Care sunt diferentele dintre certificat energetic si audit energetic

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Care sunt diferentele dintre certificat energetic si audit energetic


Una dintre cele mai întâlnite confuzii în acest domeniu este între auditul energetic și certificatul energetic, nu reprezinta aceeasi lucrare. Auditul energetic presupune un cumul de activități realizate pentru identificarea principalelor caracteristicile termice și energetice ale construcției și instalațiilor aferente, pentru stabilirea din punct de vedere tehnic și economic a soluțiilor de reabilitare sau modernizare termică și energetică, etc. Certificatul energetic urmărește strict declararea performanței energetice a unei clădiri și prezentarea ei într-o formă sintetizată. Cu alte cuvinte, auditul energetic este o activitate mult mai comlexă și sub nicio formă nu ar trebui confundată cu certificatul energetic. Iată care sunt cele mai importante diferențe între cei doi termeni:

1.Complexitatea
De multe ori, relația dintre certificatul energetic și auditul energetic este privită ca una de tip ”diagnostic – tratament”. Certificatul energetic este diagnosticul dat unei clădiri, este acea parte simplă în care sunt identificate caracteristicile unei clădiri din punct de vedere al performanței energetice. Auditul energetic presupune o analiză mult mai profundă a tuturor elementelor care au o influență asupra performanței energetice, dar și prezentarea unor soluții de reducere a consumului energetic prin intermediul unor intervenții fizice asupra clădirii.

2.Auditorul responsabil
Atât certificatul energetic, cât și auditul energetic, trebuie realizate de către o persoană specializată și atestată numită auditor. Există însă mai multe tipuri de auditori: cei de gradul I, care pot oferi certificate energetice pentru toate tipurile de clădiri și cei de gradul II, care pot analiza doar locuințele (case și apartamente). Același lucru se întâmplă și în cazul auditului energetic. Doar un auditor de gradul I poate efectua un audit energetic.

3.Scopul activității
Majoritatea persoanelor optează pentru certificatul energetic pentru că vor să își vândă sau să își închirieze imobilul și sunt obligate prin lege să atașeze o copie a certificatului energetic la contractul de vânzare-cumpărare sau închiriere. În schimb, auditul energetic este folosit pentru situații precum:
 • Reabilitatea termică a blocurilor de locuinței (la finalul auditului se întocmește un raport cu soluții tehnice de reabilitare)
 • Analiza fezabilității economice a investiției pentru creșterea clasei de performanță energetică pentru o anumită construcție
 • Propunerea unor măsuri de recuperare a investiției, etc.

 • 4.Prețul
  Diferența dintre certificatul energetic și auditul energetic se observă și în cazul prețului. Certificatul energetic costă între 100-200 de lei, în funcție de suprafața clădirii sau a imobilului, în timp ce un audit energetic poate ajunge chiar și la 800-900 lei. Bineînțeles, această diferență de preț este justificată de complexitatea fiecăruia.

  5.Obligativitatea
  După cum spuneam mai devreme, certificatul energetic este obligatoriu în situația în care vrei să vinzi sau să închiriezi un anumit imobil, cu anumite excepții cum ar fi clădirile și monumentele protejate, clădirile provizorii, lăcașurile de cult, clădirile rezidențiale ce sunt utilizate mai puțin de 4 luni pe an și clădirile independente de maxim 50 mp. Acest lucru nu se întâmplă în cazul auditului energetic.


  59

  Ghiduri turistice
  Evenimente
  foto Festivalul international de Muzica - Toamna Pragheza (Prague Autumn International Music Festival)
  Acest festival are loc in fiecare an in luna septembrie. Evenimentul, care dateaza inca din 1991, se..
  Romania  |  Belgia  |  Cehia  |  Austria  |  Germania  |  Italia  | 
  Stiai ca?
  FC Barcelona este cel mai mare stadion privat din lume, cu peste 100.000 de locuri? Stadionul este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Barcelona?... Nilul este cel mai lung fluviu din lume si masoara 6.670 km?...
  Dictionar turistic
  Single - Camera de hotel, compartiment de vagon de dormit sau cabina pe nava cu un pat individual. Camera dubla ocupata de o singura persoana (in regim single).
  7 recomandari