tiara papala, simboluri ale puterii lor.
Statuia se refera la o scurta istorisire a lui Balzac - La belle Impéria. Povestea este o satira acida la adresa moralitatii clerului catolic, unde Imperia seduce cardinali si printi la Conciliu si are putere asupra tuturor. Imperia istorica a fost o curtezana italianca bine-educata numita Lucrezia de Paris care s-a nascut in 1485 in Ferrara, deci dupa organizarea Conciliului, si care nu a vizitat niciodata Konstanz-ul.
Statuia a fost creata de Peter Lenk si ridicata in 1993. La momentul dezvelirii ei a creat numeroase discutii datorita nuditatii partiale a femeii si celor doi barbati si a mesajului misandru transmis.

Sursa articol. Sursa foto


7055

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Germania  |  Malta  |  Ungaria  |  Irlanda  |  Spania  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Desenele rupestre aflate in pestera de la Cuciulat - judetul Salaj (10000 -7000 î. Chr.), sunt unice pe teritoriul Romaniei si reprezinta primele manifestari de acest gen din sud-estul Europei.... Piramida din fata muzeului Luvru este un tribut pentru Egiptul antic si fascinanta lor lume?...
Dictionar turistic
teleschi - Instalatie mecanica de transport pe cablu, formata dintr-un cablu cu o miscare continua, de care se prinde schiorul si care ii permite acestuia urcarea fara efort a unei pante inzapezite prin tractare.
7 recomandari