Durata de viata si imbatranirea anvelopelor - Ce riscam daca nu le schimbam la timp?

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Durata de viata si imbatranirea anvelopelor - Ce riscam daca nu le schimbam la timp?


Avem o mașină cu care circulăm sau nu zi de zi, când schimbăm anvelopele? Este întrebarea pe care mulți șoferi o au fără să cunoască exact toate motivele pentru care trebuie înlocuite acestea.

Anvelopele trebuie verificate periodic, recomandat ar fi o dată pe lună, și în mod obligatoriu înainte de un drum lung. În general, dacă anvelopele au adâncimea profilului sub 1.6 mm, devin destul de vizibili martorii de uzură. Aceștia confirmă că anvelopele nu mai oferă o siguranță în mers și trebuie schimbate.

Care este dutata de viață anvelopelor și când trebuie inlocuite?
Anvelopele nu au o durată de folosință bine definită. În timpul utilizării acestora intervin mulți factori care influențează acest lucru. Starea cauciucurilor poate fi verificată prin observarea atentă a benzii de rulare, unde putem observa câteva detalii.

Primul lucru ce se poate analiza la o primă vedere este uzura benzii de rulare. Dacă adâncimea profilului este sub limitele legale, martorii de uzură indicând acest lucru,  atunci ele trebuie înlocuite indiferent de cât timp sau câți Km au fost utilizate.

Un alt lucru important ce trebuie verificat este uzura neuniformă. Nu este bine sa ignorăm acest aspect deoarece acest lucru apare când sunt probleme cu mașina sau anvelopele.

Gâlmele apar pe flancuri la anvelope și nici acestea nu trebuiesc neglijate. Ele apar în urma contactului violent cu un obstacol. Din cauza impactului, cordul care asigură rezistența în flancuri, se taie și cauciucurile se deformează existând riscul unei explozii dacă nu sunt inlocuite urgent.

Mersul cu anvelopele pe pană este tot un motiv de înlocuire, deoarece jantele pun presiune pe flancuri, interiorul anvelopelor se macină și devin aproape imposibil de refăcut. În același timp, mersul pe pană poate face ca anvelopele să iasă de pe jante și să le deteriorăm și pe acestea.

Îmbătrânirea anvelopelor
Nu de puține ori auzim în jurul nostru că anvelopele unei mașini au puțini kilometrii parcurși dar totuși trebuiesc schimbate. Factorul care influentează acest lucru, în acest caz, este gradul de îmbătrânire al anvelopelor.

Trecerea timpului și expunerea anvelopelor la schimbările de vreme, creează pe suprafața acestora microfisuri. Acestea în timp se adâncesc și cauciucul din care sunt făcute pierde din caracteristici.

Anvelopele trebuie verificate de fiecare dată înaintea montării lor pe mașină pentru sezonul care urmează. Însa, după 5 ani de la data primei utilizări ar fi bine să verificăm mult mai atent anvelopele înainte de a le pune pe mașină. Procesul de îmbătrânire a cauciucurilor este permanent, mai ales atunci când sunt montate pe mașină.

Îmbătrânirea este accelerată pe perioada depozitării dacă nu respectăm anumite condiții când dorim să le depozităm. Condițiile de depozitare sunt esențiale, de aceea nu sunt de neglijat.

Mediul în care le păstram trebuie să fie la o temperatură care nu depășește 35 grade Celsius și lumina directă a soarelui să nu ajungă la ele. Anvelopele se păstrează în locuri ferite de umezeală. Dacă depozitarea se face în aer liber, acestea trebuiesc acoperite cat mai estanș pentru a fi ferite de soare și umezeală.

Modul în care sunt depozitate este de asemenea important. Daca sunt așezate în stive, acestea nu trebuie sa depășească 1.20 m înalțime. Anvelopele existente deja pe jante se depozitează vertical pe rafturi, aplicând acestora o rotire pe lună.

În concluzie,
Specialiștii în anvelope și jante de la Vadrexim ne recomandă să înlocuim imediat anvelopele mașinii ori de câte ori observăm defecte la acestea (galme, tăieturi, crăpături,  îmbătrânire excesivă, uzură peste limite sau neuniformă, etc).

De asemenea, dacă ni s-a recomandat la o vulcanizare sau un service auto autorizat RAR sau dacă au trecut mai mult de 10 ani de la dată fabricației, anvelopele trebuie schimbate chiar dacă acestea arată impecabil, altfel riscul unei explozii neașteptate este foarte mare!


280

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul - Valetta
Maltezii sunt un popor foarte credincios, astfel incat Sarbatoarea Nasterii Domnului ocupa un loc ex..
Grecia  |  Spania  |  Cehia  |  Italia  |  Romania  |  Malta  | 
Stiai ca?
Prima pizzerie din lume a fost deschisa in anul 1830 la Napoli si functioneaza si in prezent sub denumirea de "Antica Pizzeria Port Alba".... Coreea de Sud este cunoscuta si sub denumirile de "Tara diminetilor linistite" si "Tara rozei matinale"....
Dictionar turistic
Bungalow - Un tip de camera oferita de anumite hoteluri de lux. Bungalow-ul este pozitionat intr-o zona mai deosebita, intima, deasupra marii sau intr-o zona cu multa verdeata; ofera privelisti deosebite, are veranda si camere elegante.
7 recomandari