Crestinii din sectorul 4 se bucura ori se intristeaza intr-o micuta biserica "ascunsa" intre blocuri!

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Crestinii din sectorul 4 se bucura ori se intristeaza intr-o micuta biserica "ascunsa" intre blocuri!


Evenimentele crestine sunt fie fericite, asa cum este cazul casatoriilor, botezurilor sau al Craciunului, fie triste, asa cum este cazul inmormantarilor. De asemenea, exista si o situatie specifica, mai exact Pastele, care combina Saptamana Patimilor, una dintre cele mai grele pentru intreaga comunitate ortodoxa ori catolica, si Invierea Domnului, de departe cea mai mare sarbatoare pentru populatia credincioasa.

Insa, indiferent de sentimentele care ii incearca, lucrul cel mai important pentru membrii unei astfel de comunitati este sa se stranga impreuna, intr-un loc sigur, simplu si frumos, de care au grija cu totii. Un loc in care sa se roage atat pentru cei vii, cat si pentru cei adormiti.

Este si cazul Bisericii Manu Cavafu Sfanta Treime, situata pe Bulevardul Gheorghe Sincai din Sectorul 4 al Capitalei si care deserveste cartierele Tineretului si Vacaresti. Casa Bucur, firma de pompe funebre cu o experienta indelungata, care ofera produse si servicii complete atat in Bucuresti, cat si in judetul Ilfov, spune povestea acestui lacas de cult deosebit.

Biserica a fost ridicata intre anii 1815 si 1817, in ceea ce pe atunci era asezarea cavafilor (negustori de incaltaminte ieftina, de calitate inferioara), de aici si denumirea. Au urmat consolidari si reparatii in anii 1868, 1891, 1906, 1929, 1950 si 1957, arata firma de servicii funerare in Tineretului si Vacaresti.

Biserica a ramas in picioare in perioada comunista
Adevarata "minune" s-a petrecut, insa, abia in perioada comunista, cand casele din jurul bisericii au fost rase de pe fata pamantului, pentru a face loc blocurilor de 10 etaje, insa aceasta a ramas in picioare. "Inainte de a ajunge la Biserica Manu Cavafu, ascunsa intre pomi si frumos pictata in interior, apare o ulita stramta - de cel mult doi metri latime - care face sa fie vazuta pentru pitorescul ei si contrastul pe care il prezinta cu magistrala si chiar cu stradutele modeste de traditionala mahala bucuresteana", descrie Vintila M. Mihailescu zona, in anul 1974, conform casei de pompe funebre din Vacaresti si Tineretului.

Lacasul de cult are un plan triconic, cu doua turle, un iconostas sculptat in lemn si aurit si strane simple, asezate langa peretii laterali, in nava ingusta, ceea ce da impresia de intimitate. Fatadele sunt simple, cu o cornisa clasica si un fronton pe fatada de vest, pe care sunt pictate trei panouri de sfinti, iar nava si absidele sunt luminate prin ferestre largi, arata Casa Bucur. Biserica Manu Cavafu are hramul Sfintei Treimi (a doua zi de Rusalii) si al Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril (8 noiembrie).

Lacasul de cult are usile deschise, atat la propriu, cat si la figurat, pentru toti credinciosii din cartierele Tineretului, Timpuri Noi, Vacaresti si nu numai. Biserica este accesibila cu toate mijloacele de transport in comun: metrou (statiile Tineretului si Timpuri Noi), autobuze (313, 323, 381), troleibuze (73, 76) si tramvai (19). Astfel, fie ca sunteti sau nu locuitor al cartierelor din zona si indiferent ca doriti sa participati la un eveniment crestinesc plin de fericire si lumina sau unul plin de solemnitate, de ramas bun, sunteti bine-venit in orice clipa!


32

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Budafest
Anual, in lunile iulie si august in Budapesta are loc Festivalul Muzical al Verii Budafest. Oper..
Italia  |  Ungaria  |  Belgia  |  Grecia  |  Austria  |  Franta  | 
Stiai ca?
Cei mai scunzi oameni din lume traiesc in Africa. Acestia sunt pigmeii, din padurile Iturii, ce au o inaltime medie de 1,20 m.... La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masură ce creste, devine femela?...
Dictionar turistic
Atractie turistica - Monument natural sau construit de mana omului ce atrage un numar mare de vizitatori (de exemplu: o plaja, un munte, un castel, o statuie).
7 recomandari