Cum alegi vinul potrivit pentru masa de Craciun? 4 recomandari

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum alegi vinul potrivit pentru masa de Craciun? 4 recomandari


Craciunul este o sarbatoare incarcata de conotatii spirituale si sentimentale, insa cei mai pragmatici pun mare accent si pe dezmatul culinar specific acestui eveniment. Daca pentru cei din prima categorie conteaza mai mult revederea cu cei dragi, sunetul colindelor si placerea de a oferi si a primi cadouri, ceilalti asteapta cu nerabdare carnatii, caltabosii, toba si toate celelalte preparate specifice.

Indiferent de punctul de vedre, la masa de Craciun toata lumea se simte, bine pentru ca fiecare are parte de ceea ce isi doreste de la aceasta sarbatoare. Intreaga familie e impreuna, domneste buna dispozitie, colindele rasuna in surdina, dar parca nu merita trecute cu vederea nici bunatatile de pe masa.

La atatea feluri de mancare trebuie alese si niste vinuri pe masura, iar acum intram si noi in peisajul festiv, cu cateva sfaturi in acest sens.

Vinul rosu la putere
Toata lumea stie ca mancarurile pe baza de carne alba se consuma cu vin alb, iar cele pe baza de carne rosie merg cu vin rosu. Cum de Craciun se taie porcul si nu pestele sau gaina, e de la sine inteles ca la masa festiva se va bea cu preponderenta vin rosu.

Exceptie fac cazurile in care se vor servi fripturi sau alte preparate cu sos alb, alaturi de care se potriveste un vin de aceeasi culoare. In rest, gratarul, carnatii, caltabosii, sunca si toate celelalte preparate din carne de porc, cer vin rosu.
La aperitive si la desert, poti merge pe un vin rose bun, cu un gust mai usor si mai racoritor.

De preferat, vinurile romanesti
Cei-i drept, Craciunul este o sarbatoare internationala, insa bunatatile pe care le savuram cu aceasta ocazie sunt in general produse traditionale. O alta regula de servire a vinului la masa cere ca acesta sa provina din aceeasi tara sau aceeasi regiune cu felurile din farfurie.

Asadar, la produsele traditionale romanesti se potrivesc cel mai bine vinurile autohtone. Babeasca, Ceaslaua, Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin sunt cele mai cunoscute soiuri romanesti din care se obtin vinuri rosii.

Acestea sunt cele mai potrivite pe masa de Craciun, insa merg si niste vinuri din soiuri straine, dar neaparat provenite din crame autohtone.

La mancaruri grase, vinuri grele
Carnea de porc este o carne grasa, motiv pentru care preparatele traditionale de Craciun nu pot fi trecute in categoria mancarurilor usoare. In functie de continutul de grasime si de sosurile care le insotesc, acestea pot fi mai mult sau mai putin grele, iar acesta este un alt criteriu pentru alegerea vinului potrivit.

Mai exact, cu cat preparatul culinar este mai gras si mai condimentat, cu atat vinul servit alaturi trebuie sa aiba un continut mai mare de tanin, adica sa fie mai „negru”. Cu alte cuvinte, vinurile grele merg cu mancaruri grele, in timp ce vinurile mai slabe se potrivesc cu mancarurile mai usoare.

Nu uita de sampanie sau alt spumant
Desi mai sunt cateva zile pana la Revelion, o cupa de sampanie sau orice alt spumant isi are locul si la masa de Craciun. Spumantele sunt vinuri usoare, care se consuma reci, iar datorita acestor calitati mai „taie” din greutatea grasimilor si a vinurilor baute alaturi de ele, avand un efect revigorant.

Pot fi servite la inceputul mesei alaturi de aperitive, care - prin definitie - sunt niste feluri mai usoare, dar si la final, alaturi de desert. In acest din urma caz, sunt recomandate vinurile dulci si aromate cu un continut ridicat de zaharuri.

Nu in ultimul rand Craciunul este un prilej perfect pentru a desface o sticla de vin mai special, cum ar fi un vin de colectie sau unul foarte vechi. Tine cont insa ca o astfel de bautura trebuie savurata indelung, fie inainte, fie dupa masa, pentru ca mancarea sa nu ii afecteze in niciun fel gustul si aromele.

Sursa foto: Fotografie gratuită pe Pixabay


93

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Ziua Regelui Olandei - Amsterdam (King's Day in Amsterdam)
Ziua Regelui este un eveniment care se desfasoara anual, in data de 27 aprilie, incepand cu 2014. Cu..
Austria  |  Cehia  |  Turcia  |  Malta  |  Belgia  |  Franta  | 
Stiai ca?
Franta se mai numeste si "Tara vinurilor sau "Hexagonul".... Cele 7 coline ale Romei antice se numeau: Palatin, Capitoliu, Quirinal, Caelius, Aventin, Viminal si Esquilin....
Dictionar turistic
Talazoterapie - Marine cure - Tratarea unor boli prin actiunea marii sau a climatului marin.
7 recomandari