Brasovul - un oras obligatoriu de vazut

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Brasovul - un oras obligatoriu de vazut


BRASOV

Chiar daca uneori pare mai simplu sa luam un low-cost spre o capitala europeana decat sa vizitam unele regiuni ale tarii noastre, unele destinatii autohtone merita vazute de cate ori putem. Daca nu stim ce sa alegem mai intai, putem urma grupurile de turisti straini pentru care Brasovul este o oprire obligatorie in Romania.

Chiar si dupa ce vizitam tot ce e de vizitat, ne puteam intoarce la Brasov macar pentru a ne relaxa in Piata Sfatului, intre porumbei. Sau pentru a porni de aici alte excursii in imprejurimi.


Inconjurat de munti si dealuri verzi, centrul medieval al orasului sta linistit la poalele Tampei cu cladirile sale baroce, cafenelele boeme si Biserica Neagra ce domina intregul peisaj urban. In centrul actiunii se afla, insa, Piata Sfatului, aglomerata si calma in acelasi timp, inconjurata de restaurante, terase si cafenele amenajate in cladiri de la jumatatea secolului trecut.

In centrul pietei se afla Casa Sfatului, construita la 1420, deasupra careia se afla Turnul Trompetistilor. Unii localnici se jura ca locul este bantuit mai ales pentru ca aici ar fi fost torturati multi oameni, iar ultima vrajitoare arsa pe rug in Europa si-a gasit sfarsitul chiar acolo in piata. Astazi este doar Muzeul Judetean de Istorie.

Piata Sfatului este legata de zonele noi ale orasului prin Strada Republicii, a artera pietonala marginita de brutarii si magazine. In timpul verii, strada este plina de terase dintr-un capat in altul.

In apropiere de Piata Sfatului se afla Biserica Neagra, numita de fapt Biserica Evanghelista Sf Maria, care a fost stindardul protestantismului transilvanean in secolul 15. Este numita Biserica Neagra din cauza unui incendiu care i-a innegrit peretii in 1689, in timpul unui asediu al habsburgilor. In interior, in afara de banci si picturile breslelor, poate fi admirata o colectie de 119 covoare anatoliene primite cadou de la negustorii sasi sau de la soldatii otomani. Vara au loc concerte de orga de trei ori pe saptamana.

La cateva minute de mers pe jos se afla ciudata Strada Sforii, care are o latime cuprinsa intre 111 si 135 de centimetri. Despre ea se spune ca este cea mai stramta strada din Europa, dar atat Spreuerhofstrasse din Germania, cat si Parliament Street din Marea Britanie sunt mai inguste.

In apropiere de Strada Sforii se afla Poarta Schei. Aceasta a fost construita in 1827 pentru a desparti orasul sasesc al vorbitorilor de germana de romanii care traiau la periferie, in satul Schei. Langa ea, Poarta Ecaterina este mult mai veche (1559) si este locul prin care puteau intra romanii in Brasov. Numai in anumite zile si doar dupa ce plateau o taxa.

In inima Scheilor se afla Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae, construita de Neagoe Basarab in secolul 15. In curtea bisericii se afla prima scoala romaneasca, infiintata la 1495, transformata intr-un muzeu in care putem vedea si o tiparnita care a apartinut intemeietorului scolii.

Orasul medieval Brasov a fost protejat si de ziduri, iar o parte din ele au fost pastrate pana in zilele noastre. Cea mai populara sectiune este cea de pe strada Dupa Ziduri, la 200 de metri sud de Biserica Neagra. De asemenea, au fost conservate si sapte bastioane, dintre care cel mai cunoscut este Bastionul Tesatorilor, construit in secolul 16 de breasla tesatorilor. Pe platformele de lemn din interiorul lui se adaposteau oamenii in timpul atacurilor. De asemenea, pe deal se afla si doua turnuri, Turnul Alb si Turnul Negru, locuri perfecte pentru a admira orasul, in special cand apune soarele.

Un alt loc de unde poate fi admirat orasul este muntele Tampa (360 de metri, in varful caruia se poate urca cu o telecabina.

Din Brasov se pot organiza si multe excursii in regiune, cele mai cunoscute locuri de vizitat fiind Cetatea Rasnov, Castelul Bran, Cetatea Rupea, satele sasesti Harman, Prejmer si Viscri, Cetatea Feldioara, Cetatea Fagaras sau cetatea si manastirea Sambata de Jos.


12635

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Pietele de Craciun din Viena
In fiecare an,incepand cu mijlocul lunii noiembrie si pana la Craciun, cele mai frumoase locuri din ..
Spania  |  Franta  |  Austria  |  Romania  |  Belgia  |  Malta  | 
Stiai ca?
In Bolivia exista o piata dedicata vrajitoarelor. Printre cele mai in voga produse sunt broastele si serpii uscati precum si pene de bufnita, folosite pentru noroc si potenta.... Circa 99 % din energia electrica ce alimentează Norvegia este hidroenergie....
Dictionar turistic
Charter - Avion sau autocar inchiriat de catre o agentie de turism, o persoana, sau un grup de persoane pentru efectuarea unei calatorii in afara curselor aeriene regulate.
7 recomandari