Colosseum-ul - cel mai mare amfiteatru al antichitatii

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Colosseum-ul - cel mai mare amfiteatru al antichitatii


ROMA

Colosseum-ul roman, cunoscut si sub denumirea de Amfiteatrul lui Flavius, dupa numele dinastiei flaviene care a contribuit la ridicarea acestuia, incepand cu Imparatul Vespasian si terminand cu Dominitian, nu inceteaza sa uimeasca si sa incante turistii care viziteaza Roma.

Sursa poza
Poate nu multa lume stie ca pe locul actualei arene gigantice a fost un lac artificial amenajat de Nero pentru resedinta sa Domus Aurea, a carei statuie colosala dispusa langa amfiteatru i-a dat denumirea dupa care este arhicunoscut astazi. Pe langa Colosul lui Nero, Piata Colosseum-ului era intregita de fantana arteziana conica Meta Sudante, precum si de Templul Venerei si al Romei, ale carui cateva coloane ce au mai ramas in picioare se pot vedea cel mai bine de la etajele Colosseum-ului.
Arcul lui Constantin care poate fi admirat langa Colosseum, se inalta maiestuos si astazi, fiind bogat in ornamente cu reliefuri si statui.

Sursa poza
Si mai putin cunoscut este faptul ca un tunel subteran prin care gladiatorii ajungeau in Colosseum ducea catre un amfiteatru mic nimit Ludus Magnus, aflat in apropiere, in care acestia se antrenau si locuiau.
Ceremonia de inaugurare a Colosseum-ului ce a avut loc in anul 80 d.Cr. a durat nici mai mult, nici mai putin de 100 de zile, timp in care au fost ucise zilnic peste 5000 de animale pentru deliciul spectatorilor care urmareau diversele ceremonii de la cele patru etaje ale amfiteatrului, in functie de scara sociala: la primul nivel familia imperiala si persoanele importante care aveau privilegiul sa urmareasca spectacolele pe o platforma de marmura, la al doilea clasa mijlocie, saracii la al treilea nivel, iar la al patrulea stateau in picioare femeile, oamenii cei mai saraci si sclavii.
Alte activitati desfasurate in amfiteatru si care erau menite sa condimenteze viata celui mai mare oras din lume la vremea respectiva erau luptele dintre gladiatori, crimele publice, luptele dintre barbati, femei si animale deopotriva sau cele dintre criminali si sclavi, ultimii putand fi castigati la loteriile imperiale, doar pentru a urma o alta soarta crunta: taierea capului.

Sursa poza
Pentru a ajunge, insa, la momentul inaugurarii, au fost necesari aproximativ 10 ani de constructie, blocurile de travertin folosite la imbracarea zidului exterior fiind luate dintr-un orasel aflat in apropierea Romei. Gaurile ce se vad acum pe peretii amfiteatrului sunt de la scoabele de fier cu care era fixat travertinul. Inaltimea Colosseum-ului atinge aproape 50 de metri daca luam in considerare inelul extern.

Sursa poza
Intrarile principale in gigantul amfieatru erau numai in numar de doua, din care una era folosita de Imparati si familia imperiala. Cele 80 de arcade folosite ca iesiri se numeau vomitoria si erau aproape toate numerotate pentru a facilita accesul liber si iesirea in numai 12 minute a spectatorilor.
Arena din lemn pe care o pot admira turistii astazi este partial restaurata pentru a putea vedea tunelele aflate dedesubtul acesteia. Machete edificatoare ale subsolului, unde se pot vedea trapele, scripetii si lifturile folosite pentru a urca animalele in arena, pot fi vizualizate pe unul dintre culoarele expozitionale ale Colosseum-ului.
La spectacolele ce prezentau batalii navale, erau folosite conductele si apeductele de sub arena presarata cu nisip pentru inundarea acesteia, process care dura numai cateva ore. Abia dupa renuntarea la astfel de spectacole, spatiile subterane erau folosite pentru recuzita, unele dintre acestea creand un mediu cu adevarat natural prin amenajarea de tufe, coline si lacuri.
Alaturi de machetele expuse, se pot vedea bucati de placi comemorative ce prezinta in relief scenele de lupta dintre gladiatori.
Arena era inconjurata de o centura formata din plasa metalica cu rolul de a impiedica accesul animalelor in tribune.
Sapaturile arheologice au scos la iveala informatii pretioase aflate la subsolul amfiteatrului, cum ar fi nu mai putin de 110 fantani cu apa potabila si doua toalete publice.

Sursa poza
Cei care doresc sa viziteze Colosseum-ul pot avea acces rapid prin prezentarea cardului Roma Pass, fara sa mai stea la coada la bilete, iar daca afara este o zi torida de vara exista locuri umbroase pe culoarele interioare unde se afla si o expozitie.
Cei 70.000 de spectatori, cati incapeau atunci cand amfiteatrul era functional, beneficiau insa de umbra cu ajutorul unui acoperis retractabil format dintr-o panza numita velarium, manevrata de marinari din flota militara. Centrul arenei ramanea insa descoperit.
Poate ca aspectul de astazi al Colosseum-ului ar fi fost mai impresionant daca dupa incetarea luptelor cu gladiatori nu ar fi fost partial distrus de cutremure, ori nu ar fi disparut bucati din el ce erau folosite la construirea palatelor, bisericilor si podurilor Cetatii eterne, toate acestea concurand la degradarea lui permanenta.
Daca ne gandim si la faptul ca in decursul istoriei parti din acest grandios monument arhitectural si ingineresc au fost pe rand cimitir, fortareata, magazin sau locuinta, atunci ne putem da seama de deteriorarea lui succesiva.
Pentru vizitarea Colosseum-ului sunt suficiente doua ore, biletul fiind valabil si pentru Colina Palatina unde se poate admira Forul Roman.
O imagine superba cu Colosseum-ul in toata splendoarea lui poate fi surprinsa de catre turisti din mijlocul bulevardului Via dei Fori Imperiali in zilele de duminica, atunci cand acesta este inchis circulatiei auto si devine un minunat loc de promenda.
Sursa poza

Articol scris de Monica Anghelovici


5597

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Teatrului de Strada
Acest eveniment are loc anual in luna septembrie. In aceasta perioada actorii teatrului Alfred ve Dv..
Spania  |  Ungaria  |  Malta  |  Germania  |  Franta  |  Grecia  | 
Stiai ca?
Kuwait poarta si denumirea de "Fortareata construita langa ape".... Algeria este supranumita si "Tara soarelui, a marii si a nisipului"....
Dictionar turistic
Rezervare - Turistul sau agentia de turism retine un loc de cazare, un bilet de avion sau un pachet turistic pana la achitarea integrala a serviciului ales.
7 recomandari