Cum te pregatesti de drumetiile montane

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum te pregatesti de drumetiile montane


Drumețiile montane sunt un mod inedit de a petrece timpul liber sau vacanțele. Pentru sportivi și iubitori de natură, aceste activități reprezintă forme de relaxare fizică și psihică.

Drumeția pe munte poate fi considerată un antrenament fizic de calitate, într-un cadru de neuitat. În același timp, aceasta te deconectează de viața cotidiană și îți odihnește cu adevărat mintea.

Pentru a te asigura că nu vei regreta experiența, trebuie să te pregătești din timp într-un mod corespunzător. Iată ce e de făcut.

Rămâi în formă
Urcatul pe munte este o activitate solicitantă. De aceea, pregătirile trebuie să înceapă cu mult înainte de a merge în drumeție. Trebuie să fii într-o formă bună, pentru a putea face față cu brio eforturilor fizice.

Este important să te antrenezi zilnic, atât prin exerciții tip cardio (mers, jogging, ciclism), cât și prin cele de forță, cu greutăți, pentru întărirea musculaturii. Ai nevoie de minim o lună de mișcare pentru a te pregăti suficient. Dacă în mod normal ești sedentar, crește treptat intensitatea exercițiilor, nu brusc.

Poți alege un produs din gama de suplimente alimentare dedicate sănătății articulațiilor, deoarece sistemul osteoarticular are un rol crucial în activitatea fizică. Nu uita, însă, că acestea nu înlocuiesc o alimentație echilibrată. O dietă sănătoasă și variată te va ajuta să crești masa musculară.

Documentează-te cu privire la traseu
Un lucru esențial este să cunoști cât mai bine drumul pe care urmează să te aventurezi. Astfel, vei ști la ce să te aștepți și ce măsuri de precauție să-ți iei.

Traseul trebuie ales în funcție de cât de experimentat ești și de abilitățile fizice. Distanța, timpul de parcurs și nivelul de dificultate sunt criteriile pe care să le ai în vedere. Dacă este prima drumeție montană, alege cel mai ușor traseu.

Ține cont de anotimp și vreme
Drumeția trebuie planificată și ținând cont de anotimp. Sezonul primăvară-vară asigură cele mai bune condiții pentru acest tip de activități, pentru că terenul nu este acoperit de zăpadă.

Totuși, dacă ești destul de experimentat încât să pleci pe un traseu montan iarna, trebuie să pornești cât mai devreme la drum. Astfel, te vei asigura că nu te prinde noaptea pe munte. Ține cont și de condițiile traseului și de eventualele pericole, cum ar fi alunecări de teren.

Nu uita să verifici și prognoza meteo înainte de a pleca în drumeție.

Îmbracă-te corespunzător
Îmbrăcămintea trebuie să fie potrivită condițiilor meteo și anotimpului. Totuși, la altitudini mari, temperaturile sunt scăzute, iar vremea poate fi schimbătoare.

Se recomandă îmbrăcămintea cu mâneci și pantaloni lungi, în 3 straturi:

1. Stratul de bază – menține uscată pielea. Trebuie să fie din materiale sintetice, nu din bumbac, care se mulează pe piele.
2. Stratul izolator – izolează termic. Poți alege o jachetă din fleece și pantaloni din același material. Pentru zile reci, poți opta pentru două straturi izolatoare.
3. Stratul exterior – protejează de vânt și ploaie. Trebuie să fie din materiale impermeabile. Nu este neapărat să îl porți, însă este indicat să îl ai pregătit în rucsac.

Alte piese de vestimentație/accesorii importante:
- Ghete trekking sau hiking
- Fes/căciulă/șapcă
- Mănuși
- Ochelari de soare
- Șosete din lână merino

Echipează-ți corespunzător rucsacul
Rucsacul trebuie să fie echipat cu strictul necesar. Kilogramele suplimentare îți pot îngreuna traseul. Ce este necesar să iei la tine:

- Apă 1-2 litri
- O gustare sățioasă
- Baton sau băutură energizantă
- Cort și sac de dormit (dacă plănuiești să campezi)
- Lanternă
- Jachetă și pantaloni impermeabili
- Hartă
- Trusă de prim ajutor
- Cremă de protecție solară
- Bețe trekking

Prin urmare, pregătește-te din timp pentru drumeția montană. În acest mod, te vei asigura că te vei bucura la maxim de această experiență.

Sursa foto: Shutterstock.com


189

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Foire de Midi
"Foire de Midi" reprezinta un targ care are loc anual (intre jumatatea lunii iulie- jumatatea lui au..
Belgia  |  Italia  |  Malta  |  Cehia  |  Ungaria  |  Germania  | 
Stiai ca?
Taiwan si Luxemburg sunt singurele tari din lume in care numarul telefoanelor mobile il depaseste pe cel al locuitorilor?... Primul canal tunel navigabil din Europa si din lume este Tunelul Malpas, situat in comuna Nissan-lez-Ensérune, Franta. Tunelul are 165 metri lungime, 6,7 metri latime și 8,2 metri inaltime. C...
Dictionar turistic
Obiectiv turistic - Un element pitoresc al naturii sau o realizare a geniului uman care prezinta suficient interes pentru a determina deplasarea in scopul strict al vizitarii acestuia.
7 recomandari