TurisMALL
powered by

Cei mai captivanti atoli din lume


MALE

Atolul este un inel de corali care se formeaza in jurul unei insule vulcanice. Recifurile de corali cresc doar in apele calde si pot fi gasite doar la tropice si la subtropice. Atolii apar in jurul lagunelor turcuaz si, impreuna cu reficurile in culori superbe si viata marina spectaculoasa, formeaza priveliste demne de carti postale.

Funafuti, TuvaluTuvalu este o insula localizata in Oceanul Pacific, intre Hawaii si Australia. Dupa Vatican, Tuvalu este statul suveran cu cei mai putin locuitori din lume: 4.500 de suflete. Din cauza distantei mari fata de uscat, Tuvalu nu este o destinatie prea populare printre turisti. Capitala tarii, Funafuti, este un mic atol de coral, cu o latime ce variaza intre 20 – 400 metri.

Atolul Bikini, Oceanul PacificAtolul Bikini este faimos din 2 motive: costumul de baie bikini a fost numit dupa atol in 1946; atolul a fost locul in care au fost testate arme nucleare intre 1946 – 1958. Localnicii au fost relocati in alte insule. In prezent, insulele sunt o destinatie sigura pentru vizitat, iar radiatiile sunt mai mici decat in multe orase mari din Europa. Solul inca contine nivele periculoase de materiale radioactive. Pestii sunt neafectati si sunt in numar mare, deoarece aici nu se pescuieste.

Reciful Tubbataha, FilipineReciful Tubbataha este una dintre cele mai bune destinatii pentru scufundari din Filipine. Reciful este format din 2 atoli: Atolul de Nord si Atolul de Sud, separate de un canal adanc si lung de 8 km. Reciful a devenit un loc popular pentru scuba diving datorita peretilor de corali, care ascund unele dintre cele mai frumoase specii de pesti din lume. Reciful nu este locuit, ci este frecventat de pescari si scufundatori.

Reciful Lighthouse, BelizeSituat in apropiere de granita de nord a Mexicului, reciful Lighthouse se afla in apele albastre din Belize. Cel mai popular loc pentru scufundari din Belize este Marea Gaura Albastra (Great Blue Hole) si ofera scufundatorilor ocazia de a admira pesti interesanti si formatiuni formidabile de stalactite si calcar.

Tikehau, Oceanul PacificTikehau face parte din Arhipelagul Tuamotu si este un lant de atoli care se intinde pe o zona din Oceanul Pacific, de marimea Europei de Vest. Cu plaje intinse de nisip alb si roz, laguna are o varietate uimitoare de pesti. Grupul de cercetatori condus de Jacques Cousteau a ajuns la concluzia ca aici se afla cea mai mare concentratie de pesti din Polinezia Franceza.

Insula Carolina, KiribatiDescoperita de europeni in 1606, Insula Carolina face parte din Republica Kiribati. Desi are mai mult de 300 de ani de impact uman, Carolina este una dintre cele mai pustii insule tropicale. Carolina si insula din apropiere, Insula Flint, sunt cele mai bogate locuri in crab cocotier (sau crabul nuca de cocos). Insula Carolina se ridica doar 6 metri deasupra marii si exista pericolul ca pana in 2025 sa fie inghitita de apele turcuaz.

Atolul AitutakiAtolul Aitutaki este format dintr-un numar mare de insulite vulcanice si corali care inconjoara o laguna triunghiulara. Laguna si insulitele iti taie rasuflarea prin frumusetea lor. Clasica vedere postala cu un mic palmier aflat pe o insula tropicala, ape turcuaz, corali si pesti tropicali poate fi gasita aici. Cea mai populara atractie este Tapuaetai (Insula Un Picior), o insulita aflata in partea de sud- est a lagunei.In 2006, Aitutaki a fost locatia folosita in reality-show-ul de mare succes din America: Survivor: Cook Islands.

Aldabra, SeychellesAldabra face parte din Insulele Outer din Seychelles si se afla la 1.100 km de Mahe, cea mai mare insula din Seychelles si este aproape de coasta Africii. Aldabra este al doilea cel mai mare atol din lume, dupa Kiritimati. Din cauza accesului dificil si a izolatiei, Aldabra este o insula neatinsa de mana omului si este casa a peste 150.000 de broaste testoase.

Rangiroa, Oceanul PacificRangiroa este unul dintre cei mai mari atoli din lume si cel mai mare din Arhipelagul Tuamotu. Rangiroa este o destinatie renumita pentru scufundari, datorita apei limpezi si albastre si a faunei marine diversificate. Cele mai populare zone de scufundari sunt Laguna Albastra si stramtoarea Tiputa. Aici pot fi observati rechini, delfini, broaste testoase si diversi pesti, frumos colorati.

Maldive, Oceanul IndianMicuta tara Maldive se afla in mijlocul Oceanului Indian si este formata din 1.200 de insule din corali, grupate in 26 atoli. Cel mai inalt punct din Maldive ajunge pana la 2 metri. Principalele activitati din Maldive sunt scuba diving si snorkeling. Atolii sunt recifuri de corali aflati la sute de km distanta de orice suprafata de pamant. Apele sunt foarte clare si se pot observa rechini, manta rays, pesti si cateva nave abandonate pe fundul oceanului.

Sursa articol


12080

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Foire de Midi
"Foire de Midi" reprezinta un targ care are loc anual (intre jumatatea lunii iulie- jumatatea lui au..
Stiai ca?
Doctorii din Egiptul antic aveau cunostinte vaste si practicau chiar si operatii pe creier?... Cel mai sudic vulcan activ de pe Terra este Erebus din Antarctica....
Dictionar turistic
Bac aerian - Avion echipat pentru transportul autovehiculelor si bicicletelor, impreuna cu conducatorii sau pasagerii lor, de la un aeroport la altul.
7 recomandari