Cum sa incepi o afacere in agroturism

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum sa incepi o afacere in agroturism


Cele mai multe pensiuni agroturistice din Romania sunt amplasate in Transilvania, dar turistii se pot relaxa si pe Valea Prahovei, Moldova sau chiar si la mare. Aproape toate sunt ocupate in perioada sarbatorilor de iarna si nu numai, desi tarifele nu sunt tocmai mici. Iata de ce ai nevoie, daca vrei sa incepi o afacere in domeniul agroturismului.

Cum poti accesa fonduri europene
Conditiile sunt destul de drastice pentru obtinerea de fonduri europene atunci cand te gandesti sa iti deschizi o pensiune agroturistica. Poti accesa o suma de pana la 200.000 de euro, dar trebuie sa tii cont ca 10% din investitie trebuie sa fie acoperita din fondurile proprii.
Mai ai nevoie de un teren amplasat intr-o zona rurala, de cel putin 1.000 de metri patrati.

Asadar, criteriile de acordare a fondurilor europene sunt destul de stricte, dar daca le vei respecta, sunt sanse mari ca proiectul tau sa capete contur.

Alte criterii pe care trebuie sa le indeplinesti
Pensiunea agroturistica se diferentiaza de cea clasica prin faptul ca ofera pana la opt camere pentru turisti. Foarte important este si un alt aspect - va trebui sa le oferi oaspetilor posibilitatea de a se implica in activitatile gospodaresti. Daca la capitolul constructie vei avea nevoie de un contract cu o firma specializata, de partea de amenajare te poti ocupa singur.

Mobilierul ar trebui sa fie rustic, iar pentru a le oferi turistilor sansa de a gati ca pe vremea bunicii, poti opta pentru cel putin o soba teracota cu plita. Si personalul din bucatarie se va folosi de ea, iar mancarea va avea cu siguranta un gust deosebit.

Activitati prin care vei atrage turistii
Tot la obligatiile ce iti revin din accesarea fondurilor europene se afla si elementele de promovare. Bineinteles, acest aspect va fi si in interesul afacerii tale. Va trebui sa dai anunturi, sa ai un site, sa te promovezi pe retelele de socializare si sa participi la targuri de turism.

In zilele noastre, mancarea bio este foarte apreciata. Pensiunea ta agroturistica poate fi si o ferma in miniatura. Cateva animale domestice care sa asigure alimente cat mai sanatoase pentru turisti pot reprezenta o achizitie foarte inspirata. Bineinteles, va trebui sa te ocupi de ele sau sa ai angajati priceputi.

Cat se castiga din agroturism
Daca reusesti sa accesezi fonduri europene, investitia ta va reprezenta doar 10% din total, bani pe care ii poti recupera destul de repede. Calculele sunt destul de simple. La un grad de ocupare de 50%, cu un pret de inchiriere de 150 de lei pe camera, vei scoate un total de 219.000 de lei intr-un an de zile (aproximativ 46.000 de euro). Bineinteles, din aceasta suma vei avea de platit angajatii, impozitele, utilitatile si reparatiile, promovarea, dar tot iti vor ramane destui bani.

Nu este greu sa demarezi un astfel de proiect, iti trebuie doar curaj, ambitie si multa rabdare. Pensiunea agroturistica reprezinta o afacere de perspectiva pentru oricine.

Sursa foto: pixabay.com


5067

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul International de focuri de artificii din Malta
Festivalul international de focuri de arificii din Malta este un eveniment anual organizat de catre ..
Stiai ca?
In spatiu, astronautii nu pot plange? In lipsa gravitatiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate).... Marian Ion Ionescu, chirurg cardiolog român și profesor în medicină a inventat diverse echipamente chirurgicale, mai ales valve artificiale pentru inimă. A introdus pentru prima oară în Români...
Dictionar turistic
Planor - Aparat de zbor fara motor, la care deplasarea se realizeaza datorita unor factori meteorologici (curenti de aer) sau de relief (zbor de panta).
7 recomandari