Cele mai impresionante cladiri din noroi

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cele mai impresionante cladiri din noroi


MARRAKECH

Noroiul este considerat o neplacere in multe locuri de pe pamant, dar in unele zone este folosit ca material de constructie pentru numeroase cladiri impresionante. Argila se gaseste in abundenta pe planeta, fiind ideal pentru casele robuste. Cel mai remarcabil aspect la casele din noroi este durabilitatea lor, unele durand si sute de ani.

Taos Pueblo, MexicTaos Pueblo este o locuinta antica din New Mexico, locuita de mai bine de 1.000 ani de poporul mexican. Casele sunt facute din caramizi de noroi uscate la soare si lipite cu chirpici. Peretii sunt subtiri si sunt renovati in fiecare an, ca parte din ceremonia satului. Acoperisurile sunt facute din lemn de cedru, iar pentru a ajunge la etajul al doilea, sunt folosite scari exterioare.

Arg-é Bam, IranArg-é Bam a fost un prosper centru de schimb de marfuri de pe faimosul Drum al Matasii. Bam producea haine din matase si bumbac si se afla in partea de sud-est a Iranului. Orasul a fost construit in totalitate din caramizi de argila si trunchiuri de palmier. Arg-é Bam era format din pereti subtiri, cu 38 de turnuri de observatie, care acopereau o suprafata de 6 km2. Orasul avea o serie de canale de apa subterane si o populatie de 12.000 oameni. Din pacate, cutremurul din 2003 a distrus jumatate de oras si centrul istoric.

Moscheea Djinguereber, IranMoscheea Djinguereber si-a castigat reputatia ca fiind greu de accesat, din cauza locului izolat, in Mali, Africa de Vest. Moscheea a fost construita in 1325 si si are un design usor neobisnuit, cu minarete proeminente. Moscheea Djinguereber este facuta din noroi si paie si a reusit sa isi mentina forma intacta timp de sute de ani datorita ploilor foarte rare. Pe vremuri, moscheea se afla pe un drum foarte circulat de camile si de comercianti.

Zidul Khiva, UzbekistanKhiva este considerat un sanctuar al desertului Kyzylkum din Uzbekistan si consta intr-o colectie de moschee si madrasahs (institutii religioase). Construita in urma cu 2.500 ani de Shem, fiul cel mare al lui Noah, orasul a primit numele de Ichon-Qala care inseamna in interiorul zidului. Orasul cuprinde si zidul Khiva, cu o inaltime de 10 metri. Zidul este facut din argila de calitate superioara, adus de la un lac din Ghovuk Kul. Se spune ca Mohamed a folosit aceeasi argila pentru construirea Medinei.

Chan Chan, PeruChan Chan se afla in Valea Moche din Peru si este un complex fascinant de cladiri din noroi, construite pentru regii Chimu. In interiorul zidurilor inalte de 8 metri se afla 11 citadele si o piramida, toate conservate intr-o stare perfecta. Fortareta era destinata doar celor din casa regala si servitorilor lor. Cei din clasa inferioara locuiau in afara zidurilor. In 2006, arheologii au descoperit statui ale razboinicilor in zidurile Palatului Marii.

Marea Moschee Bobo Dioulasso, BurkinaMarea Moschee Bobo Dioulasso se afla in Burkina Faso si a fost construita in urma cu un secol. Cu o forma atipica, moscheea a fost construita din noroi si tepuse de lemn, care ajutau muncitorii sa ajunga in varf pentru a putea adauga straturi noi de argila. Moscheea se afla la marginea orasului vechi, iar din cauza raului poluat din apropiere, este inconjurata de mirosuri neplacute. In prezent, moscheea se afla in proces de renovare, insa in loc de argila, se foloseste ciment.

Oaza Siwa, EgiptOaza Siwa se afla in desertul din vestul Egiptului si este construita din karsheef, un fel de noroi local care provine de la un lac cu un continut ridicat de sare. In vremurile bune, oaza Siwa se bucura de o pozitie strategica, pe un important drum comercial. Datorita palmierilor si apelor termale de aici, Siwa era o oaza foarte cautata de cei care vroiau sa scape de caldura desertului. Odata cu caderea Imperiului Roman, a inceput si declinul orasului Siwa. Astazi, Siwa este populara de berberii Siwa si este una dintre atractiile de top din Egipt.

Marea Moschee Djenné, MaliDjenné este cea mai mare moschee din lume si se afla in Mali. Moscheea Djenné are pari de lemn, ideali pentru a usura chirpirea anuala. Prima moscheea a fost ridicata in secolul XIII, iar cea de astazi are un secol vechime. In fata moscheei se afla o piata colorata si plina de bunataturi si este o destinatie obligatorie de vizitat!

Aït Benhaddou, MarocOuarzazate este una dintre atractiile de top din Maroc si este un loc incredibil, facut din kasbahs (citadele sau medine). Ouarzazate a aparut si in cateva filme de la Hollywood ca: Lawrence of Arabia, Star Wars si Gladiatorul. Aflat la marginea desertului Sahara, Ouarzazate este un popular popas pentru turisti, oferindu-le numeroase oportunitati de distractie, shopping si hoteluri. Aït Benhaddou este unul dintre orasele construite intre ziduri si este format din 6 kasbahs si un cateva case care adapostesc 8 familii.

Shibam, YemenShibam este cunoscut sub numele de Manhattan din desert si este un oras din Yemen, format din blocuri de apartamente construite in secolul XVI. Unele blocuri au 16 etaje si sunt inalte de 40 metri. Construite din caramizi de noroi, scopul lor a fost protejarea cetatenilor de raidurile beduinilor. Cladirile sunt renovate frecvent, pentru a le reface dupa ploi si eroziuni.

Sursa articol


3856

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul de Vara de la Paris (Quartier d'Eté Festival)
Anual, de la mijlocul lunii iulie pana la inceputul lunii august se desfasoara Paris Quartier d'Eté..
Stiai ca?
Nu doar planetele si stelele, ci şi galaxiile se rotesc; Calea Lactee se deplasează cu o viteză de 270 km/s, o rotatie completa durand aproximativ 200 de milioane de ani; Sistemul Solar desfasoara ... Vietnam se mai numeste si "Tara dragonului crescator"....
Dictionar turistic
Charter - Avion sau autocar inchiriat de catre o agentie de turism, o persoana, sau un grup de persoane pentru efectuarea unei calatorii in afara curselor aeriene regulate.
7 recomandari