Cum te asiguri ca ramai in siguranta atunci cand pleci intr-o excursie la munte

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum te asiguri ca ramai in siguranta atunci cand pleci intr-o excursie la munte


Dacă ai de gând să pleci într-o excursie la munte, ca să respiri aer curat, să te relaxezi și să admiri peisajele spectaculoase, trebuie să te pregătești corespunzător, ca să eviți anumite pericole și să rămâi în siguranță. Drept urmare, trebuie să fii atent la aspecte precum traseul, temperaturile scăzute sau îmbrăcămintea adecvată. Iată câteva sfaturi utile de care să ții cont.

Îmbrăcăminte adecvată
Ține cont că la munte vremea e schimbătoare, iar temperaturile fluctuează. În orice clipă vântul poate să bată cu putere, te poate surprinde ninsoarea sau ploaia. De aceea, trebuie să te asiguri că ești îmbrăcat adecvat. Aplică regula celor trei straturi: cel de bază, cel de izolație și cel exterior. Așadar, nu ar trebui să îți lipsească din rucsac un pulover, două jachete, una sintetică și una de puf, o geacă groasă impermeabilă, pantaloni groși, iar când vine vorba de încălțăminte, nu uita de perechea de bocanci călduroși, prin care să nu pătrundă apa. De asemenea, o să-ți prindă bine și o pereche de mănuși și o căciulă.

O mașină puternică
Pe lângă hainele potrivite, ai nevoie și de o mașină care să te ducă în siguranță la destinație. Ia în considerare că în drumul tău spre munte poți să întâlnești diverse porțiuni de teren accidentat sau să conduci în condiții meteo nefavorabile, precum pe un drum înzăpezit. Deci, în condiții de iarnă și polei, când riscul de derapare crește, ai nevoie de o tracțiune adaptată la condițiile de pe șosea. Așadar, poți alege o Dacia Duster de vanzare, cu ajutorul căreia să ajungi cu bine la punctul de sosire. Totuși, nu uita să iei cu tine și o trusă de prim ajutor, un sac cu nisip sau sare, lanțurile antiderapante, racleta, roata de rezervă și cricul.

Apelează la ghizii locali
O altă măsură de siguranță pe care să o iei în considerare este să apelezi la serviciile ghizilor locali atunci când vrei să mergi într-o drumeție sau să străbați un anumit traseu pentru prima oară. E foarte important să primești sfaturi prețioase de la cineva care cunoaște zona respectivă foarte bine, ca să nu te rătăcești și să eviți interacțiunea cu animale sălbatice. Așadar, înainte să te aventurezi, cere ajutor specializat, ca să rămâi teafăr și să te întorci cu bine la cazare.

Verifică prognoza meteo
Înainte să pleci în călătoria propriu-zisă, verifică cu atenție condițiile meteo, ca să îți dai seama dacă e posibil să conduci pe polei, în condiții de ceață sau pe un carosabil înzăpezit. De asemenea, atunci când pleci într-o drumeție, folosește o aplicație montană care să conțină hărți și să aibă GPS încorporat. În plus, ia cu tine o brichetă antivânt, o lanternă, un termos, chiar și un cort, ca în cazul în care te rătăcești, să nu îți petreci noaptea în frig.

Hidratează-te și hrănește-te constant
Un alt aspect important de care să ții cont este să te hidratezi și să mânânci constant. Nu omite faptul că pe munte, din cauza efortului intens la care îți supui corpul, ai nevoie de surse de energie. Așadar, consumă lichide calde, precum ceai, pe parcursul drumeției. În plus, organismul tău va avea nevoie de o alimentație potrivită. Nu ar trebui să îți lipsească din rucsac conservele cu carne, fructele confiate, batoanele energizante sau nucile.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care să le iei în considerare atunci când pleci în vacanță într-o zonă montană. Important e ca înainte de plecare să îți iei toate măsurile necesare de precauție, astfel încât să nu fii surprins de condițiile meteo nefavorabile. Asigură-te că ești îmbrăcat adecvat, că ai o mașină care nu o să te lase la greu, că nu te abați de la traseu și că apelezi la serviciile ghizilor montani.

Sursă foto: shutterstock.com


220

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul international de Muzica - Toamna Pragheza  (Prague Autumn International Music Festival)
Acest festival are loc in fiecare an in luna septembrie. Evenimentul, care dateaza inca din 1991, se..
Stiai ca?
Francezii au inventat parfumul pentru a acoperi mirosurile mai putin placute?... Prima fabrica de autoturisme din Romania a fost construita la Pitesti, iar numele primului autoturism romanesc a fost "Dacia 1100"....
Dictionar turistic
Belvedere - Constructie, platforma sau terasa pozitionata pe un loc inalt de unde se poate admira o priveliste superba.
7 recomandari