TurisMALL
powered by

Manastiri buddhiste uimitoare


PONDICHERRY

Monahismul este una dintre institutiile fundamentale ale buddhismului. Calugarii sunt responsabili pentru conservarea si raspandirea invataturilor buddhiste, precum si pentru educarea si ghidarea adeptilor acestei religii.

Manastirea Yumbulagang, TibetManastirea Yumbulagang se numara printre primele palate din Tibet. Construita in urma cu mai bine de 2000 de ani, manastirea Yumbulagang a fost distrusa in timpul Revolutiei Culturale si a fost reconstruita in 1980. Peretii manastirii sunt decorati cu picturi murale frumoase care spun istoria Tibetului.

Manastirea Erdene Zuu, MongoliaManastirea Erdene Zuu este cel mai vechi lacas buddhist din Mongolia. Construita in 1585, de catre Abtai Sain Khan, manastirea este ridicata din pietre aduse de la ruinele Karakorum. Lacasul este inconjurat de 100 de stupa, iar stupa cu numarul sacru 108 nu a fost construita niciodata. In timpul dominatiei comuniste, Erdene Zuu a functionat doar ca muzeu. In 1990, dupa caderea comunismului, Erdene Zuu a redevenit manastire.

Manastirea Ganden, TibetManastirea Ganden este una dintre cele mai mari universitati-manastiri din Tibet si se afla pe varful muntelui Wangbur, la o altitudine de 4.300 metri. Din cauza distantei mari fata de Lhasa, manastirea adapostea in jur de 6.000 de calugari la inceputul secolului XX. In 1959, manastirea a fost distrusa de Trupele Rosii, iar mumia lui Tsongkhapa, fondatorul manastirii, a fost arsa. Reconstructia manastirii Ganden se face inca din 1980.

Key Gompa, IndiaKey Gompa, cunoscuta si sub numele de manastirea Ki, este o constructie tibetana veche de 1.000 ani. Lacasul se afla in valea Spiti, pe varful unui deal, la o inaltime de 4.166 metri. Satul de la poalele manastirii Key Gompa este cea mai veche asezare din India. Manastirea Key Gompa a fost atacata de numeroase ori de mongoli si alte armate si a fost grav deteriorata de incendii si cutremure. Tentativele successive de cucerire si distrugere au afectat constructia initiala a manastirii, transformand-o intr-un fort, cu numeroase temple construite unele peste altele.

Templul Lama, BeijingTemplul Lama se afla in partea de nord a Beijing-ului si este unul dintre cele mai mari manastiri tibetane din lume. Templul a fost construit de imparati chinezi care au dezvoltat o fascinatie pentru versiunea tibetana a buddhismului. De-a lungul anilor, aici au trait si invatat mii de calugari. Templul are o statuie inalta de 26 metri care il infatiseaza pe Buddha Maitreya.

Manastirea Thikse, IndiaThikse este o manastire buddhista, cunoscuta pentru asemanarea cu Palatul Potala din Lhasa. Manastirea se afla la o inaltime de 3.600 metri si este construita in valea Indus din India. Cu 12 etaje, manastirea gazduieste numeroase piese de arta buddhiste ca stupa, statui si picturi pe pereti. Unul dintre punctele de interes este templul Maitreya, ridicat pentru a comemora vizita lui Dalai Lama al 14-lea, din anul 1970.

Dzong Punakha, BhutanPunakha se bucura de o pozitie privilegiata, la confluenta raurilor Pho Chhu si Mo Chhu si este una dintre cele mai fotografiate dzong din Bhutan. Dzong este o combinatie unica de manastire si fortareata si fiecare zona din Bhutan are o astfel de constructie. Lacasul are mai multe functii: protejeaza zona, este asezare administrativa pentru guvern si resedinta de iarna pentru calugari. Foarte frumos este si podul de lemn, care leaga manastirea de uscat, dar si pretioasele relicve care au apartinut regilor care au condus Imperiul din aceasta vale.

Taung Kalat, BurmaManstirea buddhista Taung Kalat a fost construita pe varful unui munte vulcanic din Burma. Pentru a ajunge la manastire, turistii trebuie sa urce 777 trepte, iar pe drum vor fi intampinati de maimutele macaque, care asteapta mici atentii culinare. Panorama ce poate fi admirata din varful manastirii Taung Kalat este coplesitoare.

Manastirea Takshang, BhutanTakshang este cea mai faimoasa manastire din Regatul Bhutan. Manastirea se afla pe o culme ascutita situata la 3.120 m si la 700 m deasupra vaii Paro. Numele Takshang inseamna cuibul tigrului; legenda spune ca Padmasambhava (Guru Rinpoche) a zburat aici pe spatele unui tigru. Manastirea Takshang are 7 temple care pot fi vizitate.

Manastirea Hanging, ChinaConstruita precar in interiorul unei stanci, manastirea Hanging se afla la o inaltime de 75 metri. Manastirea este una dintre cele mai remarcabile atractii din China si este formata din 40 incaperi, conectate printr-un coridor aerisit. Ridicata in secolul V, manastirea Hanging a avut nevoie de numeroase reparatii si extinderi pentru a ajunge la frumoasa forma de astazi.

Sursa articol


6508

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Pastele
Pentru greci Pastele reprezinta cel mai important eveniment din calendarul ortodox, fiind socotit ma..
Stiai ca?
In Romania se afla un cimitir atipic – Cimitirul Vesel din Sapanta. Cimitirul Vesel din Sapanta, judetul Maramures, este unic in lume, ineditul sau fiind dat este diferentierea fata de cultura po... Cel mai mare exemplar de broasca testoasa cantarea 385 kg....
Dictionar turistic
Patrimoniu turistic - Ansamblul atractiilor turistice naturale si antropice, al infrastructurii generale si turistice de pe un teritoriu dat; tot mai frecvent fiind utilizata si notiunea de produs turistic.
7 recomandari