TurisMALL
powered by

Gradini Botanice din Romania


ROMANIA

Romania se bucura de cateva gradini botanice care incanta turistii cu plante specific zonelor tarii noastre, dar si cu plante si flori exotice.
Gradinile botanice nu sunt deschise numai pentru placerea vizitatorilor, ele au la baza scopuri stintifice de documentare si de categorizare a diferitelor tipuri de plante si flori.
Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” din Bucuresti acopera o suprafata de 17.5 hectare si insumeaza 100.000 de plante din toata lumea. Gradina incanta vizitatorii cu serele tropicale si cu Muzeul Gradinii Botanice, in care putem admira 5000 de specii de plante, dar si fluturi tropicali ce incita copiii sa ii surprinda in fotografii.

Sursa poza
Gradina Botanica “Vasile Fati” din Jibou, judetul Salaj este o gradina mai noua, infiintata abia in 1968, dar care se bucura de o suprafata generoasa de 24 de hectare si in care gasim specii exotice lemnoase, plante tropicale, o colectie de palmieri, un parc zoo, o gradina japoneza si un acvariu.
Gradina este amplasata la o altitudine de 272 m si ocupa spatiul parcului castelului medieval ce a apartinut familiei Wesselenyi, parc ce fusese amenajat de un gradinar vienez.

Sursa poza
Gradina Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi se intinde pe o suprafata de 100 de hectare si a fost infiintata in 1856 de catre botanistul Anastasie Fatu, fiind prima gradina botanica deschisa in Romania. Ce are specific aceasta gradina este faptul ca gazduieste cea mai mare colectie de soiuri de trandafiri din tara noastra, dar si o colectie impresionanta de crizanteme.

Sursa poza
Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, deschisa in 1920, cu o suprafata de 14 hectare, se spune ca ar fi cea mai frumoasa din Europa, cu plante care cresc in tara noastra, atat in munti, cat si specific litoralului Marii Negre. Pe langa plantele noastre, le gasim si pe cele tropicale, iar gradina romana si japoneza extaziaza de-a dreptul vizitatorii.

Sursa poza
Gradina Botanica “Rasvan Angheluta” din Galati, in fiintata in 1990, ocupa o suprafata de 18 hectare si cuprinde colectii de plante tropicale si subtropicale si peste 300 de soiuri de trandafiri.
Incepand cu 2002, vizitatorii se pot bucura de sera cu palmieri ce se intinde pe o suprafata de 25.000 mp.

Sursa poza
Gradina Botanica a Palatului Copiilor din Tulcea, infiintata in 1983, are o suprafata de 12 hectare si cuprinde 1000 de specii de plante.

Sursa poza
Romania se bucura si de alte gradini botanice mai micute, precum Gradina Botanica de langa Arad, din comuna Macea, Gradina Botanica din Targu Mures, infiintata in 1948 ce ocupa numai 3 hectare, Gradina Botanica “Alexandru Buia” din Craiova.

Sursa poza
Gradinile botanice mai reprezinta un prilej pentru organizarea diferitelor evenimente sau expozitii temporare.
Pentru a vizita gradinile botanice se percept taxe diferentiate pe categorii de vizitatori, putandu-se achizitiona si abonamente lunare, semestriale si anuale. De asemenea, exista gratuitati si reduceri pentru copii, elevi, student si pensionari.

Articol realizat de Monica Anghelovici
Sursa poza


17698

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul International de Film de la Istanbul
Festivalul International de Film din Istanbul este primul festival de film din Turcia, organizat de ..
Stiai ca?
Padurea joaca un rol deosebit de important in prevenirea poluarii atmosferei. Arborii filtreaza aerul si absorb praful pana la cantitati intre 30-80 t pe an si pe hectar; 1 ha de padure poate fixa anu... Cel mai mare parc national din Asia este Issyk Kul din muntii Tian Shan. El are o suprafata de 750.000 de ha....
Dictionar turistic
Vila - Forma de cazare de capacitate mica, cu cateva nivele, avand un stil arhitectonic particular, integrat armonios in cadrul natural.
7 recomandari