Nu uitati cauciucurile de iarna! Asiguratorii pot refuza plata daunelor

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Nu uitati cauciucurile de iarna! Asiguratorii pot refuza plata daunelor


Un accident de mașină îți poate strica într-adevăr ziua chiar și atunci când ciocnirea nu a deteriorat prea mult caroseria acesteia. Distrugerile după accident pot fi foarte enervante și trebuie remediate. Primul telefon care se dă este la agentul de asigurări. Acesta îți poate spune ce să faci, care sunt etapele în procesul post-accident.

Este important să faci fotografii cu telefonul mobil, să reții aspecte legate de locul accidentului, numărul de înmatriculare al vehiculului implicat, daunele produse, ora la care a avut loc evenimentul.

În primul rând trebuie să mergi cu șoferul implicat în accident la Poliție, cu mașinile avariate, pentru a declara evenimentul. Legea spune că accidentele ușoare se declară în cel mult 24 ore, în caz contrar există riscul să li se rețină șoferilor permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile. La Poliție sunt necesare documentele: actul de identitate, certificatul de înmatriculare al mașinii, permisul de conducere, polița RCA.

Constatarea amiabilă este posibilă doar în cazul accidentelor rutiere ușoare, care s-au soldat doar cu avarii sau pagube materiale, fără vătămări corporale. Șoferii pot ajunge la o înțelegere amiabilă, fără a implica poliția. Trebuie să aibă polițele de asigurare RCA, să-și dea amândoi consimțământul și să completeze formularul de constatare amiabilă. Acesta se eliberează gratuit de către un asigurator RCA și ajută la soluționarea dosarelor de daună. Constatarea amiabilă reprezintă un avantaj pentru șoferii care ar putea fi amendați. Singura sancțiune care o suportă șoferul vinovat este majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor.

Dacă nu ești de vină și ești cel păgubit poți folosi polița de asigurare a celuilalt șofer implicat în accident pentru a repara mașina. La societatea de asigurare se realizează formalitățile pentru deschiderea unui dosar de daună. Acolo se constată pagubele și se eliberează o dovadă pentru reparația mașinii la un service auto.

Multe accidente rutiere se produc din cauza vitezei prea mari, a neatenției la volan, a agresiunii în trafic sau a oboselii șoferului aflat la volan. Dacă ești parțial sau total vinovat, atunci trebuie să plătești reparațiile.

Care companii de asigurări nu oferă despăgubiri în cazul mașinilor avariate ce nu erau echipate cu anvelope de iarnă în momentul accidentului? Majoritatea nu oferă despăgubiri dacă asiguratul circula cu anvelope neadapate la condiții de drum, pe propia răspundere, și este în situația de a avea un risc mare din cauza acestui fapt. La inspecția de risc se verifică cauciucurile de iarnă. Dacă se dovedește că accidentul s-a produs din cauza faptului că vehiculul nu a fost echipat conform dispozițiilor legale, atunci companiile de asigurări nu despăgubesc valoarea pagubei pentru daune.

Mai multe companii de asigurări din țară oferă despăguburi pe RCA, dar nu oferă despăgubiri pe CASCO. De exemplu:

 • Omniasig Vienna Insurance Group SA, Astra Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări SA și Uniqa Asigurări SA, plătesc despăgubirile pe polița RCA și pe Casco pentru daunele autoturismelor care nu au avut anvelope de iarnă la momentul accidentului.

 • Generali România Asigurare Reasigurare SA și Asirom Vienna Insurance Group SA aplică în această iarnă o franciză de 30% din valoarea pagubei la daunele provenite în caz de accident la autoturismul condus fără cauciucuri de iarnă.

 • Grupama Asigurări SA nu oferă despăgubiri la polița CASCO în cazul vehiculelor fără pneuri de iarnă. De asemenea, această companie de asigurări nu despăgubește dacă anvelopele de iarnă sunt uzate și în plus ține cont și de jantele pe care se montează cauciucurile de iarnă. Acestea dar și cauciucurile trebuie să aibă dimensiuni standard menționate în certificatul de înmatriculare, să fie jante din oțel sau aliaj cum este trecut pe asigurarea vehiculului.

 • Șoferii pot plăti un RCA Ieftin prin site-ul www.rca-ieftin.info unde au posibilitatea și de a compara prețurile la polițele de asigurare de la alți asiguratori, astfel se pot convinge singuri că au făcut alegerea potrivită.

  Dacă alegi să faci o poliță de asigurare RCA direct online, aceasta poate fi livrată oriunde în România. Platforma de calcul al tarifului RCA este simplă și se poate aplica pentru orice categorie de vehicul. În caz de accident poți suna la compania de asigurări și vei primi suportul necesar.


  27

  Ghiduri turistice
  Evenimente
  foto Nochevieja - Madrid
  Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
  Spania  |  Malta  |  Germania  |  Belgia  |  Romania  |  Austria  | 
  Stiai ca?
  Desertul unde s-a inregistrat cea mai lunga perioada secetoasa este Atacama, unde ploaia a revenit dupa 400 ani? ... In Mexic culoarea mov este asociata cu inmormantarea si trebuie evitata cand se ofera flori....
  Dictionar turistic
  Manastire - Institutie religioasa cuprinzand o biserica si mai multe chilii, unde traiesc, potrivit unor reguli de viata austere si izolati de lume, calugari sau calugarite; locas in care serviciul divin este oficiat de calugari/calugarite.
  7 recomandari