Constructii fabuloase: piramidele in trepte

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Constructii fabuloase: piramidele in trepte


CHICHEN ITZA

O piramida in trepte este un turn templu, realizat din mai multe straturi sau trepte din piatra. Civilizatiile antice din lumea intreaga construiau astfel de piramide, primele dintre ele aparand in Egipt. In Mesopotamia si Persia, turnurile templu se numeau ziggurats si erau construite din secolul III I.Hr.

Caracol, Belize



Situat pe cea mai inalta culme a Platoului Vaca, la 500 metri deasupra nivelului marii, Caracol este cel mai mare sit mayas din Belize. In antichitate, Caracol a fost unul dintre cele mai mari orase mayase si se intindea pe o suprafata de 168 km2. In momentul de varf, Caracol avea o populatie de peste 150.000 locuitori, dublu fata de populatia de astazi. Cea mai mare piramida din Caracol este Canaa (Locul Cerului) si are o inaltime de 43 metri.

Marele Ziggurat din Ur, Irak



Marele Ziggurat din Ur este o masiva piramida in trepte, cu dimensiuni impresionante: 64 metri inaltime si 46 metri lungime. Piramida facea parte dintr-un complex de temple, care servea ca centrul administrativ pentru orasul antic Ur. Constructia ziggurat-ului a fost finalizata in secolul XXI I.Hr de regele Shulgi, care s-a autoproclamat zeu. Piramida a fost reconstruita de regele Nabonidus, in secolul VI I.Hr si inca o data in secolul XX, de Saddam Hussein. Fostul dictator a folosit caramizi ce aveau numele sau inscriptionat.

Calakmul, Mexic



Calakmul este un sit arheologic mayas, ascuns in jungla mexicana din Campeche. Calakmul este unul dintre cele mai mari orase maya, cu peste 6.500 de structuri antice identificate. Cea mai inalta piramida din Calakmul are o inaltime de 55 metri si a fost construit peste un vechi templu.

Chogha Zanbil, Iran



Chogha Zanbil a fost construita in anul 1250 I.Hr, la porunca regelui Untash-Napirisha, pentru a-l onora pe zeul Inshushinak. Desi ziggurat-ul seamana cu o serie de platforme suprapuse, templul este compus din 5 turnuri de diferite inaltimi. Desi multi ziggurat-i au fost distrusi de calamitati naturale sau razboi, Chogha Zanbil este bine conservata.

Palenque, Mexic



Palenque este un sit arheologic care a fost construit la granita Imperiului Maya, in prezent statul mexican Chiapas. Multe structuri din Palenque dateaza din perioada 600 – 800 d.Hr, inclusiv Templul Inscriptiilor, singura piramida mesoamericana, construita ca monument funerar.

Uxmal, Mexic



Uxmal este una dintre cel mai bine conservate situri pre-columbiene din Mexic. Cea mai faimoasa structura este Piramida Magicianului, cu o inaltime de 35 metri. Straturile piramidei sunt ovale, spre deosebire de cele dreptunghiulare sau patrate ale altor piramide. Se pare ca piramida a fost construita in 5 etape, incepand cu secolul VI si finalizand in secolul X.

Piramida in trepte din Djoser, Egipt



Piramida in trepte din Djoser se afla la necropola Saqqara si a fost prima piramida construita de egipteni. Constructia a fost ridicata in secolul XXVII I.Hr pentru inmormantarea faraonului Djoser. Desi initial semana cu un mormant traditional, matsaba, la sfarsitul domniei lui Djoser se transformase intr-o piramida cu 6 straturi, cu o inaltime de 62 metri. Camerele de inmormantare sunt ascunse intr-un labirint de tuneluri.

Tikal, Guatemala



Tikal este unul dintre cele mai frumoase situri mayase si este situat intr-o padure tropicala din Guatemala. Structuri antice restaurate sunt raspandite in aceasta zona, in timp ce multe altele asteapta sa fie descoperite. Intre anii 200 – 900 d.Hr, Tikal era cel mai mare oras mayas, cu o populatie estimata la 100.000 – 200.000 locuitori. Cea mai mare si impozanta este Templu-piramida IV, cu o inaltime de 72 metri, finalizata in anul 720 d.Hr. Privelisti minunate va asteapta in varful piramidelor.

Chichen Itza, Mexic



Chichen Itza este un sit arheologic construit de civilizatia Maya si aflat in partea central-nordica a peninsulei Yucatan, in statul Yucatan, Mexic. Situl se afla la 190 km de Cancun si a fost numit una dintre Cele Noi 7 Minuni al Lumii. Punctul de atractie al sitului arheologic este Piramida Yucatan, cunoscuta si sub numele de El Castillo.

Teotihuacán, Mexic



In secolul II I.Hr, o noua civilizatie aparea in valea Mexicului. Noii locuitori au pus bazele orasului infloritor Teotihuacán si a imenselor piramide in trepte. Piramida Soarelui a fost construita in anul 100 d.Hr, are o inaltime de 75 metri si este cea mai inalta piramida din Mesoamerica. Constructia unei piramide mai mici, Piramida Lunii, a inceput un secol mai tarziu si a fost finalizata in anul 450 d.Hr. Dupa caderea imperiului Teotihuacán, aztecii au onorat si utilizat piramidele ca loc de pelerinaj.

Sursa articol


7760

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festes de la Merce - Barcelona
Festes de la Merce este cel mai important festival al Barcelonei, fiind dedicat sfintei care proteje..
Italia  |  Malta  |  Romania  |  Belgia  |  Spania  |  Austria  | 
Stiai ca?
Grecia este denumita si "Republica Elena", "Elada", "Hellas" sau "Tara zeilor".... Cele mai mari 10 insule dupa suprafata sunt: Groenlanda, Danemarca, Europa (2 166 000 km2) Noua Guinee, Asia - Oceania (792 500 km2) Borneo, Asia (725 500 km2) Madagascar, Africa (587 000 km2) ...
Dictionar turistic
Tepidarium - Tepidarium-ul modern este o incapere incalzita in care oaspetii se pot relaxa inainte, intre sau dupa terapii. Este o varianta de relaxarium. Caracteristica aparte a acestei incaperi este design-ul interior luxos, peretii imbracati cu marmura luxoasa si mozaic scump. Podeaua si bancutele laterale sunt incalzite, aerul este usor cald (38 grade Celsius), lumina este blanda,ambianta sonora adecvata. Scopul utilizarii acestei incaperi este de a pregati corpul pentru terapiile ce vor urma sau de a normaliza temperatura corpului dupa terapie. Tepidarium-ul era folosit de catre romani inainte si dupa probele sportive inca din anul 188, drept marturie stand cladirile care rezista si in zilele noastre. Tepidariumul avea 25 m lungime, 52 m latime, aproximativ 38 m inaltime si avea o capacitate de 1600 de locuri. Tepidarium-ul este o camera incalzita la 38°C, cu podea, pereti si banci incalzite, tavanul este "cer instelat" beneficiind astfel de cromoterapie, iar sistemul de sonorizare completeaza tepidarium-ul oferind meloterapie. Are rolul de a pregati corpul pentru terapiile la temperaturi ridicate (baia de aburi, sauna finlandeza, baia turceasca) astfel evitandu-se socurile termice care ar putea crea disconfort. Deasemenea se foloseste si dupa terapiile la temperaturi ridicate, pentru a scadea treptat temperatura corpului.
7 recomandari