Locuri fascinante din Romania: Defileul Oltului

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Locuri fascinante din Romania: Defileul Oltului


COZIA

Spectaculos prin multimea de peisaje care ti se infatiseaza in fata ochilor, Defileul Oltului este una dintre cele mai frumoase atractii naturale din Romania. Flancat pe o parte de Muntii Fagaras, iar pe alta parte de Muntii Cindrel si Lotru, Defileul Oltului are o lungime de 47 km, impresionand prin imbinarea armonioasa de privelisti unice, dominate de padurile de un verde smarald, monumente pline de istorie, biserici pitoresti si statiuni balneoclimaterice.

Defileul Oltului isi incepe "calatoria" la Turnu Rosu si ne poarta spre Cozia, un drum frumos, unde, nu de putine ori, peisajele trebuie admirate mergand pe jos, nu din masina.

Prima atractie pe care o intalnim pe Defileul Oltului este judetul Valcea, care beneficiaza de aproape toate formele majore de relief: munti, dealuri subcarpatice, podis si lunci cu aspect de campie, intregite de defileele Oltului si Lotrului. Tot in Valcea, se afla Tara Lovistei, una din cele mai mari depresiuni intramontane din judet, situata intre masivele de munti.

Daca doriti sa vedeti cum traiau taranii romani in secolele trecute, atunci trebuie sa popositi la Muzeul Satului Valcean, situat in satul Bujoreni. Deschis in anul 1971, Muzeul Satului Valcean are in patrimoniu locuinte, constructii gospodaresti, ateliere mestesugaresti, mori de apa, case cu foisor, un han traditional si costume de port popular valcean.

La iesirea din satul Bujoreni, noi peisaje superbe se infatiseaza in fata turistilor: Valea Cheii si muntele Cheia Stamba. In continuare, Defileul Oltului isi continua incursiunea prin munti si se indreapta spre orasul Brezoi, punctand alte cateva atractii importante: manastirea Cozia, Cheile Rosiei, Cheile Bulzului, Cascada Gardului (20 metri inaltime), o rezervatie naturala de 17.000 hectare si Manastirea Turnu, construita in anul 1676.

Dupa ce treceti de manastirea Cozia si va indreptati spre orasul Brezoi, veti ajunge la cea mai frumoasa parte a Defileului Oltului: aici, soseaua este construita deasupra lacului de acumulare format de barajul de pe raul Olt, iar privelistea este unica. In unele portiuni, veti avea impresia ca apa limpede este cea care tine masina la suprafata, iar in alte locuri, stancile abrupte se imbina impresionant cu soseaua.

Odata ajunsi in orasul Brezoi, puteti face un popas in campusul special amenajat pentru turisti. In apropiere de oras, se afla comuna Caieni, unde puteti admira ruinele castrului roman Pontus Vetus. Urmatorul punct important de pe Defileul Oltului este comuna Turnu Rosu. Aici se afla una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe care a fost construita in 1653 si care gazduieste o expozitie permanenta cu piese antice, feudale, de arta populara si stiintele naturii. Pe drumul ce duce spre comuna Turnu Rosu se afla rezervatia naturala geologic? Calcarele eocene de la Porcesti. Aproape de iesirea din Defileul Oltului se afla statiunile balneoclimaterice Calimanesti si Caciulata.

Ultima oprire pe traseu este comuna Turnul Rosu, situata pe malul Oltului, la 24 km de Sibiu. Scopul comunei Turnu Rosu era de supraveghere a Defileului Oltului, iar in apropiere se afla cetatea medievala, ridicata pe locul fortificatiei romane.

Sursa foto


10544

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Nochevieja - Madrid
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Austria  |  Malta  |  Romania  |  Spania  |  Belgia  |  Italia  | 
Stiai ca?
Prima ascensiune din România a unui balon cu pilot român a avut loc la 9 iunie 1874, la Bucureşti. ... Statuia Libertatii a fost construita in Franta?...
Dictionar turistic
Pax - Prescurtare folosita de agentiile de turism insemnand numar de turisti sau persoane. Ex: 10 Euro/noapte/pax = 10 Euro/noapte/persoana.
7 recomandari