TurisMALL
powered by

Cele mai faimoase domuri din lume


MOSCOVA

Domul este o catedrala impunatoare, prezenta, mai ales, in orasele din Italia sau Germania. De-a lungul istoriei, domurile au fost construite din diferite materiale, multe dintre ele castigand lupta cu timpul.

Capitol, Washington DC



Situata pe dealul Capitol din Washington, Capitol este o cladire importanta, fiind locul in care se intruneste congresul Statelor Unite. Prima sesiune a Congresului a avut loc pe 17 noiembrie 1800, desi cladirea nu era finalizata. Domul este facut din fier si este al doilea. Domul actual a fost adaugat in 1850, dupa expansiunea Capitolului.

Catedrala Sf. Paul, Londra



Catedrala Sf. Paul a fost construita in secolul XVII si este una dintre cele mai faimoase atractii din Londra. In timpul Celui De al Doilea Razboi Mondial, Catedrala Sf. Petru a fost salvata de la distrugere de pompierii englezi care au intervenit la timp. Cu o inaltime de 108 metri, catedrala a fost inspirata de Basilica Sf. Petru din Roma.

Marea Stupa, India



Marea Stupa din Sanchi este cea mai veche structura de piatra din India si a fost comandata de imparatul Ashoka cel Mare, in secolul III I.Hr. Forma sa este simpla, un dom de piatra, construita peste relicvele lui Buddha. Un secol mai tarziu, stupa a fost extinsa cu ajutorul unor dalte de piatra, ajungand la o marime de 2 ori mai mare.

Reichstag, Berlin



Reichstag a fost dat in folosinta in 1894, din nevoia noii Germanii unificate de a avea o cladire impunatoare pentru parlament. Arhitectul Paul Wallot si-a dorit ca Reichstag sa arate ca un palat renascentist. In 1933, cladirea a fost grav avariata de un incendiu pus de un olandez comunist, eveniment intens exploatat de nazisti. Domul cladirii ofera privelisti spectaculoase asupra orasului Berlin.

Santa Marie del Fiore, Florenta



Duomo / Santa Maria del Fiore se afla in centrul orasului Florenta si este a patra cea mai mare catedrala din lume. Constructia sa a inceput in 1334, dupa schitele arhitectului Giotto si a fost terminata in 1359. Chiar si acum, dupa 600 ani, Catedrala Florentei, asa cum mai este cunoscuta, este cea mai inalta cladire din oras si unul dintre simbolurile Florentei. Pentru a admira orasul de pe platforma Duomo-lui, va trebui sa urcati 463 trepte. Privelistea este uimitoarea, iar efortul este meritat.

Moscheea Shah, Iran



Moscheea Shah este vazuta ca o opera de arta a arhitecturii persane. Constructia sa a inceput in 1611, iar frumusetea sa este data de cele 7 culori ale mozaicului si de inscriptiile caligrafice. Dinastia Safavids a initiat miscarea renascentista in domul persan, transforand moscheea Shah in cea mai inalta cladire din Isfahan (53 metri).

Domul Stancii, Ierusalim



De o importanta majora este Domul Stancii, constructie ridicata chiar pe locul de unde Mohamed si-a inceput calatoria spre Rai. Cu o cupola aurie, Domul Stancii poate fi zarit din orice colt al orasului. Domul Stancii a fost ridicat in 691 d.Hr si este una dintre cele mai reusite opere ale arhitecturii islamice.
Basilica Sf. Petru, Vatican
Constructia basilicii Sf. Petru a inceput in 1506 si a fost completata in 1615. Arhitectii au cautat inspiratie in faimoasele domuri Pantheon si Santa Fiore del Mare, insa in 1547, Michelangelo a schimbat schita initiala a lacasului. Cu o inaltime de 136.57 metri, Basilica Sf. Petru este cel mai inalt dom din lume.

Hagia Sofia, Istanbul



Biserica Sfanta Sofia, o capodopera a arhitecturii bizantine, a fost construita acum mai bine de 1.500 de ani si din pacate nu poate fi admirata in intregime, fara schele, deoarece este supusa unei restaurari ce dureaza de zeci de ani. Merita, in schimb, sa o vedeti seara, pentru ca este magnific luminata. In timpul zilei, o puteti vizita achitand o taxa de intrare de sapte dolari.

Taj Majal, India



Taj Mahal este una dintre cele mai apreciate atractii turistice din India, anual aici venind peste 3 milioane de vizitatori. Acest minunat monument a fost construit de imparatul Shah Jahan drept mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, care a murit dupa ce a nascut. Realizat din marmura, Taj Mahaj simbolizeaza linistea si iubirea pierduta.

Catedrala Sf. Vasile, Moscova



Simbolul Pietii Rosii din Moscova, catedrala Sf. Vasile troneaza in centrul orasului. Biserica a fost construita in 1554 si reprezinta foarte bine arhitectura rusa traditionala. Catedrala a devenit celebra in intreaga lume datorita cupolelor frumos colorate, atipice pentru o biserica. Aici se afla mormantul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), patronul catedralei.

Sursa articol


7476

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Cehia  |  Malta  |  Romania  |  Austria  |  Germania  |  Franta  | 
Stiai ca?
In Estonia, taierea painii cu un cutit este considerata lipsa de respect. Painea trebuie rupta si impartita cu mainile.... Francesco Illy, fondatorul companiei de cafea Illy, s-a nascut in Timisoara. Acesta s-a mutat ulterior in Viena si apoi in orasul italian Trieste....
Dictionar turistic
Festival - Ansamblu de manifestari artistice sau de spectacole, de inalta tinuta, organizat in acelasi loc sau in aceeasi regiune, intr-o anumita perioada.
7 recomandari