TurisMALL
powered by

Mancaruri ciudate din jurul lumii


Calatoria inseamna cunoasterea unor culturi noi, iar una dintre marile placeri ale celor care viziteaza o tara noua este sa experimenteze si stilul de viata al localnicilor. Iar mancarea este cel mai bun mod de a te apropia si a intelege un popor.

Nimic nu poate fi mai placut decat sa mananci si sa bei ca localnicii atunci cand ajungi in tari ca Italia, Franta sau Spania, dar drumurile te pot duce si spre alte continente cu obiceiuri si gusturi diferite. Chiar daca vom fi serviti cu delicatesele locului, unele ni se vor prea cel putin bizare si s-ar putea sa ne ne ridicam imediat de la masa.

Toata lumea a auzit povesti despre mancarea din China si e foarte posibil sa nu ne mai mire nimic, dar cine si-ar imagina ca s-ar putea face mancare si din cuibul unei pasari. Este vorba de supa din cuib de randunica, numita si „caviarul orientului”. Cuibul de randunica este facut in cea mai mare parte din saliva pasarii, iar odata cufundat in zeama supei de pui ajunge la o consistenta gelatinoasa unica care o face unul dintre cele mai scumpe produse consumate de om.

Hong Kong si SUA importa cea mai mare cantitate de cuib de randunica, iar un bol de supa costa intre 30 si 100 de dolari. Un kilogram costa intre 2.000 si 10.000 de dolari.

In Cambodgia, tarantula prajita este o delicatesa pentru care turistii vin de departe pentru a o incerca. Primii care au incercat sa manance paianjenii prajiti au fost oamenii infometati de razboiul cu kmerii rosii, dar au devenit cunoscuti in toata lumea de atunci, iar autocarele cu turisti se opresc intotdeauna in orasul Skuon special pentru acest fel de mancare. O tarantula prajita costa cativa centi si se spune ca este delicioasa, in special cu usturoi si sare.

Tot in Asia se mananca si pesti otravitori. Pestele balon este delicatesa suprema in Japonia, desi pielea si organele sale sunt de 1.250 de ori mai toxice decat cianura. Din aceasta cauza, pestele poate fi mancat numai in restaurante cu licenta care au bucatari specializati in pregatirea lui. Cei care mananca de la un bucatar neexperimentat risca sa paralizeze si sa moara sufocati deoarece nu exista niciun antidot. 15 oameni au murit in Thailanda cand pestele a fost interzis si a inceput sa fie vandut drept somon.

Balut este un ou fertilizat de gasca sau de gaina cu un embrion aproape dezvoltat in interior. Acesta este fiert si se consuma in coaja. Oul se gateste atunci cand embrionul are intre 17 si 21 de zile, in functie de preferinte, dar atunci cand embrionul este mai mare are si cioc, oase, pene sau ghiare.

In Filipine este la fel de popular ca un hot dog in America si poate fi cumparat de la vanzatorii care imping carucioare pe strazi. Se crede ca stimuleaza libido-ul si este plin de proteine. De obicei este preparat cu sare, zeama de lamaie, piper negru si coriandru, dar unii il prefera cu ardei iute si otet. Pentru a-l manca, se sparge mai intai coaja si se soarbe lichidul din interior.

In Indonezia, ai posibilitatea sa bei Kopi Luwak, una dintre cele mai rare si mai scumpe cafele din lume. Trebuie, insa, sa stii ca e facuta din excerementele unei feline numite Luwak. Animalul mananca boabe de cafea, dar stomacul sau nu le digera, asa ca le elimina intregi. Se spune ca rezultatul nu seamana cu nicio alta cafea, avand o aroma speciala datorita enzimelor si acizilor din stomac. Un kilogram de cafea Kopi Luwac ajunge la 600 de dolari.

Totusi, si europenii au gusturi ciudate in materie de mancare. In Sardinia se gaseste o branza cu larve de insecte numita Casu Marzu (branza putrezita). Pentru a fi preparata, in lapte de oaie se introduc larve de muste si se lasa sa fermenteze. Branza trebuie, insa, mancata cand viermii inca traiesc deoarece devin toxici dupa ce mor. Cei care au curaj sa incerce trebuie sa isi acopere ochii cand mananca branza deoarece larvele din ea sar. Casu Marzu fost interzisa din cauza unor reactii alergice si se mai gaseste doar pe piata neagra.

Una dintre cele mai ciudate mancaruri europene este Surstromming, heringul fermentat din Suedia. Acesta este pescuit primavara si tinut in butoaie timp de doua luni. Dupa ce este bagat in conserve, procesul de fermentatie continua pentru cateva luni. Conservele explodeaza uneori cand sunt transportate, asa ca au fost interzise de companiile aeriene. Pestele fermentat se mananca de obicei cu o lipie crocanta si cartofi fierti. Suedezii beau si lapte cand consuma, dar foarte buna este si berea.


5161

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival D'automne - Festivalul Toamnei de la Paris
Festivalul Toamnei de la Paris, desfasurat pe stradutele orasului in perioada septembrie-decembrie, ..
Romania  |  Malta  |  Cehia  |  Turcia  |  Italia  |  Austria  | 
Stiai ca?
Stiati ca posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu? A fost înfiintată pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci fo... Intre anii 1901 si 2009 au fost acordate in total 537 de premii Nobel (inclusiv premiile pentru economie) unui numar de 829 de laureati – 806 persoane si 23 de organizatii. Dintre acestea doar 41 de...
Dictionar turistic
Transfer - Deplasarea turistilor de la punctul terminus al calatoriei (aeroport, gara, port) la unitatea de cazare.
7 recomandari