50 de Curiozitati despre Delta Dunarii - Cel mai tanar pamant al Romaniei

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

50 de Curiozitati despre Delta Dunarii - Cel mai tanar pamant al Romaniei


1. Delta Dunarii este singura delta din lume declarata Rezervatie a Biosferei, fiind inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, in cadrul programului “Omul si Biosfera”, din anul 1991.

2. Delta Dunarii este cel mai tanar pamant al Romaniei, formandu-se de-a lungul a peste 10 000 de ani si fiind in continua expansiune.

3. Delta Dunarii creste anual cu 40 m patrati, din care o mica parte apartine Ucrainei. Acest lucru se datoreaza celor 67 milioane de tone de aluviuni deversate anual de Dunare in delta.

4. Delta Dunarii este a doua ca marime din Europa, cea mai mare delta fiind Delta Volgai si ocupa locul 22 in lume.

5. Delta Dunarii are o suprafata de peste 5.050 km², daca punem la socoteala si complexul lagunar Razim-Sinoe.

6. Delta Dunarii este cea mai bine conservata delta din Europa.

7. Delta Dunarii este a 3 a cea mai bogata zona din punct de vedere al biodiversitatii din intreaga lume, dupa Marea Bariera de Corali si Insulele Galapagos.

8. Delta Dunarii reprezinta un habitat pentru peste 5500 de specii de plante si animale: 341 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 133 de specii de pesti si peste 1830 de specii de copaci si plante.

9. Multe dintre speciile de plante si animale din Delta Dunarii sunt unice si au fost declarate monumente ale naturii.

10. Delta Dunarii detine cea mai mare si mai compacta suprafata de stuf din lume.

11. In Delta Dunarii se intalnesc singurele paduri de stejari pe dune de nisip din Romania, precum Padurea Letea si Caraorman.

12. In padurea Letea din Delta Dunarii exista liane de pana la 25 m.

13. Delta Dunarii reprezinta cea mai mare zona umeda din Europa

14. Delta Dunarii detine in general suprafete cu altiudine mica, cele mai mari altitudini avandu-le grindurile marine din Letea - 13 m si Caraorman - 8 m.

15. Delta Dunarii ocupa circa 2.5% din suprafata Romaniei.

16. Din suprafata totala a Deltei Dunarii, doar 10% este reprezentata de uscat.

17. Circa 20% din teritoriul Deltei Dunarii se afla sub nivelul marii.

18. Padurea Letea din Delta Dunarii reprezinta cea mai nordica padure subtropicala din Europa.

19. Cel mai batran stejar din tara se intalneste in Padurea Caraorman, in locul numit „Fantana Vanatorilor”. Are peste 400 de ani, un diametru de circa 4 m si este cunoscut ca "Stejarul ingenuncheat"

20. In Delta Dunarii pescuitul si vanatoarea sunt strict controlate.

21. Padurea Letea reprezinta singurul loc din Europa unde se gasesc liane.

22. Delta Dunarii detine 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind intalnite doar în Romania.

23. Delta Dunarii detine cea mai mica densitate a populatiei din Romania, un locuitor la 30 de ha.

24. Sulina este localitatea din Delta Dunarii situata la cea mai joasa altitudine. Orasul Sulina este si singurul oras din Delta Dunarii care are port atat la Dunare, cat si la mare.

25. Delta Dunarii cuprinde 20 de zone strict protejate, ce insumeaza o suprafata totala de peste 50 000 ha si reprezinta aproximativ 9% din arealul total al rezervatiei. Cele mai importante dintre acestea sunt: Rosca – Buhaiova, Saraturi – Murighiol, Insula Popina, Periteasca - Leahova, Grindul Lupilor, Grindul Chituc, Insula Ceaplace, Padurea Letea, Padurea Caraorman, Lacul Nebunu, Sacalin – Zatoane, Lacul Belciug etc.

26. In padurea Letea traiesc cai salbatici, ce sunt urmasii cailor abandonati de localnici. Acestia sunt ultimii de acest gen din Europa si au reprezentat subiectul documentarului "Caii salbatici din Delta Dunarii".

27. Padurea Letea este una dintre cele mai vechi rezervatii naturale din Romania.

28. Delta Dunarii se afla pe suprafata Romaniei intr-un procent de 82%, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei.

29. In Delta Dunarii se intalnesc si doua plante carnivore: otratelul de balta si aldrovanda.

30. In Delta gasim un numar ridicat de plante medicinale: aproximativ 195 de specii.

31. Aici exista si o specie de fluture imens, de noapte, denumit „Ochi de paun”. Acesta are o anvergura a aripilor de 18 cm.

32. Tot in Delta Dunarii traieste si cea mai mica pasare din Romania. Aceasta este pitulicea, cunoscuta si ca „Ochiul boului”. Are cel mult 10 cm lungime, o greutate de 13 grame si o anvergura a aripilor de pana la 17 centimetri.

33. Delta Dunarii reprezinta un important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica, cinci dintre principalele drumuri de pasaj trecand pe aici.

34. Cea mai mare pasare pradatoare din Delta Dunarii este Vulturul Codalb (Haliaetus albicilla), cu anvergura aripilor de pana la 2,5 metri.

35. In Delta Dunarii se gasesc doua specii de pelicani: pelicanul comun si pelicanul cret. Pe lacurile Deltei Dunarii se strang cele mai mari colonii de pelicani din Europa, sositi aici din Africa pentru a cuibari.

36. Din cele 300 de specii din Delta Dunarii, aproximativ 130 sunt pasari migratoare. Dintre cele mai cunoscute pasari care vietuiesc aici amintim: egrete, starci, pelicani, lebede, rate, gaste, dar și specii mai rare precum gasca cu gat rosu sau cormoranul mic.

37. In apele Deltei Dunarii se gaseste cel mai mare peste de apa dulce din lume: morunul (Huso huso). Acesta poate trai pana la 100 de ani si poate ajunge la dimensiuni uriase.

38. Cea mai mare pasare din Delta este Pelicanul Cret (Pelecanus crispus), aripile lui ajungand la 3,2 metri.

39. Testoasa de uscat (Testudo graeca ibera) și testoasa de apa (Emy obicularis), sunt cele mai longevivie animale din Delta Dunarii. Ele pot trai pana la varsta de 120 de ani.

40. Cel mai mare mamifer din Delta Dunarii este mistretul. El poate ajunge la o greutate de 200 de kilograme.

41. Cel mai mic mamifer din Delta este chitcanul.

42. Cel mai mare peste capturat in Delta Dunarii a fost un morun de 882 kg, in anul 1980 la Sfantu Gheorghe.

43. In Delta Dunarii isi are habitatul Sarpele Rau (Dolichophis caspius), care atinge o lungime de 1,8 m.

44. Delta fluviala ocupa peste 65% din suprafata totala a deltei, iar Delta maritima ocupa mai putin de 35% din suprafata Deltei Dunarii.

45. Bratul Sfantu Gheorge din Delta este cel mai vechi brat al Dunarii.

46. In Padurea Letea se pot intalni peste 10 specii de orhidee.

47. Peste 50% din speciile de pasari din Europa se regasesc in Delta Dunarii.

48. Enotul, denumit si caine enot si viezure (bursuc) cu barba (Nyctereutes procyonoides), este un animal nou in fauna Romaniei. In Delta Dunarii, cainele enot a fost semnalat pentru prima data in anii 50, inregistrandu-se de atunci o crestere a populatiei, desi a fost vanat pentru blana. Subspecia existenta in prezent in Delta Dunarii, este originara din estul Asiei (regiunile Ussuri si Amur), fiind adusa initial in partea europeana a fostei URSS, incepand cu anul 1928, pentru a fi crescuta ca animal de ferma, pentru blana. In salbaticie se pare ca a ajuns in urma scaparii acestui exemplar din ferme, nu se stie daca voit, pentru cresterea libera si apoi vanarea sa, sau accidental. Desi cainele enot seamana cu un bursuc sau un raton, acesta face parte din familia Canidae, alaturi de caini, lupi, sacali si vulpi.

49. Flora Deltei este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica zonelor umede (stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia pitică), ocupand 78% din totalul suprafetei. Zavoaiele ocupă 6% din suprafata deltei, cuprinzand paduri de salcie, plop, frasin, arin, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate. Ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare, ocupand 2% din suprafata deltei. In zona sunt si paduri (Padurea Letea si Padurea Caraorman) alcatuite din arbori (stejar brumariu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm), arbusti (zalog, catina rosie) si plante agatatoare (hamei, curpen, vita salbatica, liane in Padurea Letea).

50. Situl Delta Dunarii este protejat prin Conventia Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zona umeda de importanta internationala, incepand din 21 mai 1991.

Sursa foto: Goliath - Wikipedia


380

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival de Otono (Festivalul anual de toamna de la Madrid)
In octombrie, timp de o luna intreaga, Madridul gazduieste Festivalul de Otono (Festivalul anual de ..
Stiai ca?
China este cunoscuta ca Regatul Florilor? Multe fructe si flori (dintre care portocalele si orhideele) sunt cultivate acum in toata lumea?... Animalul care atinge recordul la saritura in lungime este cangurul rosu. "Campionul absolut" reuseste performanta unei sarituri in lungime de 12,60 - 12,80 m....
Dictionar turistic
Festival - Ansamblu de manifestari artistice sau de spectacole, de inalta tinuta, organizat in acelasi loc sau in aceeasi regiune, intr-o anumita perioada.
7 recomandari