TurisMALL
powered by

Cele mai faimoase domuri din lume


MOSCOVA

Domul este o catedrala impunatoare, prezenta, mai ales, in orasele din Italia sau Germania. De-a lungul istoriei, domurile au fost construite din diferite materiale, multe dintre ele castigand lupta cu timpul.

Capitol, Washington DCSituata pe dealul Capitol din Washington, Capitol este o cladire importanta, fiind locul in care se intruneste congresul Statelor Unite. Prima sesiune a Congresului a avut loc pe 17 noiembrie 1800, desi cladirea nu era finalizata. Domul este facut din fier si este al doilea. Domul actual a fost adaugat in 1850, dupa expansiunea Capitolului.

Catedrala Sf. Paul, LondraCatedrala Sf. Paul a fost construita in secolul XVII si este una dintre cele mai faimoase atractii din Londra. In timpul Celui De al Doilea Razboi Mondial, Catedrala Sf. Petru a fost salvata de la distrugere de pompierii englezi care au intervenit la timp. Cu o inaltime de 108 metri, catedrala a fost inspirata de Basilica Sf. Petru din Roma.

Marea Stupa, IndiaMarea Stupa din Sanchi este cea mai veche structura de piatra din India si a fost comandata de imparatul Ashoka cel Mare, in secolul III I.Hr. Forma sa este simpla, un dom de piatra, construita peste relicvele lui Buddha. Un secol mai tarziu, stupa a fost extinsa cu ajutorul unor dalte de piatra, ajungand la o marime de 2 ori mai mare.

Reichstag, BerlinReichstag a fost dat in folosinta in 1894, din nevoia noii Germanii unificate de a avea o cladire impunatoare pentru parlament. Arhitectul Paul Wallot si-a dorit ca Reichstag sa arate ca un palat renascentist. In 1933, cladirea a fost grav avariata de un incendiu pus de un olandez comunist, eveniment intens exploatat de nazisti. Domul cladirii ofera privelisti spectaculoase asupra orasului Berlin.

Santa Marie del Fiore, FlorentaDuomo / Santa Maria del Fiore se afla in centrul orasului Florenta si este a patra cea mai mare catedrala din lume. Constructia sa a inceput in 1334, dupa schitele arhitectului Giotto si a fost terminata in 1359. Chiar si acum, dupa 600 ani, Catedrala Florentei, asa cum mai este cunoscuta, este cea mai inalta cladire din oras si unul dintre simbolurile Florentei. Pentru a admira orasul de pe platforma Duomo-lui, va trebui sa urcati 463 trepte. Privelistea este uimitoarea, iar efortul este meritat.

Moscheea Shah, IranMoscheea Shah este vazuta ca o opera de arta a arhitecturii persane. Constructia sa a inceput in 1611, iar frumusetea sa este data de cele 7 culori ale mozaicului si de inscriptiile caligrafice. Dinastia Safavids a initiat miscarea renascentista in domul persan, transforand moscheea Shah in cea mai inalta cladire din Isfahan (53 metri).

Domul Stancii, IerusalimDe o importanta majora este Domul Stancii, constructie ridicata chiar pe locul de unde Mohamed si-a inceput calatoria spre Rai. Cu o cupola aurie, Domul Stancii poate fi zarit din orice colt al orasului. Domul Stancii a fost ridicat in 691 d.Hr si este una dintre cele mai reusite opere ale arhitecturii islamice.
Basilica Sf. Petru, Vatican
Constructia basilicii Sf. Petru a inceput in 1506 si a fost completata in 1615. Arhitectii au cautat inspiratie in faimoasele domuri Pantheon si Santa Fiore del Mare, insa in 1547, Michelangelo a schimbat schita initiala a lacasului. Cu o inaltime de 136.57 metri, Basilica Sf. Petru este cel mai inalt dom din lume.

Hagia Sofia, IstanbulBiserica Sfanta Sofia, o capodopera a arhitecturii bizantine, a fost construita acum mai bine de 1.500 de ani si din pacate nu poate fi admirata in intregime, fara schele, deoarece este supusa unei restaurari ce dureaza de zeci de ani. Merita, in schimb, sa o vedeti seara, pentru ca este magnific luminata. In timpul zilei, o puteti vizita achitand o taxa de intrare de sapte dolari.

Taj Majal, IndiaTaj Mahal este una dintre cele mai apreciate atractii turistice din India, anual aici venind peste 3 milioane de vizitatori. Acest minunat monument a fost construit de imparatul Shah Jahan drept mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, care a murit dupa ce a nascut. Realizat din marmura, Taj Mahaj simbolizeaza linistea si iubirea pierduta.

Catedrala Sf. Vasile, MoscovaSimbolul Pietii Rosii din Moscova, catedrala Sf. Vasile troneaza in centrul orasului. Biserica a fost construita in 1554 si reprezinta foarte bine arhitectura rusa traditionala. Catedrala a devenit celebra in intreaga lume datorita cupolelor frumos colorate, atipice pentru o biserica. Aici se afla mormantul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), patronul catedralei.

Sursa articol


7207

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fetes de Nuit
Fetes de Nuit reprezinta un spectacol extraordinar de sunet si lumina care se desfasoara anual, in w..
Stiai ca?
Vulcanul care a facut cele mai multe victime este Tambora din Indonezia: Eruptia vulcanului Tambora din anul 1815 a ridicat o coloana de cenusa de 44 km inaltime. 10 000 oameni au murit din cauza erup... Michael Jordan, celebrul sportiv, castiga anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike, luati la un loc, din Malaezia?...
Dictionar turistic
Aranjamente la sol - Servicii locale oferite turistilor la desinatie de catre o persoana sau o organizatie cunoscuta ca operator la sol sau tur-operatoare: transportul pana la hotel, inchirieri de masini, turul orasului etc.
7 recomandari