Constructii fabuloase: piramidele in trepte

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Constructii fabuloase: piramidele in trepte


CHICHEN ITZA

O piramida in trepte este un turn templu, realizat din mai multe straturi sau trepte din piatra. Civilizatiile antice din lumea intreaga construiau astfel de piramide, primele dintre ele aparand in Egipt. In Mesopotamia si Persia, turnurile templu se numeau ziggurats si erau construite din secolul III I.Hr.

Caracol, BelizeSituat pe cea mai inalta culme a Platoului Vaca, la 500 metri deasupra nivelului marii, Caracol este cel mai mare sit mayas din Belize. In antichitate, Caracol a fost unul dintre cele mai mari orase mayase si se intindea pe o suprafata de 168 km2. In momentul de varf, Caracol avea o populatie de peste 150.000 locuitori, dublu fata de populatia de astazi. Cea mai mare piramida din Caracol este Canaa (Locul Cerului) si are o inaltime de 43 metri.

Marele Ziggurat din Ur, IrakMarele Ziggurat din Ur este o masiva piramida in trepte, cu dimensiuni impresionante: 64 metri inaltime si 46 metri lungime. Piramida facea parte dintr-un complex de temple, care servea ca centrul administrativ pentru orasul antic Ur. Constructia ziggurat-ului a fost finalizata in secolul XXI I.Hr de regele Shulgi, care s-a autoproclamat zeu. Piramida a fost reconstruita de regele Nabonidus, in secolul VI I.Hr si inca o data in secolul XX, de Saddam Hussein. Fostul dictator a folosit caramizi ce aveau numele sau inscriptionat.

Calakmul, MexicCalakmul este un sit arheologic mayas, ascuns in jungla mexicana din Campeche. Calakmul este unul dintre cele mai mari orase maya, cu peste 6.500 de structuri antice identificate. Cea mai inalta piramida din Calakmul are o inaltime de 55 metri si a fost construit peste un vechi templu.

Chogha Zanbil, IranChogha Zanbil a fost construita in anul 1250 I.Hr, la porunca regelui Untash-Napirisha, pentru a-l onora pe zeul Inshushinak. Desi ziggurat-ul seamana cu o serie de platforme suprapuse, templul este compus din 5 turnuri de diferite inaltimi. Desi multi ziggurat-i au fost distrusi de calamitati naturale sau razboi, Chogha Zanbil este bine conservata.

Palenque, MexicPalenque este un sit arheologic care a fost construit la granita Imperiului Maya, in prezent statul mexican Chiapas. Multe structuri din Palenque dateaza din perioada 600 – 800 d.Hr, inclusiv Templul Inscriptiilor, singura piramida mesoamericana, construita ca monument funerar.

Uxmal, MexicUxmal este una dintre cel mai bine conservate situri pre-columbiene din Mexic. Cea mai faimoasa structura este Piramida Magicianului, cu o inaltime de 35 metri. Straturile piramidei sunt ovale, spre deosebire de cele dreptunghiulare sau patrate ale altor piramide. Se pare ca piramida a fost construita in 5 etape, incepand cu secolul VI si finalizand in secolul X.

Piramida in trepte din Djoser, EgiptPiramida in trepte din Djoser se afla la necropola Saqqara si a fost prima piramida construita de egipteni. Constructia a fost ridicata in secolul XXVII I.Hr pentru inmormantarea faraonului Djoser. Desi initial semana cu un mormant traditional, matsaba, la sfarsitul domniei lui Djoser se transformase intr-o piramida cu 6 straturi, cu o inaltime de 62 metri. Camerele de inmormantare sunt ascunse intr-un labirint de tuneluri.

Tikal, GuatemalaTikal este unul dintre cele mai frumoase situri mayase si este situat intr-o padure tropicala din Guatemala. Structuri antice restaurate sunt raspandite in aceasta zona, in timp ce multe altele asteapta sa fie descoperite. Intre anii 200 – 900 d.Hr, Tikal era cel mai mare oras mayas, cu o populatie estimata la 100.000 – 200.000 locuitori. Cea mai mare si impozanta este Templu-piramida IV, cu o inaltime de 72 metri, finalizata in anul 720 d.Hr. Privelisti minunate va asteapta in varful piramidelor.

Chichen Itza, MexicChichen Itza este un sit arheologic construit de civilizatia Maya si aflat in partea central-nordica a peninsulei Yucatan, in statul Yucatan, Mexic. Situl se afla la 190 km de Cancun si a fost numit una dintre Cele Noi 7 Minuni al Lumii. Punctul de atractie al sitului arheologic este Piramida Yucatan, cunoscuta si sub numele de El Castillo.

Teotihuacán, MexicIn secolul II I.Hr, o noua civilizatie aparea in valea Mexicului. Noii locuitori au pus bazele orasului infloritor Teotihuacán si a imenselor piramide in trepte. Piramida Soarelui a fost construita in anul 100 d.Hr, are o inaltime de 75 metri si este cea mai inalta piramida din Mesoamerica. Constructia unei piramide mai mici, Piramida Lunii, a inceput un secol mai tarziu si a fost finalizata in anul 450 d.Hr. Dupa caderea imperiului Teotihuacán, aztecii au onorat si utilizat piramidele ca loc de pelerinaj.

Sursa articol


6973

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Pastele
Pentru greci Pastele reprezinta cel mai important eveniment din calendarul ortodox, fiind socotit ma..
Austria  |  Belgia  |  Olanda  |  Turcia  |  Franta  |  Germania  | 
Stiai ca?
Marea Neagra purta in Antichitate denumirea de "Pontus Euxinus".... Arabia Saudita este denumita si "Tara celor doua moschei sfinte"....
Dictionar turistic
Brosura turistica - Material publicitar tiparit in diverse forme care promoveaza anumite zone de atractie turistica, unitati de cazare, programe turistice oferind turistilor detalii informative (pret, localizare, durata promotiei, orar).
7 recomandari