TurisMALL
powered by

Cele mai mari temple din lume


MOSCOVA

De-a lungul secolelor, templele au jucat un rol important in credinta oamenilor. Loc in care multi si-au gasit linistea, templele sunt adevarate opere de arta. Desi unele dintre ele au fost abandonate, altele continua sa impresioneze prin detaliile atent executate si prin marimea deosebita.

Baalbek, LibanBaalbek este un sit arheologic spectaculos, localizat in partea de nord a Libanului. Cunoscut si sub numele de Heliopolis, complexul este format din 3 temple: Jupiter, Bacchus si Venus, construite de romani, timp de 2 secole, incepand cu secolul 1 I.Hr. Creat pentru a fi cel mai mare templu din Imperiul Roman, Jupiter era format din 54 de coloane masive de granit. In prezent, doar 6 mai stau in picioare, reusind sa impresioneze prin dimensiunea lor. Cel mai bine conservat este templul Bacchus, construit in anul 150 d.Hr. Templul are o lungime de 69 metri si o latime de 36 metri. Peretii sai sunt impodobiti cu 42 de coloane corinte, dintre care doar 19 mai sunt in picioare.

Catedrala Hristos Mantuitorul, MoscovaUna dintre cele mai impunatoare cladiri din Moscova, templul lui Hristos Salvatorul a avut o istorie scurta, dar turbulenta. Napoleon este cel care a ordonat constructia sa, care a inceput abia in 1839. In 1931, la ordinele lui Stalin, templul a fost daramat pentru a facce loc Palatului Sovietilor, cladire ce nu a fost construita niciodata. In 1990, Biserica Ortodoxa Rusa a primit permisiunea de a reconstruit catedrala. Terminata in 2000, noua catedrala pastraza designul original, dar a fost ridicata cu materiale noi. Cu o inaltime de 105 metru, este cea mai inalta biserica ortodoxa din lume.

Templul Sfantului Sava, BelgradTemplul Sfantului Sava din Belgrad este cea mai mare biserica ortodoxa din lume si a fost dedicata fondatorului bisericii ortodoxe sarbe. Constructia a inceput in 1985 si a fost, in mare parte, terminata in 2004. Decoratiunile interioare inca nu sunt finalizate. De obicei, in engleza, lacasul este numit catedrala, datorita marimii si a importantei, dar pentru ca nu este locul in care sta episcopul, nu este catedrala. In sarba se numeste hram – templu. Biserica are 91 metri lungime, 81 metri latime, iar baza sa masoara 3,500 m2. Templul Sfantului Sava are o inaltime de 70 metri, iar crucea aflata pe dom, o extinde cu 12 metri.

Tikal, GuatemalaTikal Guatemala a fost un important oras mayan, intre anii 200 – 900 d.Hr, cu o populatie estimata la 100.000 – 200.00 locuitori. Tikal are 6 piramide in trepte impresionante. Cea mai mare este templul-piramida IV, cu o inaltime de 72 metri si a fost terminata in anul 720 d.Hr. Templul IV este cel mai mare templu construit vreodata intr-o regiune mayana. In prezent, templul IV este cea mai inalta structura pre-columbiana din America.

Jetavanaramaya, Sri LankaAflata in orasul Anuradhapura din Sri Lanka, Jetavanaramaya este cea mai mare stupa din lume, dupa volum. Tempul a fost construit de regele Mahasena in secolul III si a durat 15 ani pana la finalizare. Pentru ridicarea Jetavanaramaya au fost folosite 93.3 milioane de caramizi incalzite in cuptor. Cu o inaltime de 122 metri, Jetavanaramaya este a treia structura din lume, dupa piramidele din Giza. Diametrul domului este de aproximativ 95 metri.

Sri Ranganathaswamy, SrirangamDedicat lordului Ranganatha, templul Sri Ranganathaswamy este un important altar ce primeste milioane de pelerini in fiecare an. Cu o suprafata de 631.000 m², Sri Ranganathaswamy este unul dintre cele mai mari temple hinduse din lume. Templul este format din 21 turnuri, dintre care Rajagopuram este cel mai mare templu din India de Sud. Sri Ranganathaswamy are o inaltime de 73 metri, constructia sa a inceput in secolul XVII si a fost finalizata in 1987.

Templul Akshardham, DelhiTemplul Akshardham se afla in orasul Delhi din India si a fost ridicat de organizatia spirituala BAPS. Finalizat in 2005, templul se bucura de un model impresionant, cu mii de desene si detalii atent executate: flora, fauna, dansatori, muzicieni si divinatati. Monumentul centrual are 43 metri inaltime, 96 metri latime si 110 metri lungime. Templul Akshardham este realizat din gresie roz, marmura italieneasca Carrara si nu are nici un suport din fier sau beton.

Borobudur, IndoneziaBorobudur se afla pe insula indoneza Java, la 40 km de Yogyakarta si este cel mai mare templu buddhist din lume. Templul a fost ridicat pe o perioada de 75 ani, intre secolele VIII – IX, de catre regele Sailendra. Constructia templului a implicat 2 milioane de blocuri de piatra. Borobudur poate fi impartit in 3 parti: baza, corp si top si se aseamana cu partile majore ale corpului uman. Baza are o marime de 123 x 123 m2, cu pereti inalti de 4 metri. Suprafata totala este de 2.500 m2. Corpul este format din 5 platforme patrate, cu inaltimi diminuate. Topul este format dintr-o stupa monumentala, care are un dom in centru. Domul are o inaltime de 35 metri, de la nivelul solului.

Karnak, Egipt
Kanak este cel mai mare complex de temple antice din lume si reprezinta cele mai frumoase constructii ale multor generatii de constructori egipteni. Karnak este format din temple, capele, stalpi, grupuri statuare si alte constructii, situate pe malul Nilului, in zona Thebei, fosta capitala a Egiptului antic. Una dintre cele mai faimoase incaperi este Sala Hipostila a templului, o incapere de 5.000 m2 si 134 de coloane masive aranjate in 16 randuri. Cu o inaltime de 24 metri, cele 2 randuri din mijloc sunt mai inalte decat celelalte. Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai importanta cladire a complexului monumental si cel mai mare edificiu cu destinatie religioasa construit vreodata.

Templul Angkor Wat, CambogiaAngkor Wat este un vast complex de temple ce pastreaza ramasitele magnifice ale Imperiului Khmer. Templul Angkor Wat se afla pe o terasa ce se ridica deasupra orasului si este format din 3 galerii rectangulare. Galeria exterioara masoara 187 x 215 metri, iar urmatoarele 2 sunt conectate intre ele. Al doilea nivel al galeriei are o baza ce masoara 100 x 115 metri, iar cea interioara 60 x 60 metri. Turnul de deasupra altarului masoara 65 metri inaltime.

Sursa articol


7357

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul International de Film de la Istanbul
Festivalul International de Film din Istanbul este primul festival de film din Turcia, organizat de ..
Turcia  |  Cehia  |  Ungaria  |  Grecia  |  Franta  |  Romania  | 
Stiai ca?
Omul doarme aproximativ 1/3 din viata. Durata normala de somn la adolescenti este de 8-10 ore, in timp ce un nou-nascut are nevoie de 16 ore de somn pe zi.... Romania a fost denumita si "Patria lui Dracula" sau "Tara lui Dracula". Cel care a facut faimoasa in intreaga lume legenda Contelui Dracula, contribuind indirect si la “promov...
Dictionar turistic
Folclor - Folklore - Totalitatea creatiilor artistice, literare, muzicale, plastice, a obiectelor si traditiilor populare ale unei regiuni sau tari.
7 recomandari