TurisMALL
powered by

Cat sa lasi bacsis in vacanta


LONDRA

Legenda spune ca "tip" este acronimul de la "To Insure Promptness" folosit de proprietarul unui pub, in urma cu foarte multi ani. In prezent, bacsisul a devenit ceva normal si este asteptat adesea, in urma serviciilor prestate. Insa, foarte multi oameni refuza sa lase o mica recompensa din cauza serviciilor proaste.

Pentru turistii care vor sa lase bacsis atunci cand pleaca in vacanta in Europa, am realizat un mic ghid care sa ii scape de orice grija.

Marea Britanie: 10 – 15%
In majoritatea localurilor, bacsisul este inclus in nota de plata, exceptiile fiind intalnite in restaurantele mai putin pretentioase sau in fast food-uri. Unele meniuri au mentionat in partea de jos a paginii "taxa optionala", iar daca acceptati, tips-ul nu mai este necesar. In puburi, nu se lasa bacsis.


Elvetia: 15%
Desi majoritatea restaurantelor au inclusa in nota de plata o taxa aditionala de 15%, in localurile de lux este indicat sa lasati o mica suma de bani peste ce este deja trecut pe factura. Suma depinde de serviciile prestate.

Germania: 10 - 15%
Ca si in Romania, a lasa bacsis in baruri si restaurante este ceva normal si, de obicei, apreciat. Desi euro este moneda nationala in Germania, si dolarii sunt bineveniti.

Turcia: 10%
Tipping-ul este foarte apreciat in Turcia. Suma cea mai potrivita este de 10% din valoarea notei de plata, insa daca sunteti multumiti de serviciile oferite, un bacsis mai mare este intotdeauna bine venit.


Italia: 10%
Italienii nu sunt obisnuiti sa lase bacsis in baruri sau in restaurante. In rarele cazuri cand acest lucru se intampla, suma nu depaseste 10%. Daca va aflati in Venetia si va plimbati cu gondola, nu trebuie sa oferiti bacsis gondolierilor.

Franta: 10%
Una dintre cele mai frumoase si scumpe tari, Franta nu este foarte generoasa cand vine vorba de bacsis. Suma standard este de maxim 10%, iar turistii, de obicei, lasa "tips" doar cand serviciile sunt excelente.

China: fara bacsis
Una dintre regulile de baza este ca in niciun restaurant sau bar nu se lasa bacsis. Insa, daca sunteti impresionat de serviciile oferite, lasati bacsis doar in locatiile de lux.

Egipt: 5 – 10%
Egipt este o tara foarte saraca, de aceea bacsisul este foarte apreciat. Chiar daca, de obicei, se lasa o suma modica, de pana la 10%, egiptenii sunt multumiti. De preferat este sa lasati tips-ul in dolari, nu in moneda nationala.

SUA: 15 – 20%
In America, tara tuturor posibilitatilor, toata lumea asteapta bacsis: ospatari, soferi de taxi, stilisti sau portarii de la hoteluri. Clientii generosi ii rasplatesc cu o suma frumusica, in timp ce turistii mai cumpatati ofera maxim 15% din valoarea notei de plata.


5170

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival D'automne - Festivalul Toamnei de la Paris
Festivalul Toamnei de la Paris, desfasurat pe stradutele orasului in perioada septembrie-decembrie, ..
Stiai ca?
Desertul unde s-a inregistrat cea mai lunga perioada secetoasa este Atacama, unde ploaia a revenit dupa 400 ani? ... Bricheta a fost inventata inaintea chibriturilor?...
Dictionar turistic
Brevet de turism - Document oficial acordat de o autoritate prin care se atesta capacitatea profesionala a persoanelor care asigura conducerea unor tipuri de unitati operationale din domeniul turismului.
7 recomandari