TurisMALL
powered by

Mica escapada la Spa


Acum nu mai este la modă să mergi la băi, cum se mergea în trecut. Acum mergi la spa să faci diverse tratamente sau să te bucuri de o baie relaxantă cu uleiuri aromatice. Dar trebuie să știi că originea termenului de spa vine de la un mic orășel din regiunea valonă a Belgiei, de la poalele munților Ardeni care poartă numele de… Spa. Apele sale bogate în fier sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni reumatice, ale inimii sau ale sistemului respirator. De-a lungul timpului, importante personalități ca Victor Hugo, împăratul german Wilhelm al II-lea sau țarul Petru cel Mare au ales să își petreacă sejururile aici în prima stațiune balneară modernă construită în Europa.  

Dacă vrei să vizitezi un muzeu mai puțin obișnuit, poți încerca un tur într-unul dedicat spălatului rufelor sau Musée de la Lessive. Sună poate într-adevăr puțin ciudat, dar poți afla lucruri interesante despre cum femeile (sau chiar bărbații) se ocupau de spălatul rufelor din Antichitate până în zilele noastre și care erau condițiile de trai și de muncă ale spălătoreselor din Spa. Vei putea afla mai multe despre istoria săpunului, vei vedea primele mașini de spălat din lemn și vei fi uimit să vezi că unele dintre ele se află chiar în stare de funcționare.  

De asemenea, orășelul Spa a dat lumii primul cazino. Inaugurat în 1763, el a fost proiectat ca un loc de divertisment pentru boierii care frecventau stațiunea. Inițial s-a numit “La Redoute” și poate că își merită numele cu prisosință ținând cont de faptul că în decursul timpului a trecut prin numeroase incendii și lucrări de reconstrucție. De fapt, înfățișarea pe care o vedem astăzi datează din 1918 dar abia în anii ‘80 clădirea își recapătă strălucirea și faima de odinioară. Aici, cei amatori de astfel de distracții încă își mai pot încerca talentul la celebrul joc francez de cărți trente-et-quarante, jucat aici încă din 1780.

Iar dacă ești pasionat de Formula 1, probabil că circuitul de la Spa-Francorchamps îți este binecunoscut. Este catalogat adesea drept cel mai frumos circuit de Formula 1 din lume dar și unul dintre cele mai periculoase din cauza vremii extrem de schimbătoare din Ardenii belgieni, piloții fiind nevoiți adesea să întâmpine ploi torențiale și soare puternic în timpul aceleiași curse. Nu întâmplător, se spune că pe acest circuit se avântă doar cei curajoși, pentru că este renumit ca fiind extrem de rapid și de periculos, pe el pierzându-și viața de-a lungul timpului foarte mulți piloți. Circuitul de la Spa-Francorchamps este cel pe care și-a făcut debutul în 1991 și Michael Schumacher și tot el deține și recordul pentru cele mai multe victorii obținute aici și anume șase.

Și dacă tot ești aici, sau oriunde în Belgia de altfel, îți poți face timp să savurezi diversele sortimente de ciocolată, să guști o porție de cartofi prăjiți (belgienii adaugă și o cantitate generoasă de maioneză), sau să te răcorești cu una din berile lor speciale (și foarte tari). Până la urmă ele reprezintă emblemele micuței țări ce merită inclusă măcar o dată pe lista ta de destinații de călătorie.


141

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Concert de Craciun la Palatul Imperial Hofburg din Viena
Vienna Hofburg Orchestra. Concert & Orchestra În urmă cu 30 de ani, muzicianul și dirijorul ..
Ungaria  |  Malta  |  Belgia  |  Germania  |  Grecia  |  Romania  | 
Stiai ca?
Egiptenii sunt primii care au avut anul din 365 zile, impartit in 12 luni?... Scolopendrele pot avea intre 30 si 300 de picioare in functie de specie....
Dictionar turistic
Atractie turistica - Monument natural sau construit de mana omului ce atrage un numar mare de vizitatori (de exemplu: o plaja, un munte, un castel, o statuie).
7 recomandari