Doza de istorie fotbalistica: cum arata campionatul de fotbal al Romaniei cu 100 de ani in urma?

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Doza de istorie fotbalistica: cum arata campionatul de fotbal al Romaniei cu 100 de ani in urma?


Cele trei echipe care au dominat fotbalul românesc în ultimele decenii - Steaua, Dinamo și Rapid - nici măcar nu existau în anul 1922, adică în urmă cu fix 100 de ani. CFR Cluj, campioana din ultimele 5 ediții ale Ligii 1, se numea în acea perioadă Clubul Sportiv Căile Ferate Române Cluj și nu a avut realizări notabile.

Campionatul național de fotbal al României, ediția 1922 - 1923 (luată ca reper în comparație cu actuala ediție recent începută, 2022 - 2023), a fost al 11-lea sezon fotbalistic organizat oficial în țara noastră. Competiția viza un sistem regional. Câștigătoarele din cele 8 regiuni jucau apoi în faza națională, un turneu final în urma căruia era decisă campioana.

Cine a fost campioana României la fotbal în sezonul 2022 – 2023?
După jocurile din fiecare regiune, s-a ajuns așadar la faza finală. În sferturile de finală, Victoria Cluj a trecut de Înțelegerea Oradea cu 1-0, scor consemnat și în partida Mureșul Târgu Mureș - Polonia Cernăuți. Gloria CFR Arad a pierdut pe teren propriu în fața celor de la Chinezul Timișoara, scor 0-2. În ultimul meci, Venus București a trecut de Brașovia Brașov, 3-0 la masa verde (inițial mediul jucat la Brașov s-a terminat 1-1, astfel că s-a programat un al doilea meci la București, unde Brașovia nu s-a prezentat).

În semifinale, Venus București a cedat cu 1-3 în meciul cu Victoria Cluj. Partida Chinezul Timișoara - Mureșul Tg. Mureș s-a încheiat cu scor egal, 1-1. Nu exista sistemul de prelungiri, așadar meciul s-a rejucat o săptămână mai târziu. De această dată, în deplasare, Chinezul Timișoara a câștigat cu 2-0. A urmat finala, unde Chinezul Timișoara s-a impus din nou: 2-0 la Cluj-Napoca, cu Victoria Cluj.

Atunci și acum - vremuri diferite în fotbalul românesc
Iată așadar, pentru fanii actuali din fotbalul românesc, echipele care în urmă cu 100 de ani reușeau performanțe de top nu mai există astăzi deloc sau nu se mai află în prim-plan. Spre exemplu, Venus București, echipă de top a Capitalei, a fost desființată în 1948. Clubul s-a reînființat în 2014, dar activează în cea de-a 5-a ligă națională, drept club amator.

Astăzi, lumea fotbalului este diferită, cu echipe istorice sau altele mai noi, care reușesc să se mobilizeze pentru a face față cerințelor din Liga 1. Fanii merg în continuare pe stadioane, dar au și metode moderne de a urmări partidele - la TV și pe internet. Pasionații de pariuri sportive pot vedea de exemplu scoruri live GetsBet pe platforma de pariuri online. Pe smartphone, oriunde te-ai afla, iei așadar informațiile fotbalistice cu tine, în direct, de consultat în orice moment.

Pasiunea pentru fotbal rămâne aceeași
Farmecul fotbalului nu s-a schimbat mult, chiar dacă unele reguli s-au modificat. Mai nou, în Liga 1 este folosit de exemplu sistemul VAR, care vizează analiza video în timpul partidei a unor elemente neclare pentru arbitru. Pe baza analizei VAR, se pot acorda penalty-uri și cartonașe roșii ori se poate anula un gol pe motiv de offside.


23

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Piata de Craciun din Berlin
In preajma Craciunului, Berlinul stralucește in mii de luminițe, ca într-o poveste magica, in car..
Stiai ca?
Cele mai lungi 10 cursuri de apa (fluvii) sunt: 1.Nil, Africa (6695 km) 2.Amazon, America de Sud (6679 km) 3.Yangtze (Chang Jiang), Asia (6244 km) 4.Mississippi - Missouri, America de Nord (5970... In Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari decat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii?...
Dictionar turistic
Feribot - Nava care asigura continuitatea traficului de la un port la altul sau intre malurile unui fluviu. Pot exista bacuri care sa asigure, in acelasi timp, serviciile feroviar si rutier.
7 recomandari