Dor de duca: cele mai apreciate carti de calatorie din toate timpurile

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Dor de duca: cele mai apreciate carti de calatorie din toate timpurile


Se spune ca, atunci cand deschizi o carte, deschizi o noua lume, iar literatura bine scrisa are menirea de a-l ajuta pe cititor sa cunoasca oameni pe care nu ii va intalni vreodata in alte conditii si sa viziteze locuri in care nu a ajuns inca.

Romane sau jurnale de calatorie, clasice sau moderne, cu povesti din zone de razboi sau din locuri cu peisaje fascinante - literatura universala abunda de astfel de scrieri care, odata citite, iti starnesc curiozitatea si pofta de a face inconjurul lumii. Iar in prezent sa afli povestile scrise de marii scriitori e mai simplu ca oricand. Librării si anticariate, carti online, eBook-uri si chiar audiobook-uri - locurile din care poti cumpara cele mai ravnite romane, unele mai vechi, altele mai noi, in forma cea mai accesibila stilului tau de viata sunt variate.

Printre cei mai cunoscuti scriitori pasionati de calatorie se numara Ernest Hemingway. Nascut in America, Hemingway nu a stat prea mult timp intr-un loc. Si-a dorit sa vada cat mai multe orase si sa se bucure de intalnirile cu oamenii. Si astfel a ajuns sa scrie romane considerate capodopere ale literaturii universale. Spania, Franta, Cuba sunt doar cateva dintre tarile pe unde a trecut si a locuit o vreme scriitorul american. Dar Hemingway nu e singurul autor care a gasit inspiratia in locurile in care a calatorit.

Iata cateva dintre cele mai apreciate carti de calatorie din toate timpurile:

„Pe drum“, de Jack Kerouac
Printre cele mai cunoscute si apreciate carti de calatorie din toate timpurile se numără „Pe drum“, de Jack Kerouac, unde este extrem de bine conturata ideea ca nu conteaza neaparat destinatia, ci calatoria in sine.

Prin ochii naratorului Sal Paradise (insusi Kerouac) și ai lui Dean Moriarty (un alter ego al lui Neal Cassady, figura emblematica a generatiei beat), cititorul este plimbat din New York in Denver si din San Francisco in Los Angeles. Din aceasta calatorie nu lipsesc poezia, jazzul si drogurile.

„Pe drum“ este cel mai cunoscut roman al lui Jack Kerouac și este considerat o „Biblie a Generatiei Beat“. In paginile sale este descrisa America anilor ‘50. Inima romanului sunt insisi tinerii aflati intr-o cautare frenetica a adevarurilor supreme, indiferent de mijloacele folosite.

„Fiesta“, de Ernest Hemingway
Ernest Hemingway a fost unul dintre marii calatori ai literaturii, multe dintre scrierile sale fiind inspirate de oamenii pe care i-a cunoscut in vacantele sale. Incepând din anul 1923, Ernest Hemingway a inceput sa frecventeze faimosul festival de la Pamplona, Spania. Doi ani mai tarziu, in 1925, in timp ce locuia in Paris, impreuna cu prima sa sotie, Hadley Richardson, s-a alaturat unui grup de britanici si americani expatriati si, impreuna, au mers intr-o excursie la festival.

Astfel, Hemingway a ajuns sa scrie primul sau roman, „The Sun Also Rises“, care a fost tradus in limba romana sub numele „Fiesta“. Cu o poveste care cuprinde atat viata de noapte a Parisului anilor 1920, cat si coridele din Spania, romanul de debut al lui Hemingway este considerat cea mai buna scriere a sa si o capodopera a literaturii universale.

„Omagiu Cataloniei“, de George Orwell
„Fiecare rand pe care l-am scris, incepand din 1936, l-am scris, direct sau indirect, impotriva totalitarismului si pentru socialismul democratic, asa cum il inteleg eu“, spunea George Orwell după experienta avuta in Razboiul Civil din Spania, care sta la baza romanului sau „Omagiu Cataloniei“.

In aceasta carte, Orwell este prezentat in ipostaza de reporter talentat, care descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice: de la euforia revolutionara a Barcelonei si curajul femeilor si al barbatilor din Spania, alaturi de care a luptat, pana la teroarea si confuzia de pe front.

Cartile de calatorie te pot ajuta sa mergi in locuri in care ti-ai dorit intotdeauna sa ajungi, dar n-ai avut inca ocazia. Rasfoieste un astfel de volum si lasa-ti imaginatia sa alerge pe urmele pasilor marilor scriitori.

Sursa foto: jannoon028/ Shutterstock


1236

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Belgia  |  Malta  |  Ungaria  |  Turcia  |  Romania  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Cea mai lunga pestera subacvatica (180km) este Ox Bel Ha Cave System, din Yucatan, Mexic.... Kazahstan ocupa locul 9 ca suprafata in lume, adica 2.724.900 km2, reprezentand 1,8% din uscat. Kazahsan este cea mai mare tara fara ieșire la ocean din lume, avand in schimb iesire la mari inchis...
Dictionar turistic
Pensiune - Unitate de cazare particulara, cu aspect rustic, situata intr-o zona turistica.
7 recomandari