Un proces vital care mentine sanatatea intregului organism, somnul joaca un rol esential pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii. Conform unui studiu publicat pe site-ul Sleepfoundation, timpul recomandat pentru odihna variaza in functie de varsta. In timp ce unui adolescent (14-17 ani), aproximativ zece ore de repaus ii sunt suficiente, un adult are nevoie intre sapte si noua ore de somn pentru a functiona intr-un ritm normal.
Desigur, aceste recomandari generice pot fi adaptate in acord cu nevoile fiecarui individ. Daca observi ca randamentul creste atunci cand dormi cu o ora in plus sau in minus, poti integra cu succes aceasta variabila in rutina ta. In schimb, reducerea considerabila a timpului acordat odihnei poate avea repercusiuni grave asupra stilului de viata.
Printre principalele cauze ale aparitiei tulburarilor de somn se regasesc:
- Stresul resimtit in timpul zilei;
- Anumite medicamente sau alimentatia necorespunzatoare;
- Schimbari bruste de temperatura;
- Cauze medicale: depresie, tulburări psihice, probleme musculare, dureri articulare, tulburări hormonale.
Asadar, pentru a evita starea generala de oboseala și iritabilitate, dar si problemele de concentrare, poti urma pasii de mai jos.
Adopta zilnic o dieta echilibrata
Un plan alimentar echilibrat va aduce o varietate de beneficii pentru buna functionare a organismului. O alimentatie sanatoasa din toate punctele de vedere trebuie sa contina atat o cantitate optima de macronutrienti (se regasesc in proteine, lipide, fibre si carbohidrati), cat si de micronutrienti (vitamine si minerale). Astfel, specialistii recomanda servirea a trei mese principale in fiecare zi, la un interval de minimum patru ore, care sa includa cu fiecare ocazie legume si fructe proaspete.
Sporeste nivelul de confort din dormitor
Un mediu confortabil ajuta la promovarea unui somn linistit si relaxat. Din acest motiv, incearca sa pui la punct toate lucrurile care tin de amenajare. Schimba saptamanal asternuturile patului, blocheaza lumina suparatoare din exterior prin intermediul unui set de draperii groase, aeriseste camera zilnic si mentine intotdeauna un nivel optim al temperaturii. De cele mai multe ori, atunci cand este prea cald sau prea rece in dormitor este mai greu sa adormim. Fie ca apelati la o centrala termica, un calorifer electric ori panouri radiante, ofera-i corpului tau conditiile optime in fiecare seara.
Practica sport in fiecare zi
Cu siguranta, cel mai cunoscut avantaj al practicarii exercitilor fizice, pentru cel putin 30 de minute in fiecare zi, este mentinerea in limite normale a greutatii corporale. Pe langa faptul ca ajuta la dezvoltarea musculaturii si a fortei, sportul reduce stresul si imbunatateste calitatea somnului. Avand la indemana un spectru larg, ai posibilitatea sa alegi orice tip de exercitii iti doresti. De la yoga la fitness sau alergat in parc, orice mod de activitate fizica aduce o stare de bine organismului.
Evita folosirea gadgeturilor
Chiar daca tehnologia a devenit o parte nelipsita din rutina zilnica, utilizarea dispozitivelor inteligente influenteaza in mod negativ calitatea somnului. Expunerea excesiva la lumina albastra in timpul serii perturba ciclul circadian, astfel incat apar numeroase afectiuni — obezitate, boli de inima sau diabet zaharat. In acest caz, inseamna ca a venit momentul pentru o schimbare. Inlocuieste timpul petrecut in fata telefonului mobil sau a tabletei cu alternative sanatoase: incearca sa citesti cateva capitole dintr-o carte in fiecare seara sau noteaza-ti gândurile de peste zi intr-un jurnal.
Tinand cont de faptul ca insomnia se incadreaza in categoria tulburarilor de somn, cu efecte negative pe termen lung asupra sanatatii, schimba cate ceva in fiecare zi. O dieta bogata in vitamine, fibre si proteine, un mediu confortabil si plimbari regulate iti vor influenta pozitiv starea de bine.
Sursa foto: Unsplash.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi