Intr-o lume in care viata profesionala interfereaza adesea cu cea personala, relaxarea poate fi uneori o adevarata provocare. Echilibrul dintre cele doua este esential pentru mentinerea bunastarii generale si a productivitatii pe termen lung. Deconectarea de la problemele cotidiene este posibila, cata vreme ne luam acele masuri de precautie care sa ne garanteze ca nu trebuie sa ne facem griji din orice motiv. Asadar, daca vrei sa te bucuri de beneficiile timpului liber, este esential sa implementezi cateva obiceiuri simple.
Traseaza o linie clara intre orele de munca si timpul liber
Chiar daca ai un telefon mereu conectat la internet, invata sa stabilesti o granita clara intre serviciu si timpul liber. Cu totii am avut parte de sefi, colegi, colaboratori sau chiar clienti care si-ar fi dorit ca problema lor urgenta sa fie rezolvata după orele de lucru. Doar ca, daca vei permite acest comportament si nu vei stabili o limita clara, astfel de situatii se vor repeta si vor deveni un obicei. Primul pas este sa stabilesti politica de comunicare si sa o transmiti tututor celor cu care interactionezi. Apoi, incearca mereu sa iti oferi pauze de la sarcinile de serviciu. Spre exemplu, in pauza de masa, lasa telefonul pe modul silentios si nu raspunde decat daca sunt apeluri din partea familiei, iar dupa program, nu tine niciodata telefonul cu tine la masa. De asemenea, lasa pentru a doua zi dimineata e-mailurile care apar inainte cu o jumatate de ora de incheierea zilei de lucru si trimite un mesaj scurt prin care anunti ca te vei ocupa de problema respectiva in prima parte a urmatoarei zile. Desigur, daca este vorba de un proiect urgent sau care are un termen limita scurt, poti face o exceptie, dar nu face un obicei din asta.
Ia in calcul neprevazutul si alege sa fii protejat
Nu avem cum sa planificam viitorul in detaliu, asadar, intotdeauna vor aparea evenimente si situatii neasteptate pe care vei reusi sa le rezolvi daca iti acorzi timp si rabdare. Daca iti doresti sa creezi un mediu sigur pentru tine si pentru familia ta, atunci un cont de economii, asigurarile pentru bunuri sau o asigurare de viata si sanatate iti pot fi de folos in momente neprevazute. Stiind ca exista o plasa de siguranta, vei reusi sa te relaxezi si sa te bucuri de toate episoadele pe care viata ti le ofera. Mai mult, ai grija de sanatatea ta si nu amana controalele periodice si analizele de rutina.
Trateaza hobby-urile ca pe o investitie
O pasiune este mai mult decat o activitate distractiva, prezenta unui hobby in viata ta oferindu-ti posibilitatea de a te relaxa si de a te concentra pe activitati care iti fac placere. Mai mult, pe langa bucurie, pasiunile tale pot contribui la cresterea conexiunilor sociale, la reducerea nivelului de stres si la imbunatatirea calitatii somnului. Tocmai de aceea, hobby-urile ar trebui privite ca o investitie in propria persoana, pentru ca sunt importante pentru sanatate ta emotionala. Indiferent ca alegi sa faci sport, sa pictezi, sa canti sau sa creezi diverse obiecte de decor, fiecare moment pe care-l vei petrece dezvoltandu-ti abilitatile te va face sa te simti implinit si te va relaxa cu adevarat.
In final, gandirea pozitiva ne ajuta sa avem mai multa energie si sa ducem la bun sfarsit sarcinile pe care le avem de rezolvat. Cu cat te vei simti mai bine, cu atat vei gandi si vei actiona mai rapid si mai productiv.
Sursa foto: Shutterstock
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi