TurisMALL
powered by

Cele mai fascinante pesteri


HURGHADA

Structurile impresionante sculptate in piatra implica munca intensa si devotament. Templele, pesterile si mormintele din piatra se numara printre cele mai frumoase cladiri din lume.

Mada’in Saleh, Arabia SauditaMada’in Saleh constituia Regatul Nabatean si este cea mai mare asezare construita in piatra, dupa Petra. Asezarea, cunoscuta si sub numele de Hegra, a fost ridicata in secolul I d.Hr si este formata din aflorimente. In prezent, la Mada'in Saleh mai pot fi vizitate doar 4 necropole, unde se gasesc 131 de morminte monument, toate raspandite pe o suprafata de 13.4 km.

Grotele Longmen, ChinaGrotele Longmen se intind pe o distanta de 1 km, intre muntii Xiangshan si Longmenshan, din China. Sculpturile de aici sunt uimitoare si cuprind: 2100 de nise, peste 100.000 de statui 40 de pagode si 3.600 de basoreliefuri. Constructia grotelor a inceput in anul 493 d.Hr si a durat mai bine de 400 ani Zona Longmen este deschisa publicului si, desi accesul in pesteri nu este permis, operele de arta pot fi admirate din exterior.

Grotele Yungang, ChinaGrotele Yungang sunt grote antice dedicate lui Buddha si se afla in provincia chinezeasca Shanxi. Grotele au fost construite intre anii 460 – 525 d.Hr, in timpul dinastiei Wei. Yungang reprezinta un exemplu extraordinar de sculptura in piatra, aici aflandu-se 252 grote si peste 51.000 de statui si statuete cu Buddha.

Bisericile din Goreme, TurciaIn urma eruptiei vulcanice ce a avut loc in urma cu 2000 ani, lava a format multe formatiuni din piatra in regiunea Cappadocia. In timp, rocile si-au schimbat forma din cauza vantului si a apei, luand aspectul unor piloni. In scurt timp, localnicii si-au dat seama ca aceste roci ar putea fi transformate in case, biserici sau manastiri. Vazute ca adevarate sanctuare crestine, bisericile din Goreme contin multe exemple de fresce bizantine.

Pesterile Ajanta, IndiaPesterile Ajanta se afla in statul indian Maharashtra, reprezinta monumente sculptate in piatra si dateaza din secolul II I.Hr. Aici puteti admira cateva viharas (manastiri buddhiste) si chaitya-grihas (stupe monumentale) taiate in stancile abrupte ale muntilor. Vechi de zeci de secole, pesterile au fost abandonate in anul 480 d.Hr, iar in urmatorii 1300 ani, jungla le-a acoperit. Abia in 1819, pesterile Ajanta au fost descoperite de un ofiter britanic.

Pesterile Ellora, IndiaPesterile Ellora se afla la 30 km de orasul indian Aurangabad si reprezinta cel mai frumos exemplu de arhitectura indiana in piatra. Aici se afla 34 de temple si manastiri buddhiste, hinduse si jain, toate construite intre secolele V – X. Pesterile buddhiste sunt primele care au fost sculptate si sunt formate din cladiri inalte ce include case, cu bucatarii si camere de dormit. Templul Kailasa este punctul de atractie al Ellorei, iar structura gargantuesca aminteste de muntele Kailash. Templul a fost realizat dintr-o singura piatra si este de 2 ori mai mare decat Partheon-ul din Atena.

Valea Reginelor, EgiptValea Reginelor este un loc din Egipt unde erau ingropate sotiile faraonilor. Valea se afla in apropiere de Valea Regilor, in partea vestica a fluviului Nil. Aceasta zona arida, aflata intre dealuri, a fost aleasa datorita izolarii si a distantei mici fata de capitala antica a Egiptului. Necropola are peste 70 morminte, multe dintre ele fiind decorate cu mult stil si opulenta.

Valea Regilor, EgiptValea Regilor este un loc din Egipt, unde, pe o perioada de aproape 500 ani, intre secolele XVI – XI I.Hr, au fost construite morminte pentru regi si nobilimea privilegiata din Noul Regat. Valea contine 63 morminte si camere, de diferite dimensiuni, de la incaperi simple, pana la morminte complexe, cu peste 120 camere. Mormintele regale erau decorate cu scene din mitologia egipteana si dau indicii despre ritualurile de inmormantare din acea perioada. Aparent, toate mormintele au fost jefuite, singurul care face exceptie fiind cel al lui Tutankhamon.

Abu Simbel, EgiptAbu Simbel este un sit arheologic format din 2 temple sculptate in piatra, situat pe malul vestic al lacului Nasser. Templele au fost construite in timpul domniei lui Ramses cel Mare, in secolul XIII I.Hr. Regele si-a dorit ca Abu Simbel sa fie un ultim monument dedicat lui insusi si sotiei sale, Nefertari. In anii '60, in urma cresterii nivelului apelor Nilului, templele se aflau in situatia de a fi distruse. In urma eforturilor UNESCO, siturile au fost dezmembrate si asamblate in acelasi mod, dar cu 65 si 200 de metri mai sus si in spatele locatiei originale, locatie acoperita de apele lacului Nasser.

Petra, IordaniaPetra este capitala antica a regatului Nabatean si este cunoscut sub numele de orasul roz. Petra este cea mai valoroasa comoara si cea mai mare atractie turistica din Iordania. Sculptat in peretii canionului Wadi Musa, in urma cu multe secole, Petra este un oras vast, unic si impresionant. Petra juca un rol important in transportul de matase si condimente din China, India, Egipt, Grecia si Roma. Cea mai elaborata cladire din Petra este Al Khazneh, cunoscuta si sub numele de Trezoreria. Sculptura impresioneaza prin inaltimea de 43 metri si latimea de 30 metri. De asemenea, o impresie puternica lasa si coloane din piatra roz.

Sursa articol


5662

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Turismul online ajuta la cresterea pietei de turism din Romania
Piata de turism online din Romania a explodat in ultima vreme, agentiile de turism incepand sa explo..
Olanda  |  Ungaria  |  Franta  |  Malta  |  Turcia  |  Irlanda  | 
Stiai ca?
Curiozitati si extreme geografice ale Terrei 1. Polul caldurii: Dalol, Deserul Danakil, Ethiopia. Temperatura medie anuala: 34 grade Celsius 2. Polul frigului: Ridge A., Antarctica. Temperatura ... 72% dintre cetatenii din Mali castiga mai putin de 1 dolar american pe zi?...
Dictionar turistic
Hidroavion - Avion destinat transportului de pasageri, echipat cu dispozitive care ii permit sa se mentina pe apa.
7 recomandari