7 minuni ale naturii din Romania care merita vizitate

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

7 minuni ale naturii din Romania care merita vizitate


Romania este o tara cu multe locuri inedite, pe care nu le veti intalni nicaieri in lume. Natura a fost darnica, creand aici adevarate "minuni" care merita contemplate, pretuite si protejate, astfel incat si generatiile viitoare sa se poata bucura de ele.

Iata mai jos o lista cu 7 minuni ale naturii din Romania, insa acestea sunt mult mai multe la numar:

1. Vulcanii noroiosi
Vulcanii noroiosi pot fi admirati in rezervatia de langa Berca, in apropiere de Buzau, acestia fiind formati din Paclele Mari si Paclele Mici. Ajunsi aici, veti fi impresionati de "peisajul selenar" care se desfasoara in jurul lor, reprezentat de un sol arid si plin de crapaturi. Acesti "pseudovulcani" sunt compusi din gaze ce traverseaza peste 3000 m adancime si trec printr-un sol argilos, bolborosind la suprafata si din cand in cand tasnind si improscand cu lava formata din noroi si apa. Aceasta "lava" este aruncata pe o suprafata restransa in jur.

2. Sfinxul din Bucegi
Sfinxul aflat pe Platoul Bucegi la 2216 m altitudine este o alta minune a naturii, ce a luat nastere prin modelarea unui bloc mare de piatra de catre vant si ploi, in decurs de mii de ani. Denumirea de "Sfinx" a fost data datorita asemanarii sale cu un cap uman. Turistii au tendinta sa il compare cu Sfinxul din Egipt. Sfinxul din Bucegi masoară 8 metri inaltime si 12 metri latime. In muntii României exista si alti megaliti care poarta denumirea de sfinx, denumire data ceva mai recent: Sfinxul de la Stanisoara, Sfinxul de la Piatra Arsa, Sfinxul Lainicilor, Sfinxul Bratocei, Sfinxul Banatean cunoscut și sub denumirea de „Sfinxul de la Toplet”, Sfinxul de la Pietrele lui Solomon, Sfinxul din Munții Gutaiului etc, insa Sfinxul din Bucegi este "sculptura" cea mai reusita a naturii.

3. Vulcanul stins si Coloanele de Bazalt de la Racos
Daca aveti ocazia sa vizitati zona Racos, veti putea admira urmele unui vulcan stins. Zona aeste acoperita cu o zgura rosiatica si se caracterizeaza printr-o vegetatie saraca. Geologii aseamana zona vulcanului de la Racos cu zona unde se afla vulcanul Etna, si acolo intalnindu-se aceleasi tipuri de roci de aceleasi culori. La Racos au fost descoperite: cenusa vulcanica, bombe vulcanice, piatra ponce, bazalturi, lave etc. In trecut aici s-a exploatat zgura vulcanica.
Coloanele de Bazalt de la Racos reprezinta si ele marturia activitatilor vulcanice din zona Muntilor Persani (Carpatii Orentali). Formele de bazalt de tip poliedru pot fi asemanate cu tuburile unei orgi si au inaltimi cuprinse intre 10 - 15 m. Acestea au luat nastere ca urmare a racirii rapide a lavei vulcanice. Coloanele de bazalt de la Racos au fost declarate rezervatie geologica, intinzandu-se pe o suprafata de 1,05 ha.

4.Rapa Rosie
Rapa Rosie este o rezervatie naturala (geologica) unica in Romania denumita si „micul canion al Romaniei”. Aceasta se afla in judetul Alba, in apropiere de Sebes (la 3 km distanta). Rezervatia este formata din argila rosie ce are milioane de ani vechime. Rapa Rosie a primit de-a lungul timpului si alte denumiri precum: „orga de pamant”, „piramide coafate”, „pamanturi rele” sau „deal straniu”. Are aspectul unui deal brazdat de cute adanci, in care se formeaza paraiase sangerii atunci cand ploua. Rapa Rosie poate fi comparata ca aspect cu Marele Canion (Grand Canyon) din Sua. Acest microrelief ce cuprinde coloane ciudate si piramide etajate separate de ravene poarta denumirea de „badlands” (pamanturi rele), termen utilizat pentru prima oara de geografii americani. Zona prezinta importanta deosebita si datorita faptului ca aici au fost descoperite fosile ale unor dinozauri. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 10 ha, peretii Rapei Rosii avand altitudini cuprinse intre 80 - 100m.

5.Pestera Ghetarul de la Scarisoara
Pestera Ghetarul de la Scarisoara a fost prima pestera din Romania declarata monument al naturii inca din anul 1938, fiind una dintre cele mai importante pesteri din tara noastra. Face parte din sistemul carstic Ghetar – Ocoale – Dobresti din muntii Apuseni. Denumirea sa provine de la faptul ca adaposteste in ea cel mai mare ghetar subteran din tara, dar si al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei.

Sursa foto: Malte Jörn Krafft - Wikipedia


54

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival de Otono (Festivalul anual de toamna de la Madrid)
In octombrie, timp de o luna intreaga, Madridul gazduieste Festivalul de Otono (Festivalul anual de ..
Italia  |  Germania  |  Austria  |  Cehia  |  Belgia  |  Ungaria  | 
Stiai ca?
Egiptenii sunt primii care au inventat ceasurile?... Nicio zona din Grecia nu se afla la o distanta mai mare de 135 km de Marea Mediterana sau Marea Ionica?...
Dictionar turistic
Statiune climaterica - Localitate situata intr-o regiune cu conditii naturale (geografice, atmosferice si meteorologice) sau climaterice particulare (bogatie in aerosoli, puritatea aerului, ionizare, etc.) indicate in tratamentul unor boli sau pentru fortificarea organismului, dotata cu instalatii si personal necesar efectuarii curelor medicale.
7 recomandari